Европейски изследователи поискаха ЕС да запази средствата за науката

Изследователските организации подчертаха, че науката също може да допринеса за растежа в ЕС

© Красимир Юскеселиев

Изследователските организации подчертаха, че науката също може да допринеса за растежа в ЕСРъководителите на осем големи европейски изследователски организации, обединени в партньорската мрежа EIROforum, призоваха днес европейските институции и страните членки на Европейския съюз да подкрепят финансирането на европейската наука, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БТА.


В отворено писмо, разпространено днес, организациите, сред които Европейския център за ядрени изследвания (CERN), Европейската космическа агенция (ESA), Европейската организация за астрономически изследвания в южното полукълбо (ESO), настойчиво искат от институциите и страните членки на ЕС да запазят всички бюджетни ресурси, заделяни за наука.


"Във време, в което връщането към растеж става най-спешната необходимост за политиците в Европа, от жизнена важност е инвестициите в научните ни мрежи, както хуманитарни, така и технически, да бъдат запазени," се посочва в писмото.


Подписалите писмото в същото време отбелязват, че е важно да се признаят положителните резултати в дългосрочен план от държавните инвестиции в научното образование, изследванията и развитието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK