Съветът на ЕС даде зелена светлина на единния европейски патент

Липсата на споразумение за единния европейски патент пречи на нормалната работа на европейските изобретатели и на предприятията.

© Юлия Лазарова

Липсата на споразумение за единния европейски патент пречи на нормалната работа на европейските изобретатели и на предприятията.Европейските министри на промишлеността подкрепиха днес създаването на единен европейски патент - проект, замислен преди тридесет години и целящ да се увеличи конкурентоспособността на европейските компании, предаде агенция "Франс прес".


Еврокомисар по вътрешния пазар Мишел Барние определи решението като "историческо, което ще стимулира иновациите и растежа".


Проектът за единен европейски патент, чиято цел е да улесни защитата на откритията в Европейския съюз и да намали значително нейната цена, предстои да получи одобрението на Европейския парламент утре.
В момента патентът трябва да бъде получен и след това валидиран във всяка от 27-те държави членки, докато в Съединените щати и Китай е достатъчно да се направи една единствена постъпка. Това се отразява на цената на европейските патенти, които са 18 пъти по-скъпи отколкото в САЩ: 36 000 евро спрямо 2000 евро. В Китай цената на патента е само 600 евро, припомни Мишел Барние.


В бъдеще цената за депозиране на патент в преходния период ще бъде само 6500 евро и ще намалее до под 5000 евро след преходния период, увери еврокомисарят. По думите му, това ще бъде съществено облекчение на разходите за предприятията, особено за малките и средни предприятия, които досега не бяха добре защитени или изобщо не бяха.


За приемането на единния европейски патент се наложи да се прибегне до процедурата на засилено сътрудничество, тъй като Испания и Италия отказаха да участват в знак на протест, че патентите ще се превеждат само на три работни езика на ЕС – немски, английски и френски.


Кипърското председателство на ЕС предложи през ноември нов текст, който може да удовлетвори Испания и Италия – молбите за патент да се подават на който и да е от европейските езици, след което да бъдат преведени на един от трите работни езика. След регистрацията патентите ще бъдат превеждани на 23-те езика на ЕС.


Според Европейската комисия първият европейски патент може да бъде депозиран през 2014 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK