Полша забрани отглеждането на генно модифицирани картофи и царевица

ЕС даде право на държавите членки да решават сами дали да отглеждат ГМО

© Reuters

ЕС даде право на държавите членки да решават сами дали да отглеждат ГМОПолша наложи нови забрани за култивирането на определени видове генетично модифицирани картофи и царевица, ден след като Европейския съюз влезе в сила разрешението за отглеждане на ГМО, съобщи агенция "Франс прес'.


Правителството на премиера Доналд Туск наложи забрана за отглеждане на германските картофи Amflora на компания BASF и на царевицата MON 810 на американския гигант Monsanto, стана ясно от официално съобщение.


Забраната на конкретни видове е възможна чрез правна вратичка, чрез която може да се заобиколи съгласието на ЕС за отглеждане на такива продукти.
Природозащитната организация Greenpeace поздрави Варшава за предприетите действия, които ще влязат в сила на 28 януари. "Правителството спази обещанията си", заявиха от клона на организацията в Полша.


Туск обеща да забрани генетично модифицираните култури през ноември, малко след като Сенатът одобри регистрацията и продажбата на ГМ култури, които бяха забранени в Полша до тогава.


Тогава полският премиер обясни, че законодателите са били принудени да приемат закона заради правилата на ЕС, които влязоха в сила на 1 януари.


До момента седем страни от ЕС, сред които и България, са въвели забрана за генно-модифицирана царевица МОN810 (лат. букви) на американския биотехнологичен гигант "Монсанто". Другите държави са Франция, Германия, Австрия, Гърция, Унгария и Люксембург.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5635 Неутрално

  това е добре и за нас с оглед вноса на картофи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се надяваме,че и в България няма да се разрешава каквото и да било отглеждане на ГМО култури.Мисля,че можем много повече да печелим от био култури,а който иска да си отглежда ГМО.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Категорично и завинаги.

 4. 4 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  добро решение.
  И в България трябва да има подобна забрана

 5. 5 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 906 Неутрално
 6. 6 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#4] от "Eisbär":
  [quote#4:"Eisbär"] добро решение.
  И в България трябва да има подобна забрана [/quote]
  Очаква се Миро Стандарта да излезе с предложение, но първо да си приключи задълженията в имотния сектор, че имат подготвени още няколко заменки и покупки на апетитни терени.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 7. 7 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 595 Неутрално

  гмо да си ядът в сащ.Браво на поляците добре са направи ли

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 8. 8 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 628 Неутрално

  И преди да похвалиме Варшава, нека се поинтересуваме как стоят нещата с фуражите. Тук монсанто са пробили и полския сенат е на път, ако не са го и разрешили вече, да разрешат вноса на гмо фураж. Монсанто са дяволската фирма, която се опитва да зароби целия свят. Брюксел е вече пробит - с много пари естествено.

  malart.blog.bg
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2804 Гневно

  "чрез която може да се заобиколи съгласието на ЕС" - заради подобни врътки и вратички ЗДРАВЕТО няма да може да го намерим и с ГМО! След дъжд качулка заради разни пИчалби, които впоследствие излизат през носа на същите радетели за "законност", т.е. на избиращите ги и отнасящи ГО в крайна сметка. Здраве или печалба - ДАЙТЕ право на ХОРАТА да избират!

  Истинските слова не са красиви. Красивите слова не са истински.
 10. 10 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#6] от "DrAvalanche":

  ако не беше тъжна истина, щеше наистина да е смешно

 11. 11 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#10] от "Eisbär":

  То само това ни остана, да се смеем през сълзи.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"Eisbär"]И в България трябва да има подобна забрана[/quote]
  Напълно подкрепям.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#2:"purple_rain"]Да се надяваме,че и в България няма да се разрешава каквото и да било отглеждане на ГМО култури[/quote]

  Съгласен. Императивно и завинаги.
  Независимо, че в един бъдещ ГМО-свят ще бъде много трудно.

 14. 14 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Весело

  Ще живеят екологично чисто. Поздравления

 15. 15 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трябва да се забранят всички ГМО хранителни продукти, а също така и тези които се изпозлват за харана на животни!

 16. 16 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 426 Весело

  Тия нямат ли си вътрешен министър и председател на парламента, които да оглавят протест срещу " зелените рекетьори"?

 17. 17 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МОНСАНТО пробиват в много държави и си налагат ГМО- тата. След време ще има бой по канчето на тия държави, които откажат да им купуват ГМО-то.
  Както казват американците "С добра дума и пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума."

  Има ли живот след демокрацията ?
 18. 18 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#2:"purple_rain"]Да се надяваме,че и в България няма да се разрешава каквото и да било отглеждане на ГМО култури.[/quote]
  Аз мисля, че по-правилно е да кажем "По никакъв начин нчма да разрешим в България да се произвеждат ГМО култури". Защото от нас всички зависи това. Че разрешим ли веднъж засяването им някъде из страната, няма оттърване вече. Добре известни са случаите в Южна Америка, в които умишлено подхвърлени ГМО семена сред не-ГМО полета позволяват на фирми като BASF и Monsanto първо да осъдят нищо неподозиращи (и невинни) производители, а впоследствие чрез тези провокации да принудят цели страни да легализират ГМО. Затова: твърда държавна забрана, за да се изключи по принцип възможността за провокации.

 19. 19 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "Съни":

  Ще живеят, ама друг път.

  Забранили са немски ГМО-картофи, но то е все едно да забраниш сероводородните емисии - природата не признава държавни граници. В Силезия и Померания няма да ги садят, но оттатък границата в Бранденбург е пълно с тях. А границата е река Одер/Одра в полето. Няма как да спрат семената и насекомите от преминаване на границата...

  ГМО може да бъде спряно само в планетарен мащаб, регионално технически не е възможно...

 20. 20 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#18] от "heliana":


  [quote#18:"heliana"]Че разрешим ли веднъж засяването им някъде из страната, няма оттърване вече. [/quote]

  Опитайте се да го разберете... една страна не може да спре ГМО, защото това са живи организми, непризнаващи законовите разпоредби. Щом ги има у съседите, ще дойдат и у нас. Единственият начин е да се спрат ГМО на цялата планета. Създаването на свободни от ГМО резервати е просто губене на ценно време, което е в полза на концерни като Монсанто. Докато хора като Вас вярват, че ще спрат ГМО на границата, за борбата с ГМО-то в глобален мащаб няма да има сили и средства...

 21. 21 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поляците са умен народ! Това е добре за тях, а и за нас, защото много скоро нормалната храна ще е един нищожен процент на търговския тезгях...

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#19:"minusm"]ГМО може да бъде спряно само в планетарен мащаб, регионално технически не е възможно...
  [/quote]
  Прав/а си донякъде. Има обаче едно решение. Просто страните противници на ГМО трябва да използват методите, с които си служат фирмите-производителки на ГМО семена: открие ли се на територията на страната ГМО култура, да се съди фирмата-производител на семена. Нека фирмите да се грижат семената им да не попадат случайно/или не на неразрешени територии.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1710 Весело

  Забелязвам, че разбирачите са наскачали. Това, че след многогодишни изследвания ЕС разреши ГМО не ги стряска. Те знаят. По точно вярват. Защото хал хабер си нямат какво е това.

  Напред науката е слънце.

 24. 24 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1316 Весело

  Браво на умните поляци!

  Дудо ви обича!
 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#23:"Цецо"]Забелязва, че разбирачите са наскачали. Това, че след многогодишни изследвания ЕС разреши ГМО не ги стряска. Те знаят. По точно вярват. Защото хал хабер си нямат какво е това. [/quote]
  Напротив, знаем. Вероятно доста по-добре от малоумниците в ЕС, които разрешиха ГМО фуражите. Защото те базират решението си на едно изследване, продължило 8 месеца: екип учени следили прасета от раждането до кланницата и установили, че да, има минимални здравословни промени при свинете, хранени с ГМО, но те са пренебрежими. И същите тези "умни глави" не си задали въпроса, а какво става при примерно трето, пето, седмо поколение на свине, хранени с ГМО фураж? Този въпрос очевидно не се е появил и в умните глави на политиците от ЕС при приемане на закона. И никой от всичките тези умни глави не си задават елементарния въпрос защо се изисква многогодишно наблюдение на едно лекарство, преди да се пусне на пазара? И не трябва ли този срок да е доста по-продължителен за храни, които хората приемат ежедневно и в доста значителни количества? Но това са очевидно въпроси, които вълнуват само нас, обикновените глупаци, а не "умните глави".

 26. 26 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Евала на хората не им е безразлично здравето на бъдещото си поколение.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1710 Весело

  До коментар [#25] от "heliana":

  И какво ще стане във второто поколение? Че и с претенции да разбира. От словоблудство най-вече. Защото науката иде нанагорно.
  Бе ти 5-то поколение като ядеш компири да не е преминало ДНК-то им у теб?

 28. 28 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#27:"Цецо"]И какво ще стане във второто поколение? Че и с претенции да разбира. От словоблудство най-вече. Защото науката иде нанагорно.
  Бе ти 5-то поколение като ядеш компири да не е преминало ДНК-то им у теб? [/quote]
  Ами точно това не знаем, какво ще стане през второто поколение и нататък (а даже и с първото поколение, ако се храним с него продължително).
  Как ДНК-то на храните, които приемаме (а и не само ДНК-то, а цялостният им състав), ни влияе, е нещо, за което ние все още имаме само смътни идеи. Който твърди противното или просто лъже или представа си няма за етапа на познание в тази област.
  По въпроса за науката и нанагорното - не се коси за мен, аз самата се занимавам с това, та съм доказала, че не ми е нанагорно

 29. 29 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Браво!
  Според мен в много отношения може (трябва) да взимаме пример от тази нация.

 30. 30 Профил на iva_a
  iva_a
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе браво на поляците! И в България трябва да се приеме такава забрана със наказание за фирмите, чиито семена на ГМО-култури бъдат открити на територията на страната. Шансът на БГ е да пробие на международния пазар с родните домати, краставици, зеле и гъби, отколкото с гадните безвкусни ГМОта. Ама кой да види, кой да се заеме... Оня ли със сделките за дюните... едва ли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK