Организация предлага Великобритания да бъде асоцииран член на ЕС

Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид КамерънВеликобритания може да получи нов статут в Европейския съюз според планове, подготвяни в Брюксел, предаде "Дейли мейл". Влиятелна група европейски федералисти, които искат Европейската комисия да получи повече правомощия, предлага Великобритания да получи статут на асоцииран член на ЕС.


Ако се вземе такова решение, Великобритания ще остане част от единния пазар, но ще бъде освободена от голяма част от социалното законодателство и бюрокрацията, свързвани с членството в ЕС.


Лондон обаче може загуби правото си на вето върху политиките на ЕС и няма да има свой еврокомисар или британски представител в Европейския парламент.
Описвайки какво може да означава подобно асоциирано членство, британският евродепутат Андрю Дъф, който ръководи групата, каза, че "участието в институциите на ЕС ще бъде ограничено. Ако Великобритания избере асоциирано членство, основано на търговията и единния пазар, запазването на британския съдия в Съда на ЕС би било разумно, но в случая с британския комисар, това би било по-малко убедително".


"По отношение на евродепутатите, тези британци, които бъдат избрани през 2014 г. ще бъдат последните: можем да предвидим вместо това два пъти в годината срещи на съвместна парламентарна комисия на европейския и британския парламенти", допълни той.


"Даунинг стрийт" се отнесе хладно към предложението, отбелязвайки, че макар премиерът Дейвид Камерън да иска нови отношения с ЕС, основани на членството в единния пазар, той е скептичен за идеята Великобритания да получи същата позиция като Норвегия, която не е член на ЕС, но като основен търговски партньор на блока е задължена да приеме голяма част от правилата му.


Някои евроскептични тори обаче приветстваха идеята, като по думите им тя е първият знак, че политиците федералисти започват да приемат сериозно дебата във Великобритания за загубата на суверенитет заради Брюксел.


Консерваторът Джон Редууд също остана доволен от идеята. "Това показва, че Великобритания може да договаря нови отношения с тях... че много хора на континента сега признават, че Великобритания... се нуждае от по-свободни отношения, основани на търговията", подчерта той.


Марк Причард, който също е консерватор, обаче е на мнение, че предложението не стига достатъчно далеч. "Великобритания трябва да бъде свободна да търгува с Европа, но не ограничена от структурите и регулациите на единния пазар", отбеляза той.


Очаква се Съюзът на европейските федералисти да представи плановете си за Великобритания в чернова през пролетта. Дъф каза, че предложението ще създаде нова категория еврочленство, за да се гарантира, че Великобритания няма изцяло да напусне съюза.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 480 Любопитно

  И какво ще стане ако Великобритания напусне ЕС? Ще се разпадне съюза или какво?

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1292 Неутрално
 3. 3 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Чудесна идея! Хайде къш!

  'Let light surround you' Dream Theater
 4. 4 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Или по-скоро: чиба!

  'Let light surround you' Dream Theater
 5. 5 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това ще е добре и за двете страни !

 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 555 Весело

  Британците са много забавни искат да ползват всички предимства,но недостатъците да не се отнасят за тях,къде го дават така!!! ЕС би трябвало да е съюз на солидарността,а не на егоизма.

 7. 7 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 480 Неутрално

  интересно, ако са със статут на асоцииран член, английският ще остане ли официален език в ЕС?

 8. 8 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Залюхани, двулични английски кросдресъри, вий просто не знайте к'во искате! То не може хем вълкът да е сит, хем агнето цяло! Айде решете най-накрая кое е по-изгодно за вас, да сте в ЕС или извън него...и спрете да мрънкате, а направете своя избор! Или гледате на света само през призмата на раздвоеното си травеститско съзнание, където е възможно да си едновременно и мъж и жена...тоест курва с пишка!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 9. 9 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "moloko_":

  Ми те на практика го правят, и в момента вноската им в бюджета на ЕС е много по-малка отколкото би трябвало ако правилата важаха за тях.
  България в ЕС е като младо сърненце в глудница хиени. Вече сме хапани отвсякъде и кръв почти не ни остана.

  икономист - неграмотник с диплома
 10. 10 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#8] от "BulgAryan":
  +++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 11. 11 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако се осъществи тази идея, само ще допринесе за Великобритания. Огромната бюрокрация и множеството наредби и регулации на ЕС (пример: задължителна наредба за "щастливи кокошки", минимални ставки на акцизи определяни от Брюксел и т.н.), които спъват бизнеса могат да бъдат избегнати по този начин, а в същото време единният пазар да се запази.

 12. 12 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Всеки иска да получава повече, отколкото е дал! Е и аз искам да работя като грък, а да получавам като гермацец! Хахаха!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 13. 13 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Меркел е захапала здраво кокала! Защо да не въвлече и Великобритания в европейското "височайшество"?!?!? Какво толкова...

 14. 14 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "buran":интересно, ако са със статут на асоцииран член, английският ще остане ли официален език в ЕС?

  Английският е официален език в целият свят и ти ако смяташ , че руският и китайският ще го сменят дълбоко се лъжеш !

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Не вярвам Великбритания да напусне ЕС,защото това ще е лошо за целия Съюз и това е напълно ясно за бюрократите в Брюксел!По-вероятно е Лондон да получи някои отстъпки за които се бори!

 16. 16 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#14] от "adze":

  не виждам, защо търсиш под вола теле. по-добре си мълчи, като не знаеш какво да кажеш... въпросът е съвсем резонен. Всички езици в Съюза са официални и съществува задължение цялата нормативна уредба да се превежда на всеки от тях и различните преводи са правно равнопоставени. Отделно английския, немския, френския са работни езици. ако напуснат съюза или пък се промени статута им, въпросът за английския като официален и работен език е съвсем основателен. забелжи, че законодателството не се превежда на норвежки...

 17. 17 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 480 Неутрално

  интересно асоцииран 4лен като норвегия , ми ние българите имаме право да работим и живеем в норвегия , зна4и проблема на англи4аните не е работниците , а съвсем други финансови дела

 18. 18 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На разбирачите във форума, които освен да четат едно към едно, е време да вникнат малко по-задълбочено в материята с британската външна политика. Никой не си прави труда да обясни защо аджеба тия островитяни толкова искатат да се освободат от хватката на Брюксел - сиреч, както обича да се изразява нашия вожд - от хомота на швабите и ония френски лигльовци, които се чудят кво да направят само и само да са в играта. Ами, много просто - хората искат да имат политическа самостоятелност, сиреч, да решават с кой и кога, и да се ползват от предимствата, които им дава общият пазар. Отделно не искат никакви банкови и финансови съюзи, тъй като това би укрепило позициите на Германия, която вижда възможност чрез превръщането на Франкфурт в столица на еврото да измести Лондон от това място. Е, затова британците заплашват, че ще излязат от ЕС. Просто не искат консолидирана европейска фискална политика, чрез която ще превърне Германия освен в икономически и във финансов гигант. Въпросът е, къде сме ние и какво мислим по тези въпроси. Ако може да ми отговори един читател, ще предположа, че в тая държава има малко останали умни люде.

 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "bubolino":знаете ли какво ми каза сина ми за тази новина , тои е 11 клас и живеем в лондон от 6 години , тои е пове4е англи4анин , от колкото българин , говори по добре англииски от български , та сина ми ми каза , ако англия излезе от ЕС би било гре6ка , тъи като огромната рецесия която предстои за УК и ако УК е извън ЕС , никоя държава няма да и помогне , както сега УК не иска да помага на испания например

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "bubolino":ако англия излезе от ЕС би станала много по слаба от сега това е сигурно

 21. 21 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "buran":"Отделно английския, немския, френския са работни езици. ако напуснат съюза или пък се промени статута им, въпросът за английския като официален и работен език е съвсем основателен. забелжи, че законодателството не се превежда на норвежки..."
  Не се коси толкова за английският, той ще си остане работен език защото има и други членове на съюза които го говорят и им е официален език ! На някой може да не му харесва английският , но той се знае от всички представители на европейските страни в Брюксел за разлика от другите езици обявени за работни , а никой не ги говори освен собствените им депутати .

 22. 22 Профил на Амазонка
  Амазонка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За всеки, който е посещавал Великобритания през последните години не може да остане незабелязана значителната инвестиционна програма която се осъществява със средства на ЕС. Всички магистрали, които напускат Лондон се строят допълнителни ленти за движение. Но нека българските строители да видят и се запознаят със съвсем различните методи на изграждане на пътната настилка!!Може би затова у нас още на първата година се появяват т.нар. "Дупки по асфалта". Те са прави да са недоволни от френският модел на изграждане на европейската администрация - бюрократизирана, бавна, силно корумпирана. Достатъчно е само да се види колко човека работят в нея, какви възнаграждения получават....и в крайна сметка колко ефективни работещи решения предлагат. Огромните субсидии за френското земеделие, каквото българските земеделски производители не получават, също е в резултат от френския дух в ЕС.

  Heaven
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK