Брюксел призова за завършване на енергийния пазар на ЕС

Гюнтер Йотингер

© Reuters

Гюнтер ЙотингерЕвропейската комисия призова държавите членки към повече усилия за транспонирането и прилагането на съществуващите правила за вътрешния енергиен пазар на Европейския съюз. Според Брюксел един ефективен, свързан и прозрачен вътрешен енергиен пазар в Европа може да предложи на гражданите и предприятията сигурни и устойчиви доставки на енергия на възможно най-ниска цена.


Еврокомисията ще си сътрудничи с държавите членки, за да се дадат повече права на потребителите и да се намалят държавните интервенции, които изкривяват пазара, стана ясно от съобщение, разпространено днес от пресслужбата на институцията.


Според Брюксел вече е постигнат напредък при предлагането на по-голям избор на потребителите, поддържането на стабилни цени на едро и постоянното осигуряване на достатъчни количества, но все още трябва да се работи за реализирането на пълния потенциал на един действително интегриран европейски пазар. За да промени това институцията предвижда няколко дейности.
Всички държави членки трябва да приложат законодателството за вътрешния пазар и да наложат правилата за конкуренцията.


Еврокомисията отбелязва, че трябва да се предоставят повече права на потребителите. Проучванията показват, че само един от всеки трима потребители сравнява офертите за предоставяне на услуги. По предварителна оценка потребителите в ЕС биха могли да спестят до 13 милиарда евро годишно, ако се прехвърлят на най-изгодната налична тарифа за електроенергия.


Освен това, в момента само девет държави членки нямат регулирани цени на дребно на енергията. Цените, определяни чрез държавна интервенция, не осигуряват на потребителите възможно най-изгодната оферта, подчертават от Брюксел.


Според еврокомисията е нужно и осигуряването на гъвкава пазарна структура. Механизмите за разпределение на капацитета са важни инструменти, но когато са преждевременно въведени и зле проектирани те могат да доведат до раздробяване на вътрешния пазар и да възпрепятстват инвестициите.


"Когато става дума за газ и електроенергия, гражданите и предприятията се интересуват от две неща – сигурност на доставките по всяко време и приемливи цени. Това ще бъде постигнато най-добре при функциониращ европейски енергиен пазар", подчерта еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Еврокомисията ще си сътрудничи с държавите членки, за да се дадат повече права на потребителите и да се намалят държавните интервенции, които изкривяват пазара."

  То не държавните институции изкривяват пазара а частните доставчиците на ел. енергия и газ.
  Преди няколко дена нали сгащиха шестте най-големи доставчици във Великобритания как са манипулирали цените.

 2. 2 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мх. Така. Така (кима неубедително глава)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK