"Файненшъл таймс": Великобритания би гласувала да остане в ЕС

Във вторник се очаква Дейвид Камерън да произнесе дългоочакваната реч за отношенията между Великобритания и ЕС.

© Reuters

Във вторник се очаква Дейвид Камерън да произнесе дългоочакваната реч за отношенията между Великобритания и ЕС.Заплахата от това Великобритания да напусне действително Европейския съюз е малка. Според коментар на "Файненшъл таймс" най-вероятният изход от евентуален референдум по темата би бил оставането на страната в съюза, както се е случи и след обществено допитване през 1975 г.


"При скорошно посещение във Вашингтон висш британски дипломат започна презентацията пред американските си колеги с уверение, че няма начин Великобритания да напусне ЕС. Неговото изявление имаше обратен от очаквания ефект. "До тогава, обясни един от присъстващите американци, не сме и помисляли, че Великобритания ще напусне. Сега сме наистина притеснени", пише в коментар бизнес изданието. Бързо обаче уточнява, че всички трябва да се успокоят и британски изход от ЕС е малко вероятен.


Настоящата несигурна ситуация произхожда от комбинация от фактори. Кризата и опитите на държавите членки да засилят интеграцията помежду си, принудиха Великобритания няколко пъти да откаже да се включи в общите политики. Това от своя страна повдигна въпроса за това възможна ли е такава полувръзка и устойчива ли ще е тя.
Политическите развития във Великобритания също играят своята роля. Много от консервативните членове на парламента са от поколението, което отказа да стане част от единния валутен съюз на ЕС и настоящата криза в еврозоната им изглежда като сбъдване на най-големите им опасения.


В същото време набира сила антиевропейската партия на евродепутата Найджъл Фараж – Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP), която заплашва мнозинството на консерваторите в следващия парламент.


Като се вземат предвид всички тези фактори, изходът на Великобритания от ЕС изглежда реален, но е малко вероятно той да се случи, коментира изданието.


В началото на следващата седмица се очаква премиерът на Великобритания Дейвид Камерън да произнесе дългоочакваната реч за Европа и мястото на страната му. Най-вероятно той ще се придържа към досегашната си стратегия – да иска да преговаря за новия условия за британското членство, като настоява за връщането на някои правомощия от Брюксел на Лондон. Той ще обещае да постави на референдум тези нови условия, които ще трябва да бъдат приети, или Великобритания да напусне ЕС.


"Файненшъл таймс" коментира, че останалите държави членки няма да улеснят предоговарянето на условията. Те обаче по-скоро ще изберат това, отколкото да принудят Великобритания да напусне съюза.


Според изданието референдумът би приличал много на този от 1975 г., когато въпросът беше поставен по същия въпрос – за предоговаряне на условията на членството. Тогава повечето политически фигури, дори Маргарет Тачър, призоваваха за гласуване с "да" и повече от две-трети от обществото пожела членството да продължи. Крайният резултат този път вероятно ще бъде подобен, заключва медиата.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  "До тогава, обясни един от присъстващите американци, не сме и помисляли, че Великобритания ще напусне. Сега сме наистина притеснени"
  =============================
  Има за какво отиде им троянския кон в ЕС,нали

 2. 2 Профил на ghanima
  ghanima
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ха-ха, смешен камерън, смята, че някой го взима насериозно и му слуша "заплахите", ха-ха

 3. 3 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Весело

  Москва има своя троянски кон в Е.С. - според руски диполомати това е България ! Колкото до САЩ , Европа и света са толкова зависими от американците , че просто на САЩ троянски кон не им трябва !

 4. 4 Профил на psb83
  psb83
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ЕС е основният вносител на стоки от Великобритания (56% от целия износ). Ха да видим как точно ще излязат от ЕС и какви последствия ще има това за икономиката им...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на psb83
  psb83
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Отделно- Великобритания внася повече от ЕС, отколкото изнася за там. Как ли ще се отрази на цените едно мито на вноса и един свит износ!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Великобритания няма да прокопса без ЕС. Просто се опитват да си изтъргуват още привилегии.

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Великобритания може да излезе !
  Молби за членство обаче може да се очакват от Шотландия , Уелс а що не и от добрата,стара Англия ?

 8. 8 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  Интересно предположение,но не сме 1975 а и Единбург предстои да реши за шотландската независимост. А имаме ли Шотландия на картата, Англия ще напусне.

  и най-умният си е малко прост....
 9. 9 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За ЕС е много важно Великобритания да остане в общността!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#7] от "SS":

  Много интересна мисъл.

  chavo64
 11. 11 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Великобритания е част от Европа ! Няма нищо лошо в една демократична организация да има и едно непослушно , но умно създание което да казва от време на време не това , което биха искали да чуят властелините на Европа !

 12. 12 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да се махат, англосаксонски пияни утайки

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 13. 13 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  Театри разни.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 14. 14 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  европеиците , германците и французите трябва да им поставят условие или сте с нас или сте без нас , стига привилегии

 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "psb83":не си прав , то германия внася наи много , но колко германски фирми изкупиха бизнеса в централна , а в цяла европа , англи4аните нямат немското производство и просто са зависими от германия , когато има проблеми в ЕС

 16. 16 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  дори и да излезнат от ЕС , то би станало плавно минимум за 10 години от тук нататък , през , които 10 години УК трябва да се съобразява с това което е подписала

 17. 17 Профил на taoiseach
  taoiseach
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "dgidgo":

  Може ли да кажеш от къде знаеш, че ако искат да напуснат ЕС, ще им е нужно поне 10 години. Чисто информативно ми трябва.

  Иначе в момента в Шотландия вървят двете кампании относно референдума за независимост. Подръжниците на идеята, че Шотландия трябва да остане във Великобритания са си кръстили кампанията "До добре заедно". Дано когато евросекптицизма на англичаните достигне връхната си точка, някой да им напомни за този слоган. Едно излизане от ЕС хич няма да се отрази добре на икономиката им.

 18. 18 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  уверение, че няма начин Великобритания да напусне ЕС. Неговото изявление имаше обратен от очаквания ефект. "До тогава, обясни един от присъстващите американци, не сме и помисляли, че Великобритания ще напусне. Сега сме наистина притеснени"
  много прозорливи са американските дипломати (както се видя в грамите преди време) - много добре познават психологията на британците - имат навика да казват това което събеседника очаква да чуе дори и да е обратното на това което мислят и смятат да направят.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "taoiseach":ми много просто за да излезнат първо трябва да се насро4и референдум , които референдум това правителство няма да огранизира , поради простата при4ина няма време , а и камерън няма желание , през 2014 е референдума за скотланд , през 2014 е и избора за нови депутати в европарламента за периода 2014 - 2020 , така ,4е техни4ески УК не може да излезе от ЕС преди 2020


 20. 20 Профил на Peacekeeper
  Peacekeeper
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Консерваторите нямат мнозинство, а са в коалиция с Либерал -Демократите. И двете партии обаче нямат никакъв шанс за успех на следващите избори. Консерваторите изгубиха широката подкрепа с орязването на социалните помощите и сред интелигенцията с популистките си анти-имиграционни политики. Либералите, които за първи път са в управлението главно заради студентския вот се самоубиха с приемането на закона за тройното увеличаване на таксите в университетите. На следващите избори ще спечелят отново лейбъристите, които следват политика на по - близки отношения с ЕС и не желаят Великобритания да остане изолирана от европейските процеси.

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  много зависи кои би спе4елил и изборите , ако консервите на камерън загубят и се върнат хората на гордън браун забрави за излизане на УК от ЕС

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "boyand":е това е наи правилното мнение

 23. 23 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 62 Весело

  Стига сте ни занимавали с остров Западен Пакистан дали шял да остане или да излезе. Нещата е повече от ясни - тези излизат, след това шотландците се отцепват през 2014 г. и на инат подават молба да членство в ЕС, която се приема и така. Хехехе

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  германците , холандците , белгииците и французите са им предложили оставате привилигерован 4лен с по близък статут дори и от норвегия , като спазвате правилата за свободна търговия на хора , услуги и капитали , оба4е няма да имате глас при ре6енията за политиката на ЕС

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мильо Лудия" няма как да излезнат без референдум , а такъв няма , вси4ко е бля, бля

 26. 26 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Значи идеята е гласуващите да послушат призива на лидерите си, обаче какво правим ако не го послушат?

 27. 27 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 62 Неутрално

  [quote#25:"dgidgo"]До коментар [#23] от "Мильо Лудия" няма как да излезнат без референдум , а такъв няма , вси4ко е бля, бля [/quote]

  Абе така е, ама ако англичаните тръгнат да излизат, а шотландците са против срещу това ще имат още една причина да излязат от УК, за да влязат после в ЕС и да им натрият носовете.

 28. 28 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "adze":

  Целият ти коментар е без никакво съдържание. Я по-добре ги питай великобританците дали са част от Европа и гледай какво ще ти кажат. Колкото до сегашните интриги - става дума за пари и това което им изнася. Британците когато се изказват го правят за своите си ползи, а не за "да казват на Европа, това което не иска да чуе". Пълен смешник си.

 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#28] от "Sinergy":в голямата политика трябва да се размърда мозъка , високи американски политици казват официално , ,,притеснени сме от поведението на великобритания,, , и друго англииски журналисти по повод на това изказване казват ,, американците наи добре познават психиката ни ,, с една дума просто американците са разбрали замисала тъи като наи добре ги познават ..изводите са америка на сто процента иска великобритания в ЕС , но казват принеснени сме за да помогнат на УК да постигнат целите от атаката си , англосаксонците никога няма да дадат толкова голям контрол на германия при взимане на главните ре6ения в европа , което би станало при напускане на УК от ЕС

 30. 30 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ако УК са притеснени за трудовия си пазар , каква е при4ината да подкрепят влизането на 80 милиона турция в ЕС

 31. 31 Профил на Peacekeeper
  Peacekeeper
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "dgidgo":

  Подкрепата на британците за разширяването идва от тезата, че колкото повече членки има в ЕС толкова по - трудно те ще бъдат интегрирани, с което Лондон си решаваше проблема с прехвърлянето на права към Брюксел. За тяхно съжаление след Лисабонският договор и възможността 'Европа на две скорости/ Европа на много скорости', която дава на 7+ членки правото да интегрират законодателството си използвайки Европейските институции, подкрепата им за разширяването губи всякакъв смисъл.

 32. 32 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "Peacekeeper":не съм съгласен , ЕС е създаден заради наи богатите , да обслужва интересите на наи богатите и забележи наи богатите не само за европа , но и в света , идеята за нов световен ред , нари4ана с думата глобализация . погледни какво става европеиците поемат дълговете на гърция заедно , така е и с испания , парите които са дадени от фед , мвф , световната банка трябва да се върнат и ние европеиците пла6таме не само с пари , но и с СУВЕРЕНИТЕТ , един народ може да бъде поробен не само 4рез воина , в 21 век не е възможно да се водят такива воини в европа , един народ се поробва 4рез пари , единия център на власта е в европарламента , при куклите на вериги на богатите евреи , постепено отпада зна4ението на местните парламенти , този център на власта скоро 6те бъде и на по високо ниво от европарламента , забележи и под претекст тероризъм , колко добре сме вкарани в големия компиутър на биг брадър , с едно натискане на бутона ти излиза вси4ко за секунда , болести , кредити , кариера , контрола 6те бъде пълен , затова УК иска турция в ЕС , а ФРАНЦИЯ и ГЕРМАНИЯ не , служат на разли4ен господар , засега

 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "Peacekeeper":по твоите думи подкрепата им за раз6иряването губи всякакъв смисъл , но те продължават подкрепата си за турция ,единсвеното което УК се опитва сега да направи е да има пове4е привилегии за тях в рамките на ЕС , те не искат ве4но да пе4атат паунди , тъи като това 6те ги доведе до катастрофа и те го знаят

 34. 34 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "dgidgo":

  Колега, напълно си прав за това, което казваш. Нещо подобно съм писал и преди в коментари на подобни статии (УК и ЕС). Сегашният ми коментар обаче не беше във връзка с политиката, а как се чувстват самите англичани и напълно нелепият коментар на друг колега от форума, че англичаните едва ли не се грижат за доброто на ЕС и казват това, което не иска да чуе.

 35. 35 Профил на rooney1022
  rooney1022
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Хора УК никога няма да напусне ЕС защото те са наиголемия приятел на Американците и англичаните играят както им свирнат те, затова в ЕС има 2 Блока Един на УК и един на Германия а Америка какво искаше: слаба Европа по точно слаба Германия.

 36. 36 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рачко Пръдлето":"Да се махат, англосаксонски пияни утайки"

  Пияни утайки има в североизточна Европа , нещо си се пообъркал!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK