Случаите на незаконно влизане в Шенген са намалели с 44% спрямо 2011 г.

Гърция е основен път за имигрантите от Азия и Африка, които се опитват да влязат в Европейския съюз.

© Reuters

Гърция е основен път за имигрантите от Азия и Африка, които се опитват да влязат в Европейския съюз.За периода април-юни 2012 г. са засечени около 23 000 незаконни преминавания на границите на шенгенското пространство, съобщи Европейската комисия, като се позова на данните от втория доклад за наблюдение на контрола на Шенген.


Данните отчитат спад на случаите на незаконно навлизане с 44% спрямо същия период от 2011 г. в разгара на Арабската пролет.


На сухопътните граници между Гърция и Турция е отчетено увеличение от 29 на сто на подобни случаи. Над половината от случаите са били засечени в този граничен сектор, който остава основна входна точка за незаконната миграция към ЕС.
След пренасочването на около 1800 души гранична охрана (операция "Щит") през август 2011 г., контролът на този граничен сектор е бил значително подобрен и гръцките органи са съобщили за рязък спад на незаконните преминавания на границите.


Комисията отбелязва, че шенгенското пространство за свободно движение позволява на над 400 милиона граждани да пътуват без контрол по вътрешните граници на ЕС.


В обхванатия от доклада шестмесечен период контролът на вътрешните граници е бил въведен отново от две държави. Едната от тях е Испания от 28 април до 4 май 2012 г. за срещата на Европейската централна банка в Барселона.


В Полша границите са били възстановени от 4 юни до 1 юли през 2012 г. за европейското първенство по футбол. По вътрешните граници на Полша са били проверени 28 980 души, на 22 е било е отказано влизане, а 15 са били задържани.


През септември миналата година Еврокомисията оповести решението си да оценява два пъти годишно работата на шенгенското пространство. Тези доклади осигуряват основа за дебат в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK