Конституционният съвет на Франция отхвърли данъка "богатство"

Кабинетът на Франсоа Оланд обяви, че ще внесе нов вариант на предложението си.

© Reuters

Кабинетът на Франсоа Оланд обяви, че ще внесе нов вариант на предложението си.Френският Конституционен съвет съобщи днес, че отменя 75-процентовата данъчна ставка върху доходите от над един милион евро годишно, която трябваше да влезе в сила през 2013 г. по предложение на социалистическото правителство във Франция, съобщи "Ройтерс".


В съобщението за своето решение Конституционният съвет обясни, че начинът по който ще се прилага високата данъчна ставка е несправедлив, защото ще засяга различни домакинства.


След обявяването на съдебното решения френският кабинет съобщи, че ще внесе нов вариант на предложението си.
Налагането на данъка, който разгневи хората с високи доходи, беше едно от основните предизборни обещания на президента Франсоа Оланд, спечелил изборите през май. Тогава той заяви, целта е най-заможните французи да допринасят повече за намаляването на бюджетния дефицит.


Решението на Конституционния съвет, сезиран от консервативната опозиция, е силен удар по президента социалист, коментира агенцията.


Планираната от левицата 75-процентова данъчна ставка би засегнала само няколко хиляди френски граждани. Тази мярка обаче стресна чуждестранните инвеститори и ядоса французите с високи доходи, като някои от тях, сред които актьорът Жерар Депардийо, обявиха, че ще емигрират.


Правителството в Париж беше изчислило, че въвеждането на данък "богатство" ще осигури на хазната около 300 милиона евро годишно, а това ще спомогне за намаляване догодина на бюжетния дефицит до равнище под 3%, каквито са правилата на Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK