Агросубсидии са давани на голфигрища и пустеещи земи в новите членки на ЕС, разкри европроверка (коригирана)*

България плаща за парцели, през които преминават стада или диви животни, е един от изводите в доклада.

© Асен Тонев

България плаща за парцели, през които преминават стада или диви животни, е един от изводите в доклада.Неизползвани земеделски земи са получили преки субсидии от Общата селскостопанска политика (ОСП), включително и в България, пише френският вестник "Фигаро", цитиран от БТА. Информацията се основава на данни от Европейската сметна палата (ЕСП).


Под заглавие "Когато ОСП финансира лова, риболова и скиорството", изданието дава примери главно от Централна и Източна Европа, при които пари, предназначени за агросубсидии, са давани за пустеещи земи и парцели, които служат за неземеделски цели.


В публикацията на "Фигаро" се твърди, че в  България "властите одобряват без ограничения земи, на които земеделската дейност е много ограничена и дори несъществуваща - например парцели, през които преминават стада или диви животни". http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/18902748.PDF" target="_blank"> Справка с автентичния текст на доклада на Европейската сметна палата обаче показа, че френският вестник приписва примери от Унгария на България и променя заключенията като говори за "голф игрища и военни терени с площ от 25 хил. декара, получили 4.25 млн. евро". 
В автентичния текст на доклада за България се казва, че общините получават помощи за обществена земя, на която местните фермери извеждат стадата си на паша. Общинските дружества - бенефициенти пък ограничават дейността си до осигуряване на вода за стадата и в единични случаи - за наемане на работници, които разчистват пасищата от храсти.  В доклада се посочва, че до 2016 г. помощта за тези дейности за България и Румъния ще се увеличи, което на практика означава повече подкрепа за местната администрация, а не увеличени приходи за отделните земеделски стопани. 


В Унгария собствениците не са длъжни да извършват селскостопанска дейност, а само да поддържат нивите си, за да могат парцелите им да добият право на преки помощи. Така 337 ловни дружества са получили безвъзмездно общо 1 млн. евро или средно по 2968 евро всяко.


* корекциите и допълненията са нанесени в 13.36 ч. и са отбелязани в курсив

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK