Ирландското председателство на ЕС ще работи за стабилност, заетост и растеж

Ирландия поема председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2013 г.

© YouTube

Ирландия поема председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2013 г.Навръх 40-годишнината от членството си в Европейския съюз Ирландия ще поеме за седми път председателството на Съвета на ЕС. Дъблин подчерта днес, че шестмесечното председателство, което започва на 1 януари 2013 г., ще бъде белязано от стремеж за стабилност, работни места и растеж в Европа.


По време на съвместна пресконференция с представители на настоящото кипърско председателство ирландските представители обявиха приоритети, към които ще се стремят през първите шест месеца от следващата година.


"2013 г. води стремежа на Европейския съюз за възстановяване в нова фаза. Ирландското председателство на Съвета на ЕС е за осигуряване на стабилност и осигуряване, че тя ще доведе до работни места и растеж", подчертаха от Дъблин.
"Като председателство Ирландия е ангажирана с постигането на истински и положителни решения за подкрепа на икономическото възстановяване на Европа и социалното сближаване. Ирландия очаква да работи заедно с останалите държави членки, евроинституциите и заинтересуваните страни... за да доведе до резултати за гражданите на Европа", продължава официалното съобщение в сайта на председателството.


Според Ирландия най-важният приоритет за ЕС е стимулирането на растеж, който да доведе до създаване на заетост. Този растеж обаче може да бъде постигнат само на основата на икономическа стабилност. По тази причина председателството ще работи за ефективното прилагане на новите мерки на ЕС за икономическо управление.


Сред основните приоритети ще е постигането на споразумение за многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г. Дъблин отбелязва и критичните нива на младежка безработица в ЕС, като ще се опита да се бори с нея с предложенията за младежката заетост и за младежката гаранция.


От предстоящото председателство на Съвета на ЕС определят като ключово постижение на съюза единния пазар и извеждат на преден план нуждата той да се развива спрямо променящите се пазарни условия и различния начин на живот на европейците.В първата половина на 2013 г. ще се обърне особено внимание на малките и средните предприятия - "гръбнакът на европейската икономика" - и ще се предложат и задвижат мерки за улеснения достъп до кредити, възможностите за обществени поръчки и финансирането на изследвания.


"Възстановяването на Европа не може да се случи в изолация и Европа трябва да бъде ефективен партньор на световната сцена", отбелязва ирландското председателство. Дъблин ще работи за по-силно сътрудничество между ЕС и ООН, както и ще се постарае да засили търговските връзки и отварянето на нови пазари с трети страни.


Обърнато е и внимание на разширяването, като днес стана ясно, че Ирландия не е обявила сред основните си приоритети присъединяването на Българи и Румъния към Шенген.Ирландското председателство в числа и факти:
- Ирландия очаква да проведе около 1600 срещи, като над 180 от тях ще са в Ирландия, в страната се очаква да пристигнат 15 000 делегата.
- Докато ирландското председателство през 2004 г. струваше 110 млн. евро, сегашното ще струва около 60 млн. еворо.
- Автобусите ще бъдат основен транспорт, за да се спестят допълнителни средства.
- Голяма част от документите няма да се принтират, а ще бъдат достъпни онлайн.
- Подобно на датското председателство в Ирландия няма да се сервира бутилирана вода, на срещите ще се сервира чешмяна.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дано под растеж не разбират печатане на пари.

  Governments never learn. Only people learn.
 2. 2 Профил на detach
  detach
  Рейтинг: 442 Неутрално

  blah, blah, blah...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И безплатна бутилка пиене за всички!
  АЙ!

 4. 4 Профил на glagoli
  glagoli
  Рейтинг: 388 Любопитно

  А сегашното председателство за какво работеше?

  Справка: сегашния ротационен председател е Кипър. Щял да представи доклад за напредъка относно реформата на общата селскостпанска политика.

  Не резултат, а доклад за напредъка:

  http://www.fermer.bg//земеделските-мнистри-на-ес-се-събират-на-оследно-заседание-за-осп-news4718.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK