Близо 50 държави се обединяват срещу сексуалното насилие над деца в интернет

Сесилия Малмстрьом

© European Union, 2012

Сесилия МалмстрьомЕврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малмстрьом в сряда ще обяви заедно с главния прокурор на САЩ Ерик Холдър създаването на Глобален алианс срещу сексуалното насилие над деца в интернет, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


Целта на инициативата е да се обединят лицата, отговорни за вземането на решения, в целия свят за по-добро откриване и оказване на помощ на жертвите и за наказателно преследване на извършителите. Сред участниците в откриването са министри и високопоставени служители от 27-те държави - членки на Европейския съюз, към които ще се присъединят още 21 държави извън съюзаДържавите, които се присъединяват към алианса извън членките на ЕС, са: Албания, Австралия, Камбоджа, Хърватия, Грузия, Гана, Япония, Молдова, Черна гора, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Филипините, Сърбия, Република Корея, Швейцария, Тайланд, Турция, Украйна, САЩ и Виетнам.Държавите от Алианса се ангажират с постигането на редица цели и резултати, свързани с политиката. Благодарение на засиленото международно сътрудничество борбата със сексуалното насилие над деца в интернет ще бъде по-ефективна.


Смята се, че в момента в интернет могат да бъдат намерени повече от един милион изображения на деца, подложени на сексуално насилие и експлоатация. Според ООН всяка година се добавят 50 000 нови изображения на насилие над деца, като е трудно за държавите самостоятелно да се справят с проблема.


Утре по време на конференцията по откриването участващите държави ще поемат политически ангажименти за преследване на редица цели. Сред тях е повече работа за откриване на жертвите и за гарантиране, че те получават необходимата помощ, подкрепа и защита, повече работа за разследване на случаи на сексуално насилие над деца в интернет и за разкриване и наказателно преследване на извършителите.


Алиансът ще положи всички усилия, за да повиши осведомеността на децата за рисковете в интернет и да намали наличието на материали, съдържащи сексуално насилие над деца, в интернет и на евентуалните по-нататъшни посегателства над деца, вече станали жертва на такова насилие.


"Зад всяко изображение, показващо насилие над дете, стои по едно малтретирано дете, една експлоатирана и безпомощна жертва. Когато тези изображения бъдат публикувани в интернет, те могат да останат там завинаги. Наше задължение е да защитаваме децата, независимо от това къде живеят, и да подведем под отговорност извършителите, независимо от това къде действат", заяви Малмстрьом.


Държавите, които се присъединяват към алианса извън членките на ЕС, са: Албания, Австралия, Камбоджа, Хърватия, Грузия, Гана, Япония, Молдова, Черна гора, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Филипините, Сърбия, Република Корея, Швейцария, Тайланд, Турция, Украйна, САЩ и Виетнам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK