Брюксел определи визовата политика като стимул за икономически растеж в ЕС

Сесилия Малмстрьом

© European Union, 2012

Сесилия МалмстрьомЕвропейската комисия днес прие съобщение как прилагането и развитието на общата визова политика ще могат да допринесат за растежа на Европейския съюз, улеснявайки възможностите за пътуване за граждани от трети държави, желаещи да посетят ЕС, предаде пресслужбата на институцията.


"Предвид икономическия спад в момента трябва да се стремим да увеличаваме туристическите потоци към Европа, като същевременно запазим сигурността на нашите граници, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.


Осигурявайки общо 18.8 милиона работни места през 2011 г., туристическият отрасъл се превърна в един от най-големите източници на заетост в ЕС и в основен двигател за икономически растеж и развитие. През 2011 г. чуждестранните посетители са похарчили 330.44 милиарда евро. Според последните прогнози тези цифри вероятно ще се увеличат на 20.4 милиона работни места и 427.31 милиарда евро през 2022 г.
Ако се използва напълно потенциалът на действащия визов режим, ЕС ще може да остане атрактивна дестинация за повече туристи/граждани от трети държави, а това ще насърчи стопанската дейност и създаването на заетост в съюза, обясниха от Брюксел.Според наличните данни през последните години броят на издадените визи е нараснал значително, а този на отказите се е запазил малък. През 2011 г. в Индия са издадени около 460 000 шенгенски визи, докато през 2007 г. техният брой е бил 340 000. Броят на издадените в Китай визи също е нараснал значително — от 560 000 визи през 2008 г. на 1 026 000 през 2011 г. В Русия през 2011 г. са издадени 5 152 000 визи спрямо 3 500 000 през 2007 г.

Действащият визов режим е предпоставка за сериозни постижения, а редица пречки биха могли да отпаднат, ако консулствата на държавите членки прилагат правилно Визовия кодекс, заяви еврокомисията. По-конкретно консулските служби трябва да спазват 15-дневния срок за определяне на среща и 15-дневния срок за вземане на решение по дадено заявление за виза, да осигурят формуляри за заявления на езика на съответната държава и да разгледат възможността за издаване на многократни входни визи.


В дългосрочен план може да се разгледа възможността за евентуални промени на действащите визови правила като ускоряване и съкращаване на процедурите, опростяване на формуляра за заявлението, подобряване на консулската организация и сътрудничество, засилване на местното шенгенско сътрудничество.


Освен това трябва да се вземе предвид и технологичното развитие. Така например в най-скоро време се очаква комисията да представи законодателни предложения за "Интелигентни граници", с които се цели осигуряване на по-равномерни пътнически потоци на външните граници на ЕС.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dgidgo
    dgidgo
    Рейтинг: 515 Неутрално

    да могат да идват в европа по лесно араби , пакистанци , браво на ЕК

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK