Съкращаването на еврослужители и по-малкото привилегии за тях ще спестят 1 млрд. евро

Служите на евроинституциите проведоха вече няколко протеста срещу съкращенията.

© Associated Press

Служите на евроинституциите проведоха вече няколко протеста срещу съкращенията.Мерките на Европейската комисия за съкращаване на 5% от служителите в евроинституциите и намаляване на привилегиите им ще доведе до икономии от един милиард евро в периода до 2020 г. Те обаче най-вероятно ще предизвикат нови стачки на еврочиновниците, коментира БНТ.


В опит да бъде солидарна със съкращенията в държавите членки Европейската комисия предложи съкращаване на 5% от служителите в евроинституциите до 2017 г.


Плановете предвиждат още увеличаване на работната седмица без увеличаване на заплащането, увеличаване на пенсионната възраст, назначаване на повече хора на временни договори вместо на постоянни, намаляване на парите, които служителите получават за разходи за прибиране в родните им страни по време на почивка.
Мерките вече доведоха до протести на еврочиновниците, които вероятно ще продължат, но бяха приети със задоволство от страните от ЕС.


Един от спорните въпроси на срещата на европейските лидери през ноември бяха разходите за европейската администрация. Някои държави, включително България, искат орязването им. Това е на път да се случи, ако бъдат приети предложенията на Еврокомисията за икономии, които е видяла БНТ.


Заради инфлацията от 2004 до 2011 г. обаче покупателната способност на заплатите на еврослужителите е намаляла с почти осем процента. Най-ниската заплата на служител в европейските институции е 1847 евро, колкото получава шофьор, а най-високата - 18 370 евро, каквото е възнаграждението на директор на генерална дирекция.


Заради изоставането в индексирането институциите все по-трудно привличат на работа топ специалисти от по-богатите държави, защото разликата в заплатата, която предлага Брюксел, и тази във Великобритания, Швеция и Финландия например е голяма.


Служители от евроинституциите предупреждават, че съкращенията ще увеличат натоварването на администрацията, която всъщност е по-малка от тази в отделните държави, занимаваща се с подобна дейност.


В дирекцията по земеделие на Еврокомисията например работят почти 40 пъти по-малко служители, отколкото в земеделското министерство на Франция, а в европейската дипломатическа служба - шест пъти по-малко хора, отколкото в британското външно министерство.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Разстроено

  Горките!Намаляла им покупателната способност!Да ги ожалиш!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Добре дошли в клуба, еврослужителите, и не се надявайте на съчувстие. Това е само началото.

 3. 3 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Наложително е не 5%,а 50% от тези нищонеправещи европейски дупетати да си хванат пътищата,който откъдето и тогава не ЕДИН милиад ,а десет пъти по толкова ще бъдат спестени от изтънелия джоб на обикновеният редови член на ЕС.
  ВЪПРОСЪТ Е КЪДЕ ЩЕ ПОТЪНАТ СЛЕД ТОВА СПЕСТЕНИТЕ ПАРИ ?

 4. 4 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Представяте ли си фарса еврочиновници на протест пред европарламента
  Същото съкращение трябва да стане и за българските чиновници и в европарламента и в нашите администрации,които отново започнаха да растат....

 5. 5 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 680 Гневно

  Добрютрю!
  Сетила се Мара, да се побара!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не с 5% с 50% трябва да ги режат надолу.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 728 Весело

  Жални да ги ужалиш завалийките. Не 5% минимум 25% трябва да са съкращенията и всички привилегии да се отнемат, като право на закупуване на автомобил без ДДС. Пък който е кадърен винаги ще си намери работа.

 8. 8 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Крайно време е малко да се спре тази бюрократична ламя гълтаща пари.

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 805 Весело

  Според разбиранията на голяма част от пишещите коментари, най-добре е една държава или ЕС като цяло да съществува без никаква администрация... в най-добрия случай, ако я има, тя да е ограничена до не повече от 20-30 човека, които да работят на доброволни начала и без заплата, да предоставят услуги 24 часа в денощието, като са винаги усмихнати и любезни.

 10. 10 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Който ми слага (-) минусче е държавен чиновник и явно се разпознава в кръгът който визирам за УВОЛНЕНИЕ И ТО НЕЗАБАВНО !
  УВАЖАЕМИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ РАБОТЕТЕ ЗА НАРОДА СИ, А НЕ ЗА СЕБЕ СИ И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СИ ИЗКЛЮЧИТЕ ВСИЧКИ ИНТЕРНЕТ САЙТОВЕ, КОИТО ВИ ГУБЯТ работното ВРЕМЕ ! СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ОТ ПАРИТЕ КОИТО ВИ ДАВА НАРОДА !

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Аман от кърлежи, писарушки и синекури длъжности!!!
  Никой не иска да копа или да стои зад струга, всеки иска компютър, бюро и чанта! Държавите отглеждат паразити за да ги пазят!!! До кога????

 12. 12 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#9] от "ilinko":

  Сиромахомилството и популизмът са вечно живи.

  'Let light surround you' Dream Theater
 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  за неосведомените работещите в Брюксел рядко имат 8 часов работен ден, имат безплатни жилища и ОГРОМНИ заплати. Аз по принцип съм против съкращаването на хора, но намаляване на заплатите, о, да. Нито плащат наеми, нито нищо. Нито нещо се изморяват. И с 70% да им ги смъкнат пак добре. Против съм това да остават хора безработни, но за толкова работа толкова пари мисля, че не бива. В същото време не чувам да смъкват от заплатите на висшите чиновници, например на президента на ЕС, който има само формална функция и реално Меркел движи всичко. На нея някой плаща ли й от ЕС? Не, тогава не виждам, защо той трябва да взима повече от Обама.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Директор на генерална дирекция си е с генералска заплата и секретарка /това е лице, което се използва за отделяне на секрети/
  Няма да пипате щата щото...

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  На фона на общото разхищение от бюджет на ЕС за 2013 г. от 132,7 милиарда евро за чиновници - слуги на корпокацията това изобщо няма да се усети от 500 млн. европейци данъкоплатци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#10:"newmind"]УВАЖАЕМИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ РАБОТЕТЕ ЗА НАРОДА СИ, А НЕ ЗА СЕБЕ СИ И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СИ ИЗКЛЮЧИТЕ ВСИЧКИ ИНТЕРНЕТ САЙТОВЕ[/quote]
  Държавния чиновник е доста странно същество ,често на висши длъжности се назначават хора с хиляди подчинени който даже и бутка за вестници не могат да управляват а са им дали големи министерства.Хората се чувстват удовлетворени когато ги подменят и изобщо не си задават въпроса защо следващите са същите или са по-зле?

  СВОБОДАТА Е е да имаш смелостта да ТОРМОЗИШ държавния/общински служител и да изискваш от него да оправи всичко което ти пречи !

  Ако не го правиш ти той си има достатъчно задкулисни господари(НЕ ОТ НАРОДА) и оправя каквото им пречи на тях !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Ако искат да привличат топспециалисти, да повишат или пораздвижат критериите за кандидатстване. Нямам нищо против да се назначават признати експерти и да им се дават индивидуални заплати, но това не се отнася за цялата армия от малко работещи и не чак толкова квалифицирани, а много получаващи чиновници.
  Ако бяха толкова зле, колкото се оплакват, нямаше да има такъв голям наплив от желаещи да "се реализират" в европейските структури.

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Като не им харесва, да си намерят друга по-добре платена работа.

 19. 19 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 627 Весело

  поздравления за автора - за първи път толкова добре премерена информация

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 20. 20 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#13] от "bette":

  определно ти си неосведомена
  Има публична информация за заплати и "привилегии" на чиновниците и тя няма нищо общо с твоите глупости.
  А по отношение на включването на България в хора на Камерън - поредното плиткоумно слагачество на ББ... Германци, холандци, дори британци дават купища пари за да накарат техни хора да кандидатстват и назначат в Комисията само и само да имат хора, които работят по общите документи. Само наш Бойко прави политика като намалява заплати там... Само че да зачпоне от хората в представителството ни в Брюксел защото там по нищо не отстъпват на Комисията освен по обема работа, кояот не вършат... (освен когато Бойко кацне на някоя среща да цъка смс-и)

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 21. 21 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Няма да го позволят, веднъж опитаха и не мина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK