Клег и Камерън обещаха да са единни до края на мандата въпреки различията си

Ник Клег и Дейвид Камерън

© Reuters

Ник Клег и Дейвид КамерънБританският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег демонстрираха единство в понеделник, като казаха, че тяхната коалиция ще остане цяла до края на мандата си през 2015 г. и ще се опита да намали бюджетния дефицит въпреки политическите им разногласия за Европейския съюз, съобщи "Ройтерс".


И двамата отхвърлиха твърденията, че политическите им различия във връзка с плановете за евентуално връщане на правомощия от ЕС и за бюджетните съкращения са отслабили съюза им или може да доведат до разпадането му.


"Това е пълна петгодишна коалиция. Хората искат да работим усилено за тях именно в този парламент", подчерта Камерън по време на съвместна пресконференция с Клег.
Вицепремиерът отбеляза, че когато са сформирали коалицията през 2010 г., изборът им е бил или да "хвърлят камъни един срещу друг" в момент, когато страната е била на ръба на икономическата криза, или да работят заедно.


"Това, което вие очаквате от политиците, е да оставят настрана различията си и просто да си вършат работата", допълни той.


В оценката си за дейността на правителството през първата половина от мандата му премиерът консерватор и водачът на партия "Либерални демократи" изброиха постиженията на коалицията до момента. Те припомниха намаляването с една четвърт на бюджетния дефицит, увеличаването на заетостта в частния сектор и премахването на данъка върху доходите за най-ниско платените. 


Попитан за отношението им към Европа, Клег посочи, че и двамата лидери са съгласни за необходимостта да се намали бюджетът на ЕС и да се направят реформи в блока.


Клег заяви, че е извънредно горд от факта, че за разлика от станалите европейски страни британските политически партии са загърбили партийните пристрастия и спорове, обединявайки се в борбата за възстановяване на икономическата стабилност след сътресенията от финансовата криза през 2008 г., допълват БТА и ДПА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK