Еврозоната преодолява кризата, увери Монти

Марио Монти

© Reuters

Марио МонтиИталианският премиер Марио Монти настоя, че еврозоната преодолява дълговата криза, а държавите членки са решени да запазят общата европейска валута, предаде "Франс прес".


"Еврозоната преодолява кризата. Повече от валута, еврото е символ на европейската интеграция, която европейските правителства са решени да запазят и да подсилят", подчерта Монти.


"През последните шест месеца стабилизирахме финансовите пазари като приехме силен и постоянен спасителен фонд, Европейския механизъм за стабилност", допълни премиерът.
Той припомни, че "Европейската централна банка задейства програма за изкупуване на облигации, за да гарантира, че разходите за финансиране на правителствата отразяват техните икономически основи и усилия за реформи".


"Следващия месец ще приемем конкретна пътна карта за засилване на архитектурата на нашия икономически и валутен съюз, започвайки с единния механизъм за надзор за банките, за да сме сигурни, че ще забелязваме и ще се справяме с проблемите по-рано в бъдеще", отбеляза още Монти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK