Проучване: Германците остават разделени повече от 20 години след обединението

Туристи наблюдават част от Берлинската стена, август 2011 г.

© Reuters

Туристи наблюдават част от Берлинската стена, август 2011 г.Повечето източногерманци смятат, че западните им сънародници са арогантни и се интересуват предимно от пари, сочи проучване, цитирано от EurActiv.


Повече от 22 години след обединението на Германия, последвало падането на Берлинската стена, изследване на Allensbach Institute показа, че източногерманците имат силно отрицателно мнение за западногерманците, но висока оценка за самите себе си.

Проучването показа, че 71% от източногерманците смятат западните си сънародници за арогантни, 57% ги определят като заинтересовани основно от пари, а 45% са на мнение, че те са повърхностни.


"Източногерманците на практика имат само отрицателно мнение за западногерманците", но за разлика самооценката им е предимно положителна, написа вестник Welt am Sonntag.


Изследването показа, че все още има силно усещане за отделна идентичност между германците в източната и тези в западната част на страната повече от две десетилетия след края на студената война.


Общо 69% от източногерманците се смятат за скромни, 63% - за сдържани, а 58% - за изобретателни. Освен това 51% от западногерманците определят сънародниците си от Източна Германия като недоволни, 42% като недоверчиви и едва 12% като арогантни.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Явно няма с кво да се занимават в тая Германия, та въртят безсмислени проучвания.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Е от какво да се интересуват ако не от пари
  С трици нищо не става

 3. 3 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Чакам коментар от Курт Деликуртев .

 4. 4 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само за четиридесет и пет години и въпреки налятите над трилион евро, източногерманците се чустват като нещо различно от веситата, какво искаме ние от македонците, с които от времето на Михаил Шишман не сме били в единна българска държава!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  комунизмът нанесе страхотни поразии включително и върху психиката на хората. Западните германци изсипаха чували с пари в Източните провинции,а ония ги критикуват,че се интересуваки от пари...

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Дори и след двадесет години пораженията нанесени на източногерманците от комунизма не се лекуват. Недоволни!Скромни!Недоверчиви!Висока оценка за себе си !Тези "добродетели" на комунизма се оказва че се приемат с обратен знак при развитите демокрации.Защо ли ?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дневник имате грешка в заглавието, явно не сте обядвали и започнахте да изяждате букви!

 8. 8 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Разстроено

  До коментар [#7] от "milena_82":

  В тая криза..при тоа глад? какво искате вие?

 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Ами явно е, че пораженията от комунизма не се оправят само с пари или с много пари. А пък без пари става още по-бавно - справка БГ.

 10. 10 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  горе долу са прави в статията с малки изключения ....последиците от съветския комунистически ботуш трудно се заличават ето в Германия повече от 20 години не могат

  и все пак и живота на изток има някой макар и малки предимства

  п.п последното имам впредвид след стената де да не помисли някой преди това

 11. 11 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Интересно, ако питате самите германци те ще ви кажат, че културните различия между север и юг са по-големи, отколкото между изток и запад. Дори понякога се шегуват, че ако след ВСВ съюзниците бяха разделили Германия на северна и южна, а не на източна и западна, стената най-вероятно още щеше да стои Е, това поне ми го бяха казали западногерманци, източногерманците може и да са с по-различно виждане.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]комунизмъ нанесе страхотни поразии включително и върху психиката на хората. [/quote]Само комунизма ли "нанесе страхотни поразии включително и върху психиката на хората"? ... и то в Германия?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Западногерманците пък смятат източногерманците за мърморковци, тунеядци, които само се оплакват. Може би защото им дойде до гуша от данък "Солидарност", който вече повече от 20 години плащат и краят му не се вижда.
  Иначе остдойчовците имат право за парите и повърхностните западняци, които говорят предимно за пазаруване, екскурзии и Spass (удоволствия).
  Освен това източните са определо по-дружелюбни и по-отворени.
  Лични впечатления.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "изследване на Allensbach Institute показа, че източногерманците имат силно отрицателно мнение за западногерманците, но висока оценка за самите себе си." Нормално поведение за ненормални хора, произлезли от комунизма.

 15. 15 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 701 Весело

  Абе не знам ама източногерманците си личат от 5км поставени до западняк.

 16. 16 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Генното модифициране на хората от руско совецкия ботуш трае с поколения за разлика от генно модифицираните храни траещо 1 поколение.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Трудно ти е да разбереш, че с пари щастие не се купува.

 18. 18 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#14:"hristogd"] показа, че източногерманците имат силно отрицателно мнение за западногерманците, но висока оценка за самите себе си." [/quote]
  Ксенофобски грандомани, подтискащи комплекс на малоценност пред вес'итата. Някой написа че оси'тата били по дружелюбни от вес'итата. Да, ама само в Берлин, който винаги е бил на ниво. Останалите-пази боже.

 19. 19 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Време е и Ким Чен Ун да обедини Корея!

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 20. 20 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#15] от "Стан":

  След падането на Стената имаше една уникална снимка на две сестри, разделени в Източен и Западен Берлин. Бяха горе-долу на една възраст . Тази, от източната част изглеждаше наистина ужасно за разлика от сестра си .

 21. 21 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#20] от "SSS":ми аз го казвам от опит - щото общувам и със западни и със източни немци и наистина се вижда

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  колко заблудени хора , комунизма ли е виновен за трагедията в която се намира европа сега , финансовата криза наи голяма през последните 100 години сигурно пак комунизма е виновен , в испания и белгия има много самоубииства , в америка изперкват , през 2011 в америка хората са изгубили 1 милион имота само за една година

 23. 23 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Стан":

  и как по-точно? Защото, честно казано, аз особена разлика между едните и другите не правя. Не съм останал с впечатление източногерманците да са негативно настроени. Е, може би това е защото ги сравнявам с българите

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 24. 24 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#22:"dgidgo"]колко заблудени хора [/quote]...

  Ама разбира се, че са заблудени! Докато има живи хора от Източна Германия - ще е така! Никой не би зачертал съществена част от живота си...
  Освен това - нито всички източногерманци са живели зле, нито пък всички западногерманци са щастливи... както и впрочем е навсякъде по света!

 25. 25 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#23] от "polovtsian":ми например източните немци като цяло имат кофти зъби - т.е. не си поддържат фасадата. Много от тях са с наднормено тегло - говоря за относително млади хора - към 40. Облечени са по-зле. Не говорят много езици - има много западногерманци които говорят английски без акцент - или поне повечето западногерманци с които общувам. А източногерманците макар и от същата компания сричат като за световно

 26. 26 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "Стан":

  По отношение на външния вид единственото, което мога да кажа е, че източногерманките са доста по-хубави от западногерманките По облеклото не съм се заглеждал чак толкова. По отношение на езиците си прав, но не забравяй, че болшинството осита са получили образованието си по соц време, когато се е наблягало основно на руския, а не на английския. Иначе младите източногерманци, поне в големите градове, говорят добре английски.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 27. 27 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#0:""]Повечето източногерманци смятат, че западните им сънародници са арогантни и се интересуват предимно от пари[/quote]
  Много вероятно е да са прави!

  Предварително изгубени войни не водя!
 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#4:"nikero"]Само за четиридесет и пет години и въпреки налятите над трилион евро, източногерманците се чустват като нещо различно от веситата[/quote]
  Какво излиза ГФР наля над трилион марки в ГДР (витрината на соца), и разликата все още е очевадна, а Костов го изхвърлиха през 2001г., защото за 4 години не успя да достигне стандарта на Запада.
  Защо не се направи подобно изследване и в България? Какво мислят "столичани" за живеещите извън "столицата", и обратно?

 29. 29 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Преди няколко години на гости ми дойде един британец, живеещ от дълги години в Източен Берлин. Дойде с приятел германец и го представи с думите "От западна Германия е, но иначе е готин"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK