ЕС предложи по-високи заплати за чиновниците, но без да компенсира инфлацията

През ноември служителите на институциите на ЕС стачкуваха заради съкращенията

© Reuters

През ноември служителите на институциите на ЕС стачкуваха заради съкращениятаСлужителите на институциите на Европейския съюз следващата година ще получат заплати, чието увеличение е по-ниско от инфлационното ниво, въпреки че съкращението се дължи по-скоро на формула за изчислението на заплатите, отколкото реакция на критиките, че евробюрократите получават твърде много пари, коментира "Ройтерс".


Заплатите на 55-те хиляди служители на евроинституците ще бъдат намалени средно с над 1%, след като се вземе предвид инфлацията, съобщиха днес от Европейската комисия. Общата загуба на покупателна способност на длъжностните лица на ЕС възлиза на -7.6% за периода 2004 - 2011 г., отбелязаха оттам.


В Брюксел, например, където се намира най-голямата част от екипа на ЕС, служителите ще получат повишение на заплатите с 1.7%, като инфлацията в белгийската столица достига 2.8%.
Действието може да се приеме от някои като начин да се намалят критиките, че служителите на евроинституциите получават повече пари от заслуженото в момент, когато държавите въвеждат съкращения, за да се справят с кризата. Великобритания например поиска 10% намаляване на заплатите и социалните придобивки, но е малко вероятно това да се случи.


Заплатите на еврочиновниците всъщност се изчисляват по формула, известна като "метода", която проследява положителната или отрицателната промяна в покупателната способност на държавните служители от кошница, съставена от осем държави членки – Великобритания, Германия, Франция, Италия, Холандия, Испания, Белгия и Люксембург.


С тази формула са се съгласили всички държави членки. Но миналата година те отказаха да подпишат адаптирането на възнагражденията и заплатите бяха замразени. Еврокомисията подаде жалба до Съда на ЕС, като решението все още се очаква.


Служителите на ЕС предупредиха, че бюджетните съкращения могат да оставят ключови програми без достатъчно персонал

© Associated Press

Служителите на ЕС предупредиха, че бюджетните съкращения могат да оставят ключови програми без достатъчно персонал


"Има голяма възможност да откажат отново", заяви служител на комисията. "И ще бъдат правно задължени отново да ги изпратим на съд", допълни той.


От Брюксел подчертаха още, че не те решават какво да е адаптирането, а то се основава на споразумението между държавите членки от 2004 г. Страните от ЕС сега недоволстват, защото то не отразява съкращенията в публичния сектор в държави като Португалия и Гърция, а в "кошницата" влизат най-богатите държави членки.


Формулата е създадена така, защото преди осем години се е предполагало, че избраните осем няма да повишават рязко заплатите, докато в бедните държави е трябвало да се случи точно обратното – бързо повишаване на възнагражденията. Икономическата криза обаче засегна по-бедните, което се отрази и на заплатите в публичния сектор.


Пакет за икономии в европейската администрация на стойност 1 млрд. евро на година


Европейската комисия е твърдо убедена, че в настоящата икономическа обстановка администрацията на ЕС следва да даде своя принос като положи допълнителни усилия. По тази причина още миналата година Комисията отправи предложение към Съвета и Европейския парламент за намаляване с 5 % на персонала на всички институции и агенции на ЕС в периода 2013-2017 г., припомниха от Брюксел.


За да се разреши въпросът с повишеното работно натоварване, произтичащо от това, се предвижда намалението на състава да бъде придружено от увеличаване на минималната работна седмица за служителите на 40 часа без никакво компенсиране на заплатите. Комисията предложи освен това възрастта за пенсиониране да се увеличи от 63 на 65 г., като се улесни оставането на работа до 67-годишна възраст, както и значително (в размер между -18 % и -45 %) да се намалят заплатите в началото и в края на професионалната кариера за някои длъжности.


Това би довело до значителни икономии, възлизащи на повече от 1 милиард евро за следващата многогодишна финансова рамка и на 1 милиард евро на година в дългосрочен план в резултат от дългосрочния ефект от тези мерки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK