Създаването на растеж остава основна задача на Еврокомисията през 2013 г.

Създаването на растеж остава основна задача на Еврокомисията през 2013 г.

© Жени КолеваПървостепенната задача за Европейската комисия през 2013 г. ще продължава да бъде Европейският съюз отново да поеме по пътя на устойчивия растеж. Тази задача ще изисква нов начин на мислене и целенасочени действия в ограничен брой ключови области на политиката. Това посочва самата евроинституция в работната си програма за следващата година.


В тази програма се обобщават целите на ЕС в седем ключови области и се описва какво липсва на настоящия етап. След това се обяснява как Еврокомисията ще работи за постигане на тези цели – като се заеме с осъществяването на вече предложените ключови инициативи, като представя нови предложения и като следи за това гражданите да почувстват ползите от реформите благодарение на ефективното им изпълнение, отбелязват от Брюксел.


За новите предложения в работната програма на комисията се обявяват около 50 нови инициативи, които ще бъдат представени през 2013 и първата половина на 2014 г. В ключовите законодателни инициативи трябва да се има предвид краят на настоящия парламентарен мандат през 2014 г.
Новите инициативи за справяне с конкретни предизвикателства в седем ключови области на политиката ще обхващат:


- Реален икономически и паричен съюз и по-конкретно допълнително законодателство за укрепване на стабилността, прозрачността и защитата на потребителите във финансовия сектор.


- Стимулиране на конкурентоспособността чрез единния пазар и индустриалната политика, което Брюксел възнамерява да постигне с инициативи за намаляване на разходите за предприятията в области като ДДС и издаването на фактури, премахване на препятствията пред конкурентоспособността и насърчаване на ключовите сектори на растеж чрез публично-частни партньорства в областта на научните изследвания.


- Изграждане на мрежите на бъдещето днес – към по-добра конкуренция чрез модернизиране на мрежите чрез либерализиране в сферата на енергетиката, чрез увеличаване на инвестициите в инфраструктура, като широколентовия достъп, както и чрез модернизиране на транспортния и логистичния сектор в Европа.


- Растеж за заетост – приобщаване и високи постижения. Според еврокомисията той може да се постигне с изграждане на практическа подкрепа за безработните в области като публичните служби по заетостта и гарантиране, че ЕС прави всичко възможно, за да подкрепя социалното приобщаване.


- Използване на ресурсите на Европа, за да бъдем по-конкурентни, като се допълнят дългосрочните перспективи, които са толкова важни за устойчивия растеж, с измерение за енергетиката и изменението на климата до 2030 г. и чрез целенасочени действия за качеството на въздуха и за отпадъците.


- Изграждане на безопасна и сигурна Европа, като се предприемат действия за укрепване на устоите на правосъдието чрез Европейската прокуратура, която ще защитава финансовите интереси на ЕС, засилване на сигурността чрез борба с трафика на огнестрелни оръжия и за консолидиране на гражданството през Европейската година на гражданите.


- Да дадем своя принос — Европа на световната сцена и по-конкретно отстояване на европейските интереси и ценности чрез търговски споразумения от ново поколение, целенасочени действия в съседните страни и съдействие за постигане на целите на хилядолетието за развитие като водещ световен партньор в сътрудничеството за развитие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На думи е много лесно,но напрактика е съвсем друго.

 2. 2 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело

  Първостепенната задача за Европейската комисия през 2013 г. ще продължава да бъде Европейският съюз отново да поеме по пътя на устойчивия растеж.

  Това звучи като тезисите на априлския пленум.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Аз съм съгласен да има растеж, но това да е интелектуален растеж, а не консуматорски.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този растеж ми е много съмнителен. Звучи ми като политическа агитация за изборите и всички обещания остават неизпълнени.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Весело

  Какво става да не се отказват от щастливите кокошки,гъски и прасета?А кривите краставици?

 6. 6 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Великобритания ще се отцепи.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 7. 7 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Весело

  Ха,ха, устойчивия растеж.

  Устойчиво растат заводите и услугите в Китай.
  В ЕС устойчиво растат само брюкселските зелки и щастливите им директиви.

 8. 8 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Сега разбирам защо в миналото толкова често е имало войни - икономистите им са били по- бързо схватливи за ситуацията от днешните писарушки, относно единствено правилния възможен изход...

 9. 9 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Въпросните "нови инициативи за справяне с конкретни предизвикателства" в голямата си част дори не адресират проблема за (липсата на) икономически растеж... не че това е изненада за някого )))))

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Като ги прочетох ми заприличаха на молебен от типа "мир любов на всички братя и добро на наш народ"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#7:"нервна"]Устойчиво растат заводите и услугите в Китай. [/quote]... и в Турция !!!
  ... а в ЕС бизнеса ни попарва легендарната Брюкселсака СЛАНА, а у нас тя се наслагва с ледения дъх на герберско заскрежаване, ликвидиращо в зародиш всичко без милицунерски похлупак
  Растеж ??? - Растат единствено гробищата и опашките от безработни!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Какво готино соцконгресно бля-бля-бля, сякаш четем алабализмите от поредния конгрес на КПСС, немската прислуга от Брюксел, нищо ново не е научила, и нищо старо не са забравила.... очевидно много разчитат на късата памет на медийното стадо....
  Остава и да ни светнат, как ще има "пазарни отношения" и "конкуренция",че и "растеж" при системата на евро-подаяния, абсурдните и направо пародийни евро-програми и идиотски евро-правила, които разрушиха икономически и социално 2/3 от страните на немския ЕСсср и донесоха на десетки милиони европейци само бедност, мизерия и унижения...

 14. 14 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  За обща култура на немската администрация в Брюксел, ето как оцени случващото се, преди няколко дни, един от най-авторитетните инвестиционни гуру-та, по съвместителство и милиардер Марк Фабер: "До 5-10 години Западът ще изпадне в тотален хаос, който ще е колосален и повсеместен...Трябва да бъдат предприети мащабни реформи или нещата ще се случат КАКТО ОБИКНОВЕНО, чрез революция !"

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 15. 15 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#13:"jojin"]как ще има "пазарни отношения" и "конкуренция",че и "растеж"[/quote]
  -Цитат => "Тази задача ще изисква нов начин на мислене и целенасочени действия в ограничен брой ключови области на политиката."
  -"Новият начин на мислене" е новото ключовото стъпало от еволюцията евро чиновника. Така до "Повсеместната интензификация" остава все по-малко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK