Драги: ЕЦБ е готова да действа, но и правителствата трябва да правят реформи

Марио Драги

© Reuters

Марио ДрагиЕвропейската централна банка (ЕЦБ) е готова, ако е необходимо, да защити еврото, което ще бъде по-стабилно, ако Европейският съюз напредне в интеграцията, каза президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от "Франс прес". 


"Ще направим каквото е необходимо и сме готови да се намесим отново, ако е необходимо... дори до неограничена степен", заяви той пред радио Европа 1.


През последните месеци ЕЦБ посочи няколко пъти, че е готова да изкупува неограничено количество облигации от страните в еврозоната, които изпитват затруднения с дълга си. Подкрепата обаче е при условие, че тези държави първо ще поискат финансова помощ от спасителните фондове на еврозоната и в замяна ще приемат условия за икономически реформи.
Драги предупреди, че макар ЕЦБ да е готова да действа, правителствата също трябва да вземат мерки. "Ще имаме успех при условие, че правителствата действат... Трябва да се научим да споделяме суверенитет", настоя той.


Драги посочи, че сегашната тенденция правителствата да намаляват публичните си дефицити е "неизбежна", но структурните реформи за създаване на работни места и растеж също са необходими, за да се смекчат ефектите от намаляването на дефицита.


"Ключовата дума е конкурентоспособност", допълни той, като подчерта, че "в ЕС трябва да задействаме нашите извънредни човешки ресурси" и особено младите хора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK