Франция ще предложи идеи за по-справедлива селскостопанска политика на ЕС

Франция е сред най-активните защитници на земеделската политика на ЕС

© Reuters

Франция е сред най-активните защитници на земеделската политика на ЕСФранция ще представи днес на "решаващ" Съвет по земеделие на Европейския съюз в Люксембург предложения за "по-богата на работни места и по-справедлива" бъдеща обща селскостопанска политика (ОСП), съобщи министерството на земеделието, цитирано от агенция "Франс прес".


Източник от земеделското министерство в Париж посочи, че приоритетни ще бъдат "защитата на заетостта и на животновъдството", страдащо от високите цени на животинските храни и липсата на работна ръка.


Сред основните предложения може да бъде актуализацията на помощите за ферми до 50 хектара, заяви миналата седмица депутатът социалист Жерминал Пейро, експерт по селско стопанство във Френската социалистическата партия.
Пейро припомни, че за 10 години 26% от фермите във Франция са изчезнали. Поради концентрацията им средното земеделско стопанство е нараснало от 40 на 50 хектара, докато преди 30 години увеличението е било от 20 на 30 хектара. Това налага според него да бъде удвоена премията за първите 50 хектара, което да насърчи заетостта в малките стопанства.


Франция е сред най-активните защитници на земеделската политика на Европейския съюз и на средствата за нея, тъй като е и един от най-големите получатели на евросредства от нея.


В момента евроинституциите обсъждат реформи в ОСП, които трябва да влязат в сила от 2014 г. Засега обаче преговорите се развиват с много бавни темпове заради противоречия между отделните столици и отделните институции и има опасност прилагането на промените да се забави. На днешния Съвет на ЕС земеделските министри ще се опитат да постигнат компромиси, така че да предотвратят това.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 517 Разстроено

  "Франция ще представи днес на "решаващ" Съвет по земеделие на Европейския съюз в Люксембург предложения за "по-богата на работни места и по-справедлива" бъдеща обща селскостопанска политика" - Тоест в превод от френски още повече пари за френските фермери,пък българските да го д......т!

 3. 3 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 714 Неутрално


  До коментар [#2] от "simeonov_":
  Ами не е така за българските фермери, това също ще е валидно. говори се за ОСП.....
  Точно така е правилно да бъде :"да бъде удвоена премията за първите 50 хектара, което да насърчи заетостта в малките стопанства."
  иначе България макар и малка по територия е с най-голяма концентрация на едри фермери - латифундисти.
  Успех , франсетата знаят как се прави селскостопанска политика!

 4. 4 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#3] от "bsdr":

  Колко са едрите фермери?
  Масата е до 10 - 20 хектара (100 - 200 декара).

 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Социализъмът унищожи селското стопанство и вдигна цените. Какво е решението? Повече социализъм.

 6. 6 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#4] от "prirodata":

  Изобщо не е така, в Добруджа, Пловдивско, Монтанско 5-6 фермери обработват над 15 000 дка или това са 1 500 хектара всеки един от тях. Само в Първомай има фермери с по над 3 500 хектара . Това и във Франция и Испания го няма.

 7. 7 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#6] от "bsdr":

  5-6 арендатора ли са масата?

 8. 8 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "prirodata":

  Да за съжаление, става това което не бива да става, просто няма маса.... обработваемата земя в България се разделя между 20-30 крупни латифиндисти , а те продължават изкупуването на земята чрез разните му фондове (АДСИЦ) под предлог за комасация и така средните и дребни фермери изчезват. Субсидиите за тях са по-малко, а разходите им за обработка и добиви са в пъти по високи от тези на латифундистите.
  А земята е един от ресурсите които са лимитирани и не се възпроизвеждат, така , че дребни фермери няма как да се създадат, развият и оцелеят при тази селскостопанска политика. Ако новат успее, това ще е добре.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  А що за самоцел е да има ферми до 50 ха и зорлем да се крепят такива, въпреки че произвеждат по-малко (т.е. хора ще гладуват заради тях)? Комунизъм = празни рафтове

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Май наистина нищо не рзбираш от селско стопанство, а на всичко отгоре наистина си и Циничен! Ако 300 000 безработни селски хора( избягвам думата селяни) в момента са на социални помощи или изобщо нямат доходи, и са си отдали земята под аренда на тези латифундисти за по 3-4 литра олио годишна рента на декар или в най-добрия случай 30лева годишна рента на декар, в един момент им се адде правото и възможността да обработват сами земята си и да бъдат субсидирани поне наравно с "едроваците" латифундисти, ще произвеждат и те , ще издържат себе си и семействата си, ще предлагат совя продукция на пазара и няма да има картелна цена на селскостопанските продукти, нали? В западна Европа цените на хранителните ппродукти се крепят именно от тези средни фермери с до 50 хектара ферми.

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#6] от "bsdr": Така е, ама така не се прави статистика
  В България има около 20 млн. дка земеделски земи. От тях окрупнени (над 1000 дка на стопански субект) са едва 1 млн. дка. Останалото е разпокъсано и дребно. Все още ИЗОБЩО не се обработват около 2 млн. дка предимно 4 - 6 та категория земи.

 12. 12 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#8] от "bsdr":

  Няма да вода спор за това кое е повече, собствена или арендована земя.
  Големите ферми са по-рентабилни. Защо да се субсидира отглеждането на крави или овце или някое друго добиче като домашен любимец?

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  [quote#10:"bsdr"]да бъдат субсидирани поне наравно с "едроваците" латифундисти, [/quote]
  Евросубсидии и национални доплащания се дават на селски стопани с над 10 дка. Регламентът НЕ ПРЕЧИ на дребните стопани да получават субсидии. Пречи им липсата на собствен капитал и най-вече на собствена работна сила. Няма такива 300 хил. бедни селски стопани. Има нетрудоспособни възрастни хора.
  А ако случайно в българското селско стопанство се наемат още 300 хил. души, то ще е най-нерентабилното селско стопанство в Европа. Българското селко стопанство може да поеме още до 30-40 хил. души предимно НАЕМНИЦИ!!! Гледачи на животни, механизатори, и работници в парникови стопанства.

 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ако зависеше от мен щях предложа част от субсидиите да са крави, овце и свине на ЛИЗИНГ!!! Има такива практики във Филипините и Индонезия. Държавата КУПУВА специално подбрани стада и ги раздава на "бедните" да ги гледат. И не иска никаква печалба (доход) а само приръст на стадата.

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  А бе какво сте гракнали срещу "латифундистите"?! Не виждате ли че те са единствените, които произвеждат смислено, рентабилно?! Формират ПРЯКО поне 5 млрд. лв. годишен износ и още 2-3 млрд лв. от преработена селскостопанска продукция.
  Съвсем друг е въпросът трябва ли "латифундистите" да получават евросубсидии и национални доплащания на дка земя, при положение, че обработват една от най-плодородните земи в Европа и произвеждат стока с борсова цена, която често съдържа голяма добавена стойност.
  Е не трябва Трябва да се стимулира животновъдството и зеленчукопроизводството. И нашичките, общо взето, добре се справат напоследък в това отношение.

 16. 16 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#5] от "lordcris":

  Най големият проблем за селското стопанство е капитализмът.
  В смисъл,че при капитализмът най-важна е печалбата.
  Вместо зърно се сее рапица.
  Затова голяма част от бюджета на ЕС е за дотации към земеделието за производството на храна,а всяка дотация си е социалистическа политика.
  Излиза,че не социалистическата политика е виновна,а тя се явява като опит за разрешаване на проблема.
  Не знам как ще приключи всичко това,но напоследък,всичко се обърка.Вече няма ясно разграничени десни и леви политики.
  Всъщност,като се има в предвид,че и леви и десни са капиталисти и се стремят единствено към печалба,не знам защо се учудвам.

 17. 17 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "alvell":
  Сее се рапица защото социалистите я дотират повече. Капитализъм в селското спотанство няма - има чист социализъм. За това и резултатите са такива - социалистически.
  Разбира се вие комунетате вините гнилия капитализъм за собствените си провали, а те са безброй.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#10:"bsdr"]по 3-4 литра олио годишна рента на декар или в най-добрия случай 30лева годишна рента на декар[/quote]

  Когато ги нямаше "латифундистите", рентата години наред беше 4 лева, а за 6 се целуваше ръка.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "prirodata":

  Ами никой не отглежда крава , кон или коза като домашен любимец, може на теб така да ти изглежда от монитора или ако играеш във ФармВил...
  Има специална мярка на ЕС за развитие на дребните стопани и тя е "преминаване към полупазарни стопанства", но хората не я познават и не са информирани, че имат право на субсидии, и пак повтарям тези дребни и средни фермери гарантират нормални цени за потребителите на хранителните продукти .
  Селските стопани нямат нужда опт рента , а от равен достъп до субсидиите , за да си обработват земята сами и да развияте дребното и средно фермерство.
  И знаеш ли защо земите 4-6 категория стоят необработваеми, пак за това са виновни латифундистите, ще дам пример:
  Един такъв тарикат наема 200 дка общинска земя на символичен наем 1 лв. на декар годишно и по евро проект за лешникови насаждения усвоява над 100 000 евро, Познай сега днес дали има изобщо лешници на тези 200 дка или е една огромна занемарена площ свърталище на змии и гущери само със храсти от шипки, глог и къпини, а наема си върви и той си го плаща и никой не може да го пипне , защото за тези 5 години на проекта той си е прибрал една печалба от проекта над 60% от сумата.
  Ако беше дребен фермер , така ли щеше да остави тази земя, а....?

 20. 20 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Франция ще представи днес на "решаващ"предложения за "по-богата на работни места и по-справедлива" бъдеща обща селскостопанска политика---Еврокомисията облекчава условията за внос на храни от Япония ---С тези противоречиви решения много се съмнявам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK