Румъния продължава консултациите с ЕС, за да влезе в Шенген през 2013 г.

Румъния продължава консултациите с ЕС, за да влезе в Шенген през 2013 г.

© ДневникРумънското министерство на външните работи обяви, че страната ще продължи консултациите с държавите членки, със сегашното и с бъдещето председателство на Европейския съюз, така че присъединяването към шенгенското пространство да се конкретизира през 2013 г., в първа фаза - с въздушните и морските граници още през първото тримесечие на следващата година, предаде агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.


Румънското външно министерство посочва, че на днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще бъде представена информация за присъединяването към Шенген, но няма да бъде взето решение за графика на присъединяване.


На заседанието Румъния ще бъде представена от министъра на администрацията и вътрешните работи Мирча Душа и от ръководителя на департамента Шенген в румънското МВР Мариан Тутилеску.
Говорител на Кипърското председателство на ЕС заяви за агенция "Медиафакс", че темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген е била извадена от дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който ще се състои днес и утре в Люксембург, и е отложена за срещата на 6-7 декември.


Говорителят Никос Христодулидис заяви, че на срещата през декември темата не само ще бъде обсъдена, но и че Кипърското председателство ще опита да постигне решение за присъединяването на двете страни. От друга страна, според официални източници, потърсени от "Медиафакс", Холандия и Германия са поискали отлагане на решението за присъединяване на Румъния и България.


Разглеждането на искането за присъединяване на двете страни е отложено за март 2013 г., заради несигурността относно капацитета на властите в тези държави да спазват задълженията си, са заявили дипломатически източници в Брюксел, цитирани от агенция "Франс прес".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK