Брюксел разследва Българския енергиен холдинг за злоупотреба с господстващо положение

Брюксел проучва някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг.

© Жени Колева

Брюксел проучва някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг.Европейската комисия откри официална процедура, за да разследва дали Български енергиен холдинг злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България, съобщи пресслужбата на институцията.


Брюксел е загрижен, че Българският енергиен холдинг може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните ѝ страни посредством териториални ограничения.


Подобно поведение би представлявало нарушение на антитръстовите разпоредби на Европейския съюз. Откриването на процедурата не предрешава изхода от разследването, а само означава, че Еврокомисията ще разгледа въпроса приоритетно.
Брюксел проучва някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг.


Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, закупено от Българския енергиен холдинг, като определят къде да се достави електрическата енергия. Съгласно въпросните разпоредби доставяното от него електричество може например да се препродава единствено в България и не може да се изнася.


Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС.


Няма законоустановен срок за приключване на разследванията за антиконкурентно поведение. Продължителността на разследванията в областта на антитръста зависи от редица фактори като сложността на казуса, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на комисията, и упражняването на правото на защита.


Еврокомисията е уведомила "Български енергиен холдинг" ЕАД и българския орган за защита на конкуренцията, че е открила процедура по случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK