"Шпигел": Според МВФ и ЕЦБ отписване на част от гръцкия дълг е неизбежно

Страната чака от юни отпускането на транша от 31.2 милиарда евро, част от финансовия пакет на стойност 130 милиарда евро.

© Reuters

Страната чака от юни отпускането на транша от 31.2 милиарда евро, част от финансовия пакет на стойност 130 милиарда евро.Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) вече са на мнение, че е неизбежно отписването на част от гръцкия дълг, твърди германският седмичник "Шпигел", цитиран от БТА.


Според експерти така Атина може да намали задълженията си до 2020 г. от 144% до 70% от БВП. Това противоречи на позицията на Берлин, който отчаяно настоява за намаляване на лихвите по гръцкия дълг.


Източници, близки до участниците в среща при закрити врата миналия понеделник, твърдят, че германският министър на финансите Волфганг Шойбле бил отворен за частично отписване на дълга въпреки съпротивата на останалите членове на германското правителство.
Министрите на финансите от еврозоната ще се съберат отново утре в Брюксел, за да решат дали да деблокират транш от помощта за Гърция на стойност най-малко 31.2 милиарда евро. Въпросът за частично отписване на дълга обаче няма да бъде решен на тази среща според "Шпигел" и според публикация във в. "Велт".


В. "Велт ам Зонтаг" отбелязва, че перспективата за частично отписване на гръцкия дълг цели да насърчи Гърция да спазва ангажиментите, които е поела в замяна на втората програма за подпомагане на икономиката й.


Тази възможност вероятно има за цел също да успокои МВФ, който настоява за намаляване на дълга на Атина до поносимо равнище, допълва вестникът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK