Еврокомисията представи нов сайт за нуждите на пазара на труда

Независимо от високото равнище на безработица понастоящем в ЕС има около 2 милиона незаети работни места.

© Associated Press

Независимо от високото равнище на безработица понастоящем в ЕС има около 2 милиона незаети работни места.Европейската комисия официално откри "Панорама на уменията в ЕС" - уебсайт, който предоставя количествена и качествена информация за потребностите от умения, за предлагането им, както и за несъответствието между потребностите и наличието на умения в краткосрочен и средносрочен план, предаде пресслужбата на институцията.


С помощта на данни и прогнози, събрани на равнището на ЕС и в отделните държави членки, уебсайтът ще привлича вниманието към най-бързо развиващите се професии, както и към най-проблемните професии, при които са налице най-много незаети работни места.


Сайтът съдържа подробна информация по сектори, професии и държави и ще бъде редовно актуализиран с най-новите данни. "Панорамата на уменията" показва, че в момента професиите с най-много незаети работни места в ЕС са тези на специалистите в областта на финансите и търговията.
Налице е и недостиг на биолози, фармацевти, лекари, медицински сестри и други медицински специалисти, специалисти в сферата на информационно-комуникационните технологии, компютърни специалисти и инженери.Независимо от високото равнище на безработица в ЕС има около 2 милиона незаети работни места.

Уебсайтът показва, че разминаването между уменията и нуждите на пазара на труда е най-голямо в Литва, България, Белгия, Унгария и Ирландия, докато в Португалия, Дания и Холандия положението е значително по-добро.


Панорамата включва също кратки анализи за тенденциите при различните професии, към конкретни сектори или към универсалните умения. В тях се анализират най-бързо развиващите се професии, както и професиите с най-много незаети работни места.


Те съдържат и прогнози за секторите, представят специфичните нужди от умения и разминаванията между нуждите от умения и наличието на такива. Първата версия на Панорамата е предназначена основно за лицата, определящи политиките, научните работници, посредниците и професионалистите.


В бъдеще тя ще претърпи допълнително развитие, за да отговаря на нуждите на търсещите работа, работниците и учащите се и да им помага да направят по-добре информиран избор, когато решават какво да учат и какво да бъде професионалното им развитие.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бог високо,Брюксел далеко. Дий воле,дий...

 2. 2 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ей сега вече всички ще тръгнат да се махат от България!

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1279 Весело

  Разбирам ,че в България имаме много умения ,от които пазара на труда не се нуждае! Това е защото сме все всестранно развити личности!

 4. 4 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Еврокомисията представи нов сайт за нуждите на пазара на труда -- Независимо от високото равнище на безработица в ЕС има около 2 милиона незаети работни места.--Според статистикат в ЕС--има+- 180милиона безработни --та както казват--"траи коню за зелена трева"-особено през зимата -Но този уебсаит е много добър инструмент за тези които избират нова професия и кариера

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK