Решението за влизането на България и Румъния в Шенген се отлага за 2013 г.

Решението за разширяването на Шенген с България и Румъния може да бъде взето най-рано в началото на 2013 г.

© Асен Тонев

Решението за разширяването на Шенген с България и Румъния може да бъде взето най-рано в началото на 2013 г.Присъединяването на Румъния и България към Шенген не е в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 6 и 7 декември, защото не е постигнат напредък от последния съвет през октомври. Това заяви Никос Христодулидис, говорител на Кипърското председателство на Европейския съюз, предаде румънският информационен сайт "Зиаре", цитиран от БТА.


Той уточни, че темата е била обсъдена на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през октомври, когато кипърското председателство е представило на какъв етап е вземането на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген.


"Оттогава не беше постигнат съществен напредък, за да си позволим включването на темата в дневния ред на съвета и да ни позволи вземането на положително решение", посочи Христодулидис.
"Съветът ще се върне към тази тема следващата година", посочи още говорителят на кипърското председателство, като добави, че е направена консултация с двете страни и те са съгласни със следващите стъпки.


На Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 25 и 26 октомври не беше взето решение по темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген, а само беше представен настоящият стадий на прилагането на шенгенското законодателство в двете страни, напомня "Зиаре".


Дипломатически източни от Брюксел заявиха тогава, че разглеждането на искането за присъединяване на двете страни е отложено за март 2013 г. заради несигурността относно способността на властите в тези държави да спазват задълженията си.


През септември, когато разширяването на Шенген също трябваше да влезе в обсъжданията на министрите на вътрешните работи на ЕС, заседанието беше отменено. Причина за това беше и тогава беше, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред бяха на етап, в който могат да бъдат приети решения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK