ЕС прие улеснени правила за решаване на трансгранични спорове

Вивиан Рединг

© @European Union, 2012

Вивиан РедингФирмите и потребителите ще могат по-лесно да решават трансгранични правни спорове благодарение на реформа, приета днес от европейските правосъдни министри, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


Законодателството има за цел да укрепи единния пазар и да намали формалностите. В него се предлага да се премахне скъпоструващата процедура по екзекватура, изискваща от фирмите първо да преминат през процедура, която отнема много време и средства, за да се постанови решение по граждански и търговски дела, признато в друга държава на ЕС.


Очаква се, че премахването на тази административна процедура ще спести на фирмите и потребителите до 48 милиона евро годишно.
Правилата определят също кой национален съд е компетентен при трансгранични дела и как съдебни решения, постановени в една държава в ЕС, се признават и изпълняват в друга държава. Реформата бе предложена от Европейската комисия през 2010 г.


"Тази реформа ще намали формалностите за хиляди потребители и фирми в Европа, като ограничи правните усложнения и улесни бизнес отношенията на единния пазар", каза еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.


Регламентът ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици и ще започне да се прилага две години след това.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK