Понта обяви шистовия газ за зона на интерес за Румъния

Виктор Понта

© Reuters

Виктор ПонтаЗа "обръщане на 180 градуса на стратегията на румънското правителство по въпроса за шистовия газ", пише вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА. След като през лятото обяви суспендиране на процедурите по експлоатация на шистов газ в Румъния, сега номинираният отново за премиер Виктор Понта, изглежда, напълно е променил отношението си по този въпрос, посочва изданието.


"Ромъния либера" припомня, че през май Понта обяви временно спиране на процедурата до декември тази година. Решението беше взето след големи улични протести в Бърлад, но и след силно лобиране от страна на еколози. То също така остави време на Европейската комисия да вземе решение по въпроса, посочва изданието.


Сега, след изтичане на самоналожения срок, след спечелването на изборите и решението, взето от ЕС, Виктор Понта обяви, че шистовият газ представлява зона на интерес на бъдещото правителство. Нещо повече, премиерът подчерта, че ако Румъния започне експлоатация на шистов газ, най-много ще загуби руският енергиен гигант "Газпром".
В предаване на телевизия "Реалитатя" Виктор Понта каза, че редица страни в Европа са дали "зелена светлина" на шистовия газ след резолюция на Европейския парламент. Понта посочи, че ако Румъния не прибегне до тези ресурси, ще страда икономически.


"Ако утре дадем разрешение за експлоатация на шистов газ и такъв бъде открит, най-рано след пет години ще излезе първият кубичен метър. Полша използва шистов газ за 80 долара на хиляда кубични метра, ние внасяме от "Газпром" за 450 и аз искам моят Олтким с 450 долара за хиляда кубични метра да бъде конкурентен на Полша с 80 долара?!?", каза Понта. Той припомни още, че САЩ са станали от вносител износител на газ.


В Констанца шистовият газ стана гореща тема, която бе обсъждана и по време на предизборната кампания. Еколозите казват, че експлоатацията на шистов газ ще нанесе големи щети на околната среда и подпочвените води, както и на туризма.


Бизнесмени, представени от председателя на търговската камара, казват обаче, че няма опасност за околната среда. Михай Дарабан посочи, че шистовият газ ще се добива на разстояние от минимум осем километра от брега. Освен това той посочи, че ще се създадат нови работни места, а цената на газта за потребление ще падне.


Референдумите по въпроса за експлоатацията на шистов газ, които бяха организирани на 9 декември, паралелно с парламентарните избори, показаха липса на интерес у населението. Жителите на Мангалия, Лиману и Костинещ в окръг Констанца не гласуваха достатъчно активно, за да бъде валиден резултатът от референдума. Все пак мнозинството от тях гласуваха против, отбелязва "Ромъния либера".


Американската компания "Шеврон" държи правата върху три периметъра в окръг Констанца - Вама Веке, Адамклиси и Костинещ. Договорите бяха сключени по времето на десноцентристкото правителство. Американската компания има подобни права и в зоната Бърлад, също в Източна Румъния. Бившият американски посланик в Букурещ Марк Гитенстийн обясни, че плановете на "Шеврон" са първо да сондират и да проверят дали има шистов газ и дали експлоатацията му е рентабилна, припомня "Ромъния либера".

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  тия каквито са ще източат и нашия шистов газ по границата

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Умен политик, щом мисли така, за разлика от нашите "зелени" руски подлоги!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Гневно

  Комунистически шистаци!

 4. 4 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Чакайте да минат изборите и темата за шистовия газ и при нас ще се окаже актуална. За добро или лошо това е перспективата.

 5. 5 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Човешката алчност нема граници.

 6. 6 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Може би това е била цената на избора му, което е ужасно. Без съмнение добивът на шистов газ е доказано опасно за хората, за природата. За съжаление политиците си дават задника, когато става въпрос за пари и власт. Надявам се, че това решение няма да ни засегне.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 7. 7 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Така е, не може само с мамалига.

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 966 Весело

  "Полша използва шистов газ за 80 долара на хиляда кубични метра, ние внасяме от "Газпром" за 450, и аз искам моят Олтким с 450 долара за хиляда кубични метра да бъде конкурентен на Полша с 80 долара?!"

  Типична лъжа на политик!

  Един сондаж за шистов газ в Полша е почти ТРИ ПЪТИ ПО-СКЪП от такъв в САЩ поради не развита инфраструктура и по-голяма дълбочина на сондиране и добив. Шистовите скали в Европа са средно 1.5 пъти по-дълбоко отколкото в САЩ.

  "drilling a shale-gas well in Poland costs almost three times as much as in the U.S.—or $11 million for a depth of 2,000 meters. And shale depths in Europe are on average 1.5 times greater than in the U.S., translating into the need for powerful rigs, more powerful pumps and more fracturing fluids, according to the Oxford Institute for Energy Studies.
  http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443866404577565244220252020.html

 9. 9 Профил на bucconero
  bucconero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueWater":

  Това, че сондажът струва повече, не противоречи на твърдението на Понта, че цената от шистови находища ще е по-ниска от тази на Газпром. Дали ще е $80, не е ясно, но чак пък "типични лъжи"...

  Статията, която си посочиил, покрива всички страни на дебата. Бъди обективен. Нямаше да има такъв голям интерес към инвестиции в шисти, ако се смятаха за нерентабилни.

 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Тоя не беше ли социалист на който преди изборите им Станишев ходи да му даде едно рамо. Направете си изводите.

 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Шистовия газ в гъстонаселени територии, като Европа, е абсолютно неприложим.

  Онея американците могат да си позволят по 10 кладенеца на квадратен километър и да инжектират каквито си искат токсини в земята, ама там почти никой не живее в радиус 200 км, така че проблеми няма.

  Докато се разберат пораженията парите ще са похарчени за кока и проститутки.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueWater": Горе долу си прав, но 150-180$ себестойност върху, която не тежат транспортни разходи все пак образува марж, с руския и всеки друг вносен газ, от над 200$ за 1000 куб.м. Това е УБИЙСТВЕН МАРЖ и точно той прави добива на шистов газ в Полша, Украйна и Румъния неудържим. В България... ще видим. Вероятно ще има добив, но не в блок Нови пазар или поне не в северните му части.

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#11] от "Distributed": Така е, но в ЕС е възможен ограничен добив с квота за сонди на кв. км, както и използването на нови, по-безопасни технологии. САЩ добиват огромни количества и се канят да изнасят. За Полша, Украйна, Румъния, България е достатъчно да постигнат задоволяване на търсенето с местен газ от 30 до 50%. Така ресурса ще стигне и за по-дълго време. Т.нар. устойчиво развитие
  Вярно, че при ограничен добив себестойноста ще е по-висока, да няма да е 50-60$ за 1000 куб. м като в най-рентабилните амерокански находища. Ще е 150$ за 1000 куб.м, което пак е силно конкурентно.

 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Всъщност г-н Понта ме изненада Прогнозата ми от вчера отива на кино... Не очаквам в Румъния да се добива шистов газ преди да стартира добива в дълбоки води в Черно море, а до този момент има поне 5-6 г.

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#9:"bucconero"]Дали ще е $80, не е ясно, но чак пък "типични лъжи".[/quote]Нима!

  При почти три пъти по-малко разходи за сондиране и добив, цената шистовия газ в САЩ около 100$, а в Полша бил струвал $80.
  [quote#9:"bucconero"]Нямаше да има такъв голям интерес към инвестиции в шисти, ако се смятаха за нерентабилни.[/quote]Ако бяха толкова рентабилни "ExxonMobil" нямаше през юни 2012г. да се откажат от добив във Полша след като не са успели да получат промишлени количества газ от тестовите сондажи.
  "(Reuters) - Exxon Mobil Corp (XOM.N) has decided not to go ahead with its shale gas exploration projects in Poland because its test wells failed to produce commercial quantities of gas, daily Gazeta Wyborcza reported in its weekend edition."
  http://www.reuters.com/article/2012/06/17/us-exxon-poland-idUSBRE85G0JD20120617

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueWater": г-н Понта очевидно се е поизхвърлил, като един политик. Цената на природния газ НА ЕДРО в Полша при развит добив на шистов газ няма да е нито 80 нито 100 нито 200 $ Вероятно ще се колебае около 300$. Разликата от 150$ до себестойноста ще се дели между държавата (концесионна такса) и концесионера - печалба.
  300$ за момента изглежда устойчива цена и на европейския спот пазар, но това е цена до входна точка и не включва доставката на газ до конкретния пазар. Не знам обаче, колко ще издържи това ниво, ако започне масиран внос на американски и канадски втечнен газ... вероятно ще падне още.

 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#13:"Дамян"]За Полша, Украйна, Румъния, България е достатъчно да постигнат задоволяване на търсенето с местен газ от 30 до 50%. Така ресурса ще стигне и за по-дълго време. Т.нар. устойчиво развитие [/quote]Какви са фактите в Полша към юли 2012г. според "Ройтерс" :
  http://in.reuters.com/article/2012/07/06/shale-poland-wells-idINL6E8I65J520120706

  1. Направени 23 сондажа за шистов газ.
  2. Издадени разрешения за още 122 сондажа до 2021г. и възможност за нарастване с още 186 сондажа.

  Според експерти на "PacWest" за да се добият 28 млрд. куб. м. природен газ са необходими 11 000 сондажа. За Полша това означава 50 сонди да правят по 700 - 1000 сондажа годишно за да се достигне планирания добив на газ до 2020г. През 2010г. Полша е използвала 17.1 млрд. куб. м. газ. Сами можете да си направите сметка до къде са стигнали и колко е реално 30-50% задоволяване от местен добив.
  http://pacwestcp.com/education/shaleunconventional-resources/poland/

 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дамян":

  Не съм особен оптимист за износа на газ от САЩ. Няма да е кой знае колко.

  А и по последни данни балонът, т.е. продажбата на шистов газ под себестойността му, скоро ще спре в САЩ и доста хора ще се опарят:

  http://www.resilience.org/stories/2012-10-22/gas-bubble-leaking-about-to-burst

  в тази статия има 5-6 линка. Нещата не са чак толкова розови.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#17] от "BlueWater": Не съм казал, че са развили добива си Казвам, а и ти ме подкрепяш, че работят по въпроса. До 5-6 г. ще стигнат до 25-30% от сегашното си ниво на потребление, което значи 4-5 млрд. куб.м газ годишен добив. Трябва да разделим на 5 сметките за сондите и сондажите.
  20 сонди на територията блоковете за добив в Полша изобщо не са много. Възможно е да се развиват по-бавно от колкото предполага, но също така е възможно и обратното. Ще следим с интерес публикациите от там през следващата година.
  Факт е обаче, че Полша планира да построи терминал за декомпресиране на втечнен газ, което означава, че изобщо не се планира пълно задоволяване на нуждите с шистов газ.

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#18:"Distributed"]Не съм особен оптимист за износа на газ от САЩ. Няма да е кой знае колко. [/quote]
  Ще е колкото един Южен поток - 40-50 млрд. куб.м годишно към 2017-та. И ще се задържи на това ниво. Ще изнасят веднъж за да се почерпят с големия марж на европейския пазар и втори път за да вдигнат малко цените на американския пазар. Вероятно към 2020 г. цените на двата пазара ще се различават с транспорните разходи.

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#18:"Distributed"]балонът, т.е. продажбата на шистов газ под себестойността му, скоро ще спре в САЩ и доста хора ще се опарят: [/quote]
  Няма вече такъв филм. Находищата, които са със себестойност по-висока от 80$ спряха да се експлоатират. Това са около 25%. Много от компаниите, които ги притежават фалираха... Има около 100 фалирали компании в този бранш. Когато започнат да изнасят борсовата цена на газа на американския пазар ще се вдигне и тези находища ще могат отново да се експлоатират.
  Ако е имало "балон" в сектора, той вече се пукна самите американци бяха изненадани от темпа на развитие на добива и резултатите от това. Изобщо не го очакваха и изобщо не бяха подготвени. Никой преди 5 г. не е предполагал борсова цена на природния газ под 100$... всички са точели лиги за печалби от над 200$ за всеки 1000 куб.м газ

 22. 22 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#6:"mnogosamkrasiva"]Без съмнение добивът на шистов газ е доказано опасно за хората, за природата.[/quote]
  Не е опасен нито за хората, нито за природата. И все пак е много опасен за путина Русия.

 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дамян":

  Е ще поживеем ще видим. Хората си казаха проблемите там в статията - кладенците много бързо спирали да дават газ и трябвало постоянно нови и нови и нови кладенци.

  Както и традиционния проблем - първи изгърмяваш най-лесните и най-доходните находища.

  http://www.forbes.com/sites/mindylubber/2012/12/11/for-the-worlds-largest-companies-clean-energy-commitments-are-the-new-norm/

  Why are corporations using renewable energy? Again and again, they told us it comes down to economics. Large companies need ways to limit their exposure to volatile fossil fuel prices, which affect the price of electricity. They understand that coal-fired power is increasingly risky and the current glut of cheap natural gas simply can’t last. As Duke Energy CEO Jim Rogers once put it, “Ben Franklin said there are two certainties in life: death and taxes. To that, I would add the price volatility of natural gas.” Because wind and solar fuel is free, renewable energy offers a way for corporations to control their energy costs over time.

  На всички име ясно колко непредвидими са цените на газа и не бързат да слагат всички яйца в една кошница.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#19:"Дамян"]До 5-6 г. ще стигнат до 25-30% от сегашното си ниво на потребление, което значи 4-5 млрд. куб.м газ годишен добив.[/quote]Не сте прочели целият ми коментар и за това пак си пишете глупостите![quote#17:"BlueWater"]Според експерти на "PacWest" за да се добият 28 млрд. куб. м. природен газ са необходими 11 000 сондажа. За Полша това означава 50 сонди да правят по 700 - 1000 сондажа годишно за да се достигне планирания добив на газ до 2020г. [/quote]За три години от 2009г. до сега са направени[quote#17:"BlueWater"]23 сондажа за шистов газ. [/quote]

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#23] от "Distributed": Виж, това че сондите трябва да се местят е тревиално. Това е вътрешно присъщо на добива на газ или нефт от шисти. Просто няма друг начин. За да намалят този ефект усъвършенстваха "хоризонталното" сондиране. Но даже и с него една сонда може да "следва" шистовия пласт най-много 3-4 нека да са 5 км. в диаметър и след това сондата трябва да се премести. Но предишния сондаж се рекултивира и то без особени разходи. За ефективноста на добива е от значение е не само колко дълбоко е пласта. Много по-голямо значение има колко е "дебел". От това зависи колко дълго една сонда може да се задържи на едно място. Най-добрите находища в САЩ са на около 800-900 м. дълбочина, но пласта е дебел над 200 м.
  Методът изглежда малоумен и никой не би тръгнал да го прилага, ако имаше достатъчно "конвенционален" нефт и газ.
  Методът се появи като отговор на намаляването и поскъпването на тези ресурси и именно затова ще продължи да се използва с някакви модидификации на начина на стумулиране на шистите да отделят метан. Но хоризонталното "обхождане" на пласта и микровзривовете ще останат. Това е същото, което правят миньорите в подземни мини за каквото и да е - следват пласта и взривяват, копаят с машини и т.н. Само че в случая това се празви без миньори със специфична техника.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#24] от "BlueWater":
  Ама и вие не сте ме чели внимателно. Ако поляците са заложили като цел 28 млрд. куб. м газ годишно към 2020 г. значи са сбъркали и то много. Много е възможно това да е политическо изхвърляне Реалистичната цел е 3-5 млрд. куб.м газ годишно, което прави сметките за сонди и сондажи малко по нормални Казах ясно, че Полша няма да може да задоволява нуждите си от газ само със собствен добив на шистов газ. Казах още, че ще строят и терминал за декомпресиране, което е доказателство за твърдението ми. Всичко тов означава, че в бъдеще Полша ще продължи да си доставя и руски газ, само че делът на руския газ от над 80% ще спадне на типичните за западна Европа 25-40%

 27. 27 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Имам следния въпрос: има ли опасност при сондажи в Румъния, да се отрови подземна вода използвана в България? Визирам специално Вама Веке.

  Не питам опасен ли е фракинга и т.н., а ако стане белята нас ще ни засегне ли?

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#27] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  Подземните водоносни пластове в Добруджа "текат" от Стара планина към Дунав. Твърдите скали, които ги "крепят" отдолу имат почти идентичен наклон с наземния наклон. Малко трудно мога да си представя каквото и да е замърсяване от към Румъния. Но сондирането в южните части на блок Нови пазар теоретично би могло да доведе до замърсяване на подземните води.
  Обаче тая история с подземните води също е леееко изопачена, опростена и истеризирана. Работата е там, че на някои места те са "естествено замърсени" с органични съединения (бутан, толуол и др.) много подобни на тези, които се използват във фракинга, просто защото си "общуват" с такива пластове. На всичко отгоре "по-надолу", където би следвало да се очаква да са замърсени, те са чисти, което означава, че "попътно" са се филтрирали по естестен начин.
  Надявам се някой ден българското общество да рабере, че го взеха за мезе. С което изобщо не твърдя, че наличните методи за хидравличен фракинг са приемливо безопасни от екологична гледна точка. Но просто не заслужават чак такова рипане наподобяващо религиозен фанатизъм.

 29. 29 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дамян":

  Благодаря за изчерпателния отговор.

 30. 30 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Умен политик, щом мисли така, за разлика от нашите "зелени" руски подлоги! [/quote]
  Колкото и да бучите истината не можете да скриете. Добива на шистов газ е последната капка на човешката алчност и честно казано не ме интересува какъв цвят са застъпниците му.

 31. 31 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#27:"ХЪ ХЪ ХЪ"]има ли опасност при сондажи в Румъния, да се отрови подземна вода използвана в България? Визирам специално Вама Веке. [/quote]
  Има ли значение? Държавните граници съществуват само в главите на хората.

 32. 32 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?&v=8n5YGu0vDg4

  Интервю на Катрин Бойл с професор Инграфеа, направено на 29 септември 2012 г.
  Антъни Ингарфеа е дългогодишен преподавател в университета Корнел и работи от десетилетия в добивната индустрия. В интервюто обяснява с леснодостъпни термини технологията за добив на шистов газ, и един по един разбива четирите мита, използвани като пропаганда за ползите от добива на шистов газ.
  Един от най-цитираните специалисти в индустрията, професор Инграфеа се обявява против използването на технологията и предупреждава, че "Добивът тук и сега прецаква внуците ни".

 33. 33 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#31] от "afxx":

  Е именно, защото замърсяването не познава държавни граници, за това питам де.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#32] от "afxx":

  Да, Антъни Ингарфеа наистина е преподавател в университета Корнел, но като образование и опит няма нищо общо с добивната индустрия по простата причина, че е строителен инженер, президент на Physicians, Scientists and Engineers for Healthy Energy, Inc., който се финансира от Park Foundation, която пък му дава $3 милиона за "постижения в журналистиката" !?!? Четирите "мита", които Ингарфеа "оборва" са си конструирани лично от него при силно изкривяване на обективното състояние на технологията на процесите на проучване и добив, така че като цяло презентациите и интервютата му са повече артистични прояви. Антъни Ингарфеа не е нищо повече от един най-обикновен платен лобист на все още неефективните но щедро държавно субсидирани соларни и вятърни енергийни паркове, за чиято енергия обикновеният гражданин плаща два пъти - първо за субсидията (защото това са пари от неговите данъци) и после от сметката си за ток. Всеки един от нас трябва много добре да си дава сметка в този момент, че за да са включени соларната и вятърната енергия в енергопреносната система, последната трябва да има на разположение гарантиран запас от 20-30% (иначе без тях резервът е 7-8%) от други енергийни източници (от ТЕЦ, ГЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ, т.н.) поради неравномерното им енергопроизводство (при безветрие, облачност или нощем). Разбира се, ако се изнамери достатъчно евтина технология за акумулиране на произведената енергия от слънце и вятър, тогава нещата биха били съвсем други, но дотогава природният газ (в това число и шистов) остава икономически най-приемливата енергийна алтернатива със значително по-малко въздействие върху околната среда отколкото най-разпространената енергия от изгарянето на въглища (ТЕЦ).

  Дори и теоретично няма никаква опасност от замърсяване на подземните води от румънска територия. Посоките на движение подземните потоци и в трите водоносни системи на варовиците със сарматска (неоген), долнокредна (апт-алб) и горноюрско-долнокредна (малм-валанж) възраст в района на границата е насочена повсеместно от България към Румъния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK