София е последна по качество на живот от столиците в ЕС според Mercer

София е последна по качество на живот от столиците в ЕС според Mercer

© Антон ПоповСофия е на последно място от столиците в Европейския съюз по качество на живот, показва класация на американската консултантска компания Mercer за 2012 г.


Според данните, цитирани от румънският вестник "Путеря" и БТА, Букурещ е на 107-о място, а след него в ЕС единствено е българската столица – на 113-о място.


И докато румънската столица е запазила позицията си спрямо предишната година, София е слязла с три позиции по-надолу в класацията, посочва изданието.
В региона на Централна и Източна Европа най-добре класираният град по отношение на качеството на живот е Прага (69-о място), следвана от Будапеща (74-то), Любляна (75-о), Вилнюс (79-о) и Варшава (84-то). Атина е на 83-то място в класацията, а Тбилиси е най-зле класираният европейски град - 213-о място.


Като цяло европейските градове продължават да водят в класацията, като Виена запазва първото си място, а на другия полюс в класацията е Багдад.


Mercer провежда това проучване всяка година, за да подпомогне мултинационалните компании и други организации да заплащат адекватно на своите служители, когато ги назначават на постове в различни краища на света. Докладът на компанията за качеството на живот обхваща 221 града, сравнени с Ню Йорк като "базов".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK