Великобритания потвърди, че ще се бори за съкращения в бюджета на ЕС

Джордж Озбърн

© Ройтерс

Джордж ОзбърнВеликобритания заплаши да постави вето на всяка сделка за бюджета на Европейския съюз за 2014-2020 г., която не е добра за британските данъкоплатци, ден след като парламентът подкопа авторитета на премиера Дейвид Камерън и отхвърли предложението за увеличаване на вноската на страната за евробюджета, предаде "Ройтерс".


Гласуването, което беше първото сериозно поражение на премиера в парламента от идването му на власт през 2010 г., може да засили позицията му на бюджетните разговори в Брюксел този месец, тъй като ще може да каже на европейските си партньори, че ръцете му са вързани от парламента.


"Искаме съкращение на бюджета за ЕС", заяви финансовият министър Джордж Озбърн. "В началото на преговорите сме. Нека да видим къде ще ни отведат тези преговори", подчерта той.
Министърът на финансите продължава да отказва отговор на въпроса дали всъщност е възможно постигането на такова споразумени или не. "Няма да приемем сделка, освен ако тя не е добра за британските данъкоплатци. Ще поставим вето на всяка сделка, която не е добра за британските данъкоплатци", подчерта той.


"Никой не трябва да се съмнява в непоколебимостта на Дейвид Камерън, в моята непоколебимост да постигнем сделка, която е добра за данъкоплатците и която слага край на възмутителното повишаване на европейските разходи", настоя Озбърн.


Той не коментира въпроса дали консервативната партия е извън контрола на лидера си за Европа, но посочи, че гласуването в сряда е означавало, че правителството трябва да слуша депутатите.


"Ще предложим на Камарата на общините (долната камара на британския парламент – бел.ред.) само такава сделка, която смятаме, че Камарата на общините ще приеме", подчерта финансовият министър.


Джордж Озбърн заяви, че има промяна в британското обществено настроение за ЕС. Великобритания стана по-евроскептична по време на живота ми. Мисля, че хората са обидени, когато виждат как се прахосват пари в Европа", обясни той.


Ник Клег

© Reuters

Ник Клег

От своя страна вицепремиерът Ник Клег заяви, че замразяване на бюджета на ЕС е трудно, но възможно. "Дейвид Камерън, с пълната ми подкрепа, ще отиде на преговорите по-късно този месец и ще каже: "Искаме бързо замразяване", каза той.


"Това е най-тежката преговорна позиция на която и да е от държавите членки на ЕС. Смятаме, че ще бъде трудно да се постигне, но е постижимо", подчерта политикът, който по принцип защитава европейската позиция в коалиционното правителство.


По-думите му ЕС трябва да избере най-добрата възможна сделка, отколкото да се настоява за невъзможни неща.


Вчера лидерът на либералдемократите каза, че няма "абсолютно никаква надежда" за съкращения в разходите на ЕС. "Позицията на коалицията остава същата - няма да приемем увеличение над инфлацията... Премиерът и аз може да имаме различия за Европа, но за това сме напълно единни", подчерта обаче той

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK