Изправени пред икономии, бюрократите в ЕС губят търпение

На 8 ноември близо 500 европейски служители протестираха пред сградата на Европейската комисия в Брюксел срещу възможните съкращения в бюджета на ЕС.

© Reuters

На 8 ноември близо 500 европейски служители протестираха пред сградата на Европейската комисия в Брюксел срещу възможните съкращения в бюджета на ЕС.Протестиращите по улиците в Южна Европа вероятно не знаят, но по-рано този месец имаше стачка и в сърцето на Европейския съюз, Брюксел, където недоволни бюрократи проведоха демонстрации срещу възможните съкращения в бюджета на ЕС, пише "Ройтерс".


За все повече европейци обаче икономиите в Брюксел са това, което е необходимо. Европейската комисия поиска от държавите членки да намалят разходите, но милиони испанци, португалци и гърци поглеждат към сърцето на ЕС за същото. 


Великобритания застана начело. "Не може европейските разходи да се увеличават, когато трябва да взимаме трудни решения в толкова много различни области", каза премиерът Дейвид Камерън на последния Европейски съвет през октомври, изразявайки разочарованието си от заплатите на служителите в Брюксел.

Според последното проучване на Евробарометър едва 31% от европейците имат доверие в ЕС.

Съмненията вече се зараждат и в други държави членки и доведоха до спорове около бюджета на блока за 2014 - 2020 г., който лидерите на ЕС ще обсъдят на 22 и 23 ноември.


Проблемът е, че правителствата от Хелзинки до Мадрид замразяват или съкращават разходите, а Еврокомисията поиска 6% увеличение за 2014 - 2020 г. Влиятелна група от осем държави, включваща Германия, Франция и Великобритания, настоява Брюксел да спести между 5 милиарда и 15 милиарда евро за периода.


Еврокомисията обаче твърди, че вече е направила съкращения. И все пак има много примери, които противоречат на твърденията за ограничения. Европейският парламент например провежда срещи веднъж в месеца не в Брюксел, а в Страсбург, което струва 180 милиона евро годишно.


Изправени пред икономии, бюрократите в ЕС губят търпение

© Reuters


Миналата година Камерън критикува големите разходи за строежа на новата сграда на Европейския съвет в Брюксел, която ще струва 310 милиона евро. Служителите в ЕС получават щедри здравни и пенсионни облаги и безплатно частно образование за децата си в околностите на Брюксел.


Кайо Лара, лидер на испанската партия Обединена левица, обобщава: "Когато Брюксел аплодира, Испания кърви." "ЕС започна с най-добри намерения", коментира пенсиониран адвокат в Атина. "Лидерите му обаче трябва да покажат повече солидарност с хората от юга. Има голямо неравенство в Европа и те са отговорни за това", допълва той.


Изпреварващи съкращения


Сметката за Брюксел обаче всъщност не е толкова огромна. Цялата цена за функционирането на ЕС и неговите програми за развитие, помощ и наука е едва 1% от брутния вътрешен продукт на блока. В повечето държави членки правителствените разходи са около 40-50% от БВП.


Администрацията е само 6% от бюджета на ЕС, а Брюксел започна да затяга коланите още преди кризата, твърдят служители в ЕС. "За разлика от държавите членки ние не чакахме кризата", заяви Антъни Гравили, говорител на комисията за администрацията.


От 2004 г. беше намалено началното ниво на заплащане и служителите трябва да имат по-голям принос към пенсиите и данъците, а автоматичните увеличения на заплати бяха ограничени. Еврокомисията започна да търси договорно наети служители, които не получават целия размер на плащанията и са 20% от общо 33 000 работещи там.


Изправени пред икономии, бюрократите в ЕС губят търпение

© Reuters


Брюксел твърди, че е момента не плаща достатъчно, за да привлече толкова квалифициран персонал от по-богатите западни европейски държави, колкото е необходим. Комисията има намерение да закрепи административните разходи към инфлацията за пет години и да намалява персонала с 1% всяка година, което според нея ще спести 1 милиард евро до 2020 г.


Според един от преводачите в съвета и организатор на стачката евроинституциите няма да могат да функционират правилно след значителни съкращения. Той планира и друга стачка в сряда.


Проучване за заплатите


И все пак въпреки съкращенията на административните разходи слабо известно проучване на Еврокомисията показва, че заплащането в ЕС е много по-добро от това в повечето държави членки.


В него е направено сравнение между заплатите и условията в комисия и тези в други 26 организации, много от които са пожелали да не бъдат назовавани, но сред които е и НАТО. Семеен финансов служител в комисията получава между 45 000 евро и 105 000 евро за разлика от между 18 000 евро и под 50 000 евро средно за национален служител.


Изправени пред икономии, бюрократите в ЕС губят търпение

© Reuters


Сравнението обаче е трудно. Промените в заплатите на европейските служители се определят от формула, основана на това, което държавните служители печелят в отделните страни. Заплащането в ЕС се движи паралелно със средното, но изостава с година.


Това означава, че служителите в ЕС трябва да получат увеличение следващата година, докато някои национални служители ще трябва да се примирят със съкращенията.


Obrigado!


"ЕС действа като вид балон. Има малко отчетност пред обществото", смята изследовател от евроскептичния лондонски институт Open Europe, добавяйки, че народите с директно избрани правителства могат да оказват натиск върху управляващите, за да преосмислят скъпите схеми.


Може би една от най-спорните инициативи е сградата на Европарламента в Страсбург, струваща 500 милиона евро. Всеки път, когато заседанията се провеждат там, над 5000 души пътуват от Брюксел.


Изправени пред икономии, бюрократите в ЕС губят търпение

© Associated Press


Системата обаче е предвидена в договорите на ЕС. Тази година парламентът пропусна едно пътуване и Франция заяви, че това противоречи на европейските договори и дори се обърна към Съда на ЕС.


Не всеки обаче се оплаква. Печалбите в един от ресторантите в Страсбург скачат с 30% по време на заседание на Европарламента. Председателят на Европейската комисия и бивш португалски премиер Жозе Мануел Барозу е редовен посетител според управителя на заведението, който показва бележка от Барозу с надпис "Obrigado!", или "Благодаря!" на португалски.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бюрократите да си купят учебници по китайски и да се хващат на работа!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Добре дошли в клуба. Видяхте малко зор, и започва да Ви избива студена пот. Свиква се, просто сега ще трябва да седнете на онези тръни които така щедро предлагахте на нас. Колело, кво да го прайш, завъртя Ви и Вас живота.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Лемурите протестират.А нашите лемури си повишиха разходите.Надявам се за последно

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бюрокрацията има само една единствена тенденция оставена сама на себе си - да се разраства като рак и постепенно да изяжда собственика и който я храни.
  Да вземем за пример бившата шефка на НСИ която замина там. Тръгна от тука от заплата 2330 лв, а там е на 15,000 евро бруто плюс 12,000 за режийни разноски.
  На месец!
  Тия ги плащаме ние всички в ЕС от джоба си, в суха пара, кеш.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Белите якички само се оправдават,щом всички затягат коланите значи и те трябва да го направят,а не онзи нахалник Оланд да иска от държавите съкращения,а иначе той да брани със зъби и нокти безсмислените заседания в Страсбург или големите земеделски субсидии за френските фермери,само защото така е изгодно на страната му,къде е тук солидарността?

 6. 6 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Весело

  Голяма болка за европейците, съчувствам им- от Омари с Дом Периньон трябва да преминат на Хайвер с Божоле- живи да ги оплачеш!

 7. 7 Профил на tefter
  tefter
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Голям цирк е този ЕС. Тръгнали 27 държави да се обединяват с цел общото благо, но всъщност всеки гледа в чуждото канче. Решили заедно, че искат да си построят нов конгресен център, където да се събират, защото старият не бил достатъчно модерен, но сега излиза Камерън и казва, че било много скъпо. Баси популизма - че кой го е решил това нещо, бе Дейвид. Всеки месец 5000 души се разкарват като циркова трупа от Брюксел до Страсбург на цена от милиони евро, но пък франсетата не пускат кокала, който им позволява да издържат цял град благодарение на това.
  Бюджетът на ЕС = вноските от 1% БВП на всяка страна-членка. То така или иначе тези вноски намаляват с непокачването на БВП на страните-членки, орязването му още означава едно нещо - по-малко пари за общи европейски проекти. Е да си кажат веднъж завинаги - повече или по-малко ЕС искат и да не ни занимават с глупости? Пък после всеки да се оправя както може...

 8. 8 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От тези паразити никой нормален човек няма нужда. Остава и да споменем, че от страни като България там бяха назначени само щерки и синове на силните на деня. Закривай!

 9. 9 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Няма справедливост няма солидарност.Има само привлегии

 10. 10 Профил на double
  double
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "vox.populi":
  Я кажи на кого от силните на деня сина и дъщерята са назначени в Брюксел че ми стана интересно? 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 701 Неутрално

  По принцип евробюрократите каато вички държавни служители са доста некадърни и зтова е безумно да получават заплащаане в ткива размери след като нямат никакъв шанс да си намерят работа в частния сектор. И да им намалят заплатите 10 пъти все тая след като повечето никъде не биха ги взели.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#12] от "be_google":

  Бе колкото е да са - много са и. Като ги знам бг чиновниците какви са - всичко над 500лв е излишък.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK