Брюксел търси мнения за добива на неконвенционалните изкопаеми горива

Брюксел иска да гарантира, че ако се разработват източници на неконвенционални изкопаеми горива, това няма да представлява опасност за здравето на гражданите, климата и околната среда.

© Reuters

Брюксел иска да гарантира, че ако се разработват източници на неконвенционални изкопаеми горива, това няма да представлява опасност за здравето на гражданите, климата и околната среда.Европейската комисия провежда обществена консултация за бъдещето на европейския добив на неконвенционални изкопаеми горива, например на шистов газ, предаде пресслужбата на институцията.


Всички заинтересовани хора, организации и публични органи се приканват да споделят своите гледни точки за възможностите и предизвикателствата, които съпътстват разработването на подобни проекти, както и за най-добрите начини за справяне с трудностите.


Крайният срок за представяне на становища е 20 март 2013 г. Консултацията е достъпна на всички 23 официални езика в ЕС. Можете да участвате в нея на сайта на еврокомисията.
В миналото проучването и добивът на природен газ и нефт в Европа се състояха главно в експлоатацията на конвенционални ресурси.


Възможностите за този вид добив на европейска територия стават обаче все по-ограничени, докато техническият напредък вече позволява извличането на неконвенционални изкопаеми горива, като шистов газ, газ от находища в плътни скали и метан от въглищни пластове, чиято експлоатация бе смятана в миналото за твърде сложна или твърде скъпа, отбелязва еврокомисията.


Брюксел иска да гарантира, че ако се разработват източници на неконвенционални изкопаеми горива, това няма да представлява опасност за здравето на гражданите, климата и околната среда при максимална правна яснота и предвидимост за гражданите и операторите.


Въпросите в консултацията обхващат теми като цялостните възможности и предизвикателства, възможните мерки за намаляване на рисковете за здравето и околната среда, мерки за увеличаване на прозрачността на дейностите и общи препоръки за действията на равнище ЕС.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Весело

  Питайте Калфин. Той разбира от геология.

  подпис
 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Е какво неконвенционално гориво е шистовия газ?
  Откъдето и да го погледнеш - метан!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Хайде "професор" Гюров като най-виден български специалист с всичко свързано с гео... да удариш Европейската комисия с научни чудеса. Центърът на Земята не е кух, а пълен с шистов газ, който по метода на тирбушона може да бъде добиван само от територията на АОНСУ (сега НБУ).
  Съавтори Игнатов, Денчев, Петров и Кошлуков. Рецензенти Б.Б. и Цв.Цв.

  Миша
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1301 Неутрално
 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "SSmart":

  И силно фракиращо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  В края на краищата шистов газ ще се добива и комунетата ще Го поемат с хълцане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хич не се учудвам. Това е поредното клякане на Брюксел. Не им стига ГМО. Нали депутатите в ЕП са същите като в нашето НС. Само дето са по-скъпо платени и съответно мизата ще е по-голяма.

 8. 8 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не мога да разбера защо Брюксел ще развива една нов мръсна индустрия вместо да развива новите чисти и зелени технологии и да си решим проблемите веднъж завинаги! Предполагам щото трябва да ни е гадно.

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 9. 9 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ХА ха ха

  Колко ПОКАЗАТЕЛНО!

  След като европата НАЙ-НАКРАЯ разбра, че пътят по който е тръгнала Германия е път НАНИКЪДЕ - се сети, че щом цял свят добива шистов газ тя ще е НАЙ-ПРОСТАТА ако не го добива!

  (За Германия специално - ВЕИтата и соларите НЕ ГАРАНТИРАТ ежечасно задоволяване на нуждите на хората и бизнеса от електричество! Ето защо всекиместен "оператор" на ВЕИ или солари трябва да ПОСТРОИ ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА, която да се "включва" при липсата на слънце или вятър, за да може да задоволява абонатите си с електричество!
  Ето защо по оценки на независими експерти - електричеството в Германия до 2025 година ще "догони" цени от порядъка на 70 еуро цента за 1 киловат, а до 2030 г. ще НАДМИНЕ 1 евро за киловат)

  Така, че сега се "излиза от неудобно положение" чрез "всенародно обсъждане"!
  Като изходът е ясен още от сега:

  КОЙ КОГАТО СИ ИСКА ЩЕ ДОБИВА ШИСТОВ ГАЗ!!!
  И то в неограничени количества!

  ЧЕСТИТО на просавецката пропагандна групичка в България, която дори и с МНОГО КРЕМЪЛСКИ ПАРИ пак няма да успее да спре добивът на шистов газ у нас!

 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Такова обществено обсъждане обикновено се прави преди въвеждането на европейски нормативи по даден въпрос.

  Отсега може да се каже, че тези нормативи ще съдържат уговорки по отношение на методите на добив и на конкретните геоложки условия в различни географски райони.

  Но при всички положения човек се пита - може ли да има безопасен метод за широкообхватно напукване на скали под земята?

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#9] от "alkash57": Германия е абсолютно наясно, че мощните и ветропаркове се нуждаят от балансиране. Но тя си реши въпросът по друг начин - чрез Северен поток, който и осугурява относително евтин руски газ, заради участието на германски компании в инвестициите и строителството на подводното трасе. Освен това при наличието на Северен поток Германия (Холандия, Дания) могат тепърва да притискат Газпром да сваля цени поне до средните нива на цената на газа на спот пазара в Западна Европа.

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Успокойте се бе хора. Въпросът засяга предимно Източна Европа и отчасти Великобритания. Франция и Германия, най-вероятно ще се въздържат от добиване на шистов газ в обозримо бъдеще... поне до 2020 г. Италия, Испания, Централна Европа просто няма залежи, които да позволяват индустриален добив на шистов газ, с едно вероятно изключение - Унгария.
  Великобритания и е все тая какво ще реши ЕС. Украйна не е в ЕС. Остават Полша, Румъния и България.

 13. 13 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#2:"navy"]

  Е какво неконвенционално гориво е шистовия газ?
  Откъдето и да го погледнеш - метан! [/quote]

  Интервю на Катрин Бойл с професор Инграфеа, направено на 29 септември 2012 г.
  Антъни Ингарфеа е дългогодишен преподавател в университета Корнел и работи от десетилетия в добивната индустрия. В интервюто обяснява с леснодостъпни термини технологията за добив на шистов газ, и един по един разбива четирите мита, използвани като пропаганда за ползите от добива на шистов газ.
  Един от най-цитираните специалисти в индустрията, професор Инграфеа се обявява против използването на технологията и предупреждава, че "Добивът тук и сега прецаква внуците ни".

 14. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Покрай истерията с шистовия газ не се обръща внимание на ресурса "газификация на въглища". В това отношение Полша, Украйна, Гемания и донякъде България имат не по-малък ресурс в сравнение със шистовия газ.
  Моята прогноза е, че следващото десетиление ще е характерно с преход от горива от нефт към горива от въглища в т.ч. и метан.
  Под натиска на няколко два фактора - емисиите СО2 и поскъпването на нефта и природния газ.
  Навлизането на ВЕИ ще намали употребата на въглища за ТЕЦ, което ще позволи от тях да се правят моторни горива и почти всичко, което се получава от нефт.
  Този преход е на дневен ред днес в Украйна. Вероятно експерименталните производства ще се локализират най-напред там.

 15. 16 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дамян":

  Украинските въглища на са лигнитни, като нашите, а антрацит.

 16. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#16] от "zeer_streng": Имам предвид Добруджанския въглищен басейн. Там въглищата са с много високо качество и в голямо количество, нооо... са на дълбоко и са много трудни за добив. Но подземна газификация със сонди... вероятно ще се получи при подходяща технология.

 17. 18 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"Дамян"]Моята прогноза е, че следващото десетиление ще е характерно с преход от горива от нефт към горива от въглища в т.ч. и метан. [/quote]
  каква е логиката бъдещето да е на невъзобновяемите източници? това ми звучи само като отлагане на неизбежния им край и то по един още по варварски начин свързан с неконвенционалните методи за които говорим. Вярно е че по този начин да кажем в рамките на 15-20 години ще имаме по-ниска цена но това е защото в тази цена не се калкулират пораженията които неминуемо ще бъдат нанесени в един по дълъг период от време. Ако целта ни е само ние тук и сега да сме си добре пък за бъдещето майната му тогава защо изобщо правим деца освен може би защото е приятен процеса?!

 18. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#18] от "afxx":

  "Вярно е че по този начин да кажем в рамките на 15-20 години ще имаме по-ниска цена"

  Вероятно става въпрос за повече от 15-20 години. Например сега известните находища на природен газ, при сегашното потребление биха стигнали за около 80-100 години. За въглищата, дори при увеличено потребление, този период е около 1000 години. Така че ако газификацията на въглища дава по-евтина енергия, това от чисто икономическа гледна точка си е възможен вариант. Не случайно в момента в САЩ се провежда политика на съживяване на индустрията чрез евтина енергия (природния газ струва колкото в Русия и около 4 пъти по-малко в сравнение със Западна и Централна Европа). Разбира се, наред със шистовия газ за това има и други причини - в края на краищата, делът на шистовия газ е около 1/4 от общия добив на природен газ в САЩ.

  Единственото ограничение е свързано с емисиите на СО2 и парниковия ефект. Така се получава, че глобалното затопляне като възпиращ фактор идва преди момента на изчерпване на горивата.

  Що се отнася до възможната подземна газификация на добруджанските въглища - това си е рисковано начинание от екологична гледна точка. Не случайно не е било предприето дори и в 80-те години, въпреки че е било технически възможно.

 19. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Интересно все пак - какво може да се предложи за ограничаване на щетите от добива на шистов газ. Някои варианти са:

  - Задължение на добиващата газ фирма да осигурява пълна информация за използваната технология, вкарваните под земята химикали, защитата срещу пробиви в изолацията на сондажа и т.н.

  - Пълен контрол на техническите действия от страна на държавен надзорен орган в реално време

  - Издаване на разрешения чрез организиране на референдум до всички жители на съответния район, където могат да настъпят щети

  - Застраховане от страна на добиващата фирма на всички жители на съответните райони за суми, които самите жители посочат

  Но честно казано, това ми изглежда недостатъчно. Ако аз трябваше да избирам, бих предпочел да имам нормална вода от чешмата, вместо да купувам бутилирана вода - дори и ако парите идват от застраховка. А за енергията - вместо природен газ да има например енергийно използване на сламата (с газификация или дори с директно изгаряне).

 20. 21 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проблема не е само за колко време ще стигнат, а какви поражения нанасят при това потребление което съществува в момента. Ако си бяхте направили труда да изгледате филмчето което посочих щеше да стане ясно че: 1. няма технически възможности ако се случи нещо то да бъде поправено 2. запушването на кладенец е изключително сложна и скъпо струваща операция за която трябва да се грижим много години след добива. 3. Замърсяването с метан е много по сериозен проблем от замърсяването с CO2. и 4. не виждам за каква застраховка говорите? най добрата застраховка е изобщо да не съществува добив ами да се концентрираме върху по ефективни източници - като например ядрени реактори с тории (индииците са напред в разработването им. google pls) най-общо казано: куп пари и злато са просто листчета и късчета безполезен метал в сравнение с чистата земя, храна и вода. За мен парите няма как да бъдат застраховка в подобна ситуация.

 21. 22 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#20:"ijj"]Ако аз трябваше да избирам, бих предпочел да имам нормална вода от чешмата, вместо да купувам бутилирана вода - дори и ако парите идват от застраховка[/quote]
  Именно това е проблема. Лошото е че на пръв поглед добива на шистов газ в този си вид е отвсякъде икономически изгоден. Само че в тази сметка не се включва здравето на идните поколения.

  http://www.youtube.com/watch?&v=8n5YGu0vDg4 click

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK