ЕС настоя Азия да избягва търговския протекционизъм

Херман ван Ромпой

© Ройтерс

Херман ван РомпойЕвропейските лидери настояха Азия да избягва търговския протекционизъм и призоваха региона да помогне за задвижването на глобалната икономика, предаде агенция "Франс прес".


"Подкрепата за търговията означава поощряване не само на местните нужди, но и води до избягване на протекционизма", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой по време на срещата на върха на азиатски и европейски лидери в Лаос.


"Вярваме, че нашите азиатски партньори ще останат ангажирани в името на отворените икономики и на общите мултинационални търговски правила", подчерта той.
По време на срещата на върха една от основните цели на лидерите на Европейския съюз е да убедят партньорите си от Азия, че най-накрая за поставили еврокризата под контрол.


"Финансовата стабилност на еврозоната е много по-силна, отколкото преми няколко месеца. Еврото е неотменим проект и на тази основа растежът може да се увеличи през 2013 г.", отбеляза Ван Ромпой. "Икономическото и финансовото напрежение в Европа е само част от по-голямо количество проблеми на световно ниво. Растежът е глобална и колективна отговорност", допълни той.


По време на срещата италианският премиер Марио Монти заяви, че ЕС е постигнал огромен напредък в справянето с кризата "с повече координация, с представянето на бъдещ икономически и валутен съюз".


Той посочи също, че Азия също е изправена пред забавящ се икономически растеж. "Изминалите събития ни показаха, че настоящата криза не спира на границата на някой град, а наистина чука на всички врати", подчерта италианският лидер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK