ЕС предлага по-добра защита за европейците при пътувания по вода

Пътниците, пътуващи по море или по вътрешните водни пътища в ЕС, ще се ползват от права, които са сходни с тези на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт или с влак

© Associated Press

Пътниците, пътуващи по море или по вътрешните водни пътища в ЕС, ще се ползват от права, които са сходни с тези на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт или с влакДо края на годината ще влязат в сила нови правила на Европейския съюз за по-добра защита на пътниците при пътувания по море или по вътрешните водни пътища, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.


ЕС е подготвил минимален набор от права, от които европейците ще могат да се възползват навсякъде в съюза от 31 декември тази година.


Пътниците, пътуващи по море или по вътрешните водни пътища в ЕС, ще се ползват от права, които са сходни с тези на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт или с влак. Осигурени са и повече права за лицата с увреждания и с намалена подвижност.
Новите права от днес включват изискване за подходяща и леснодостъпна информация, която се предоставя на всички пътници преди и по време на пътуването, недискриминационно третиране и специална безплатна помощ за пътниците с увреждания и за лицата с намалена подвижност както на пристанищните терминали, така и на борда на корабите.


Превозвачите трябва да осигуряват адекватна помощ (като закуски, храна и освежителни напитки и, при необходимост, настаняване в хотел) и гарантиране на избор между възстановяване на средства и пренасочване в случай на анулиране или закъснение с повече от 90 минути при заминаване, както и обезщетение, чийто размер варира между 25% и 50% от цената на билета в случай на закъснение при пристигане.


Освен това от 31 декември 2012 г. пътниците, пострадали при произшествие при пътуване по море, ще имат допълнителни права като финансова компенсация в случай на смърт, телесна повреда, изгубване или повреда на багаж, превозни средства и оборудване за придвижване или друго специално оборудване.


Цялата информация за правата на пътниците може да бъде изтеглена във формат за смартфони чрез безплатното приложение. Европейската комисия ще проведе първата среща с националните органи, определени от държавите членки на ЕС, през 2013 г., за да координира ефективното прилагане на законодателството в областта на правата на пътуващите по море.


На 3 март 2013 г. единният пазар за правата на пътниците в Европа ще бъде завършен с влизането в сила на ново законодателство в областта на правата на пътуващите с градския и междуградския автобусен транспорт.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Тия другари не разбират, че права и услуги са различни неща. Единственият резултат от поредната регулация ще бъде по-високи цени и по-лошо качество. Докога социализъм?! Колко века?!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Яснооо, големите в бранша нещо са го закъсали и са се обърнали към европейския бюрократ с "молба" да направи нещо. Европейската бюрокрация, естествено, ще даде всичко от себе си, и под формата на загриженост за европейския матрял ще въведе неизпълними за по-малките в бранша стандарти.

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  В случая става дума за 'стандарти' на услуги, а не толкова за нечии 'права'. Улеснява се живота ни.

 4. 4 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Ще имат ли пенсионерите ,,аджаба,, привилегии като едно време с намаление да пътуват или с фронтовашки карти ?

 5. 5 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Весело

  Много е готино да се пътува с такъв кораб ,,като на снимката,,......голям кеф ,

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#3] от "V. Iliev":
  "В случая става дума за 'стандарти' на услуги, а не толкова за нечии 'права'."

  Цитирам:
  "ЕС е подготвил минимален набор от права".
  "ще се ползват от права"
  "Осигурени са и повече права"
  "Новите права"
  "ще имат допълнителни права"
  "Цялата информация за правата на пътниците"
  "областта на правата на пътуващите "
  "единният пазар за правата на пътниците "
  "областта на правата на пътуващите"


  Думата "права" е спомената 9 (девет) пъти а "стандарти" 0 (нула). Миля, че са са имали предвид права.
  А правила и стандарти трябва да се налагато от пазара, не от някакви бюрократи които искат да "улеснят" живота ми.
  Ти на кой свят живееш, че очакваш някой чиновник да те "улесни"?
  Боже, боже!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK