Съветът на ЕС ще обсъди разширяването на Шенген, но не се очакват решения

Цветан Цветанов ще участва в днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи

© Надежда Чипева, Капитал

Цветан Цветанов ще участва в днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работиВицепремиерът Цветан Цветанов ще участва в днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург. Съветът ще обсъди състоянието на процеса по присъединяването на България и на Румъния към шенгенското пространство, макар да не се очаква приемането на решения, предаде БТА.


Министрите ще обсъдят също мерките за борба с тероризма във връзка с атентата в Бургас и предотвратения опит за покушение в Кипър през това лято.


Сред темите са също справянето с незаконната имиграция в ЕС, най-вече Гърция, ситуацията в Сирия, както и възможността за възстановяването на визовия режим за гражданите на страните от Западните Балкани.
"На път към Люксембург за Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Очакват се важни дискусии за визите на Балканите, ситуацията в Сирия, въпроси за бежанците", написа тази сутрин в профила си в Twitter еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, подчертавайки отново приоритетите, сред които не влиза темата "Шенген".


От Съвета заявиха в навечерието на днешната среща, че все още не е постигнато необходимото единодушие сред министрите от ЕС за разширяването на Шенген с България и Румъния. Като повод се посочват политическите събития в Холандия и в Румъния.


Най-вероятно държавите от ЕС, сред които Холандия, Германия и Белгия, очакват поредния доклад за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка през декември, както и определянето на новото правителство на Холандия след последните избори в държавата.


Засега се предвижда, когато решението за присъединяване на България и на Румъния бъде взето, процесът да бъде извършен в две стъпки - първо с премахването на проверките по въздушните и морските граници, а впоследствие - и по сухопътните.


През март тази година Европейският съвет констатира, че България и Румъния са изпълнили всички законови изисквания за встъпване в зоната, както и че са положили всички необходими усилия в тази посока. Европейските ръководители тогава препоръчаха Съветът да предприеме необходимите действия, с които да бъде осигурен приемът на двете държави в Шенген.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK