Съветът на ЕС отново няма да вземе решение за разширяването на Шенген

Миналия месец, когато разширяването на Шенген също трябваше да влезе в обсъжданията на министрите на вътрешните работи на ЕС, заседанието беше отменено

© Дневник

Миналия месец, когато разширяването на Шенген също трябваше да влезе в обсъжданията на министрите на вътрешните работи на ЕС, заседанието беше отмененоСъветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, който ще заседава утре в Люксембург, ще обсъди, но няма да вземе решение по въпроса за разширяването на Шенген. Това съобщиха източници от съвета, пожелали анонимност, предаде БТА.


По техните думи, за да бъде взето такова решение, то трябва да бъде подкрепено единодушно от всички участващи в заседанието министри. Засега три държави се противопоставят на разширяването на пространството с България и Румъния, добави източникът, без да пожелае да уточни кои са тези държави, освен Холандия.


По неговите думи последните политически промени в ЕС (изборите в Холандия и събитията в Румъния) са повлияли за блокирането на процеса по разширяването на Шенген. Според него "няма график" за разширяването на пространството, макар всички да отчитат, че България и Румъния са изпълнили необходимите критерии.
Миналия месец, когато разширяването на Шенген също трябваше да влезе в обсъжданията на министрите на вътрешните работи на ЕС, заседанието беше отменено. Причина за това беше, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред бяха на етап, в който могат да бъдат приети решения.


През последните месеци стана ясно, че все по-скептично настроени са и Германия и Белгия. Причината за тяхното недоволство са някои действия на румънското правителство, които според наблюдатели застрашават върховенството на закона.


Сред останалите точки от дневния ред на заседанието утре е обсъждането на мерки срещу тероризма на фона на атентата в Бургас и предотвратеното покушение в Кипър това лято.


Ще бъде разгледано писмото на шестте държави от ЕС, поискали наскоро отмяната на безвизовия режим за страните от Западните Балкани. Според представителя на Съвета, не се очаква взимането на решение, но по принцип съществува механизъм за временно замразяване на този режим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK