Решението по темата "Шенген" вероятно ще бъде отложено за февруари

Някои държави членки искат първо да видят мониторинговия доклад на Еврокомисията за Румъния

© Ройтерс

Някои държави членки искат първо да видят мониторинговия доклад на Еврокомисията за РумънияВъпросът с разширяването на шенгенското пространство с България и Румъния ще бъде отложен за февруари догодина, съобщи БТА, позовавайки се на издавания в Брюксел вестник EuropeanVoice. Според изданието темата отново ще отпадне от дневния ред на предстоящото следващата седмица заседание в Люксембург на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.


Миналия месец, когато разширяването на Шенген също трябваше да влезе в обсъжданията на министрите на вътрешните работи на ЕС, заседанието беше отменено. Причина за това беше, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред бяха на етап, в който могат да бъдат приети решения.


Поредното забавяне на решението за влизането на двете държави в Шенген е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на Европейската комисия за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Той предстои да бъде изготвен до края на годината.
Официално вето на разширяването поставя Холандия. През последните месеци обаче стана ясно, че все по-скептично настроени са и Германия и Белгия. Причината за тяхното недоволство са някои действия на румънското правителство, които според наблюдатели застрашават върховенството на закона.


Изданието отбелязва, че освен това Холандия все още е управлявана от временно правителство след изборите преди месец, което не желае да поема ангажименти за приемането на двете страни в пространството, свободно от гранични проверки. Властите в Хага ще изчакат формирането на коалиция и едва след това ще могат да обсъдят дали да променят позицията си.


Процедурни пречки


Междувременно генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истурис заяви, че проблемите с присъединяването на България към Шенген са чисто процедурни.


"В момента ние, в ЕНП, правим всичко необходимо, за да преодолеем скептицизма на някои от държавите членки, чиято позиция създава чисто процедурни пречки пред присъединяването на България към шенгенското пространство. В края на краищата разширяването на Шенген отговаря на нашата стратегия за по-голяма интеграция на страните от ЕС - и в политически, и в икономически аспект", подчерта той по време на конгреса на партията, който се провежда в Букурещ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK