Евробарометър: 49% от българите предпочитат да са самонаети

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 843 Весело

  Нация предприемчива...

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1205 Весело

  [quote#1:"J.J."]Нация предприемчива...[/quote]

  Ами, нация лъжлива.
  И най-много обича да лъже себе си.

  Culus capitem delit
 3. 3 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 456 Неутрално

  На всеки му се иска да си е сам шеф, но далеч не на всеки му стиска...
  Ако половината (според допитването) българи искаха да са самонаети, защо има толкова много от тях в бюджетната сфера, които упорито не искат да се махнат от нея въпреки мизерните заплати (според тях)? Вместо това стачкуват за повече, ама се държат за сигурното.

 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 784 Неутрално

  На доста хора им се иска, малцина се осмеляват, а много от опиталите не успяват.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Няма начин проучването да сочи друго . Допреди двадесет и пет години такова проучване би посочило ,че над 80% ако не и повече от хората биха предпочели държавна работа . Частник трудно би издържал на държавна конкуренция . Затрудненията на един частник са си негов проблем Докато държавата имаше възможност със средства от един отрасъл ,да помага на друг , закъсал по някакви причини . Ако икономиката беше оставена да работи в продължение на десетина петнайсет години и преминаването в частни ръце беше станало постепенно и без сътресения , сега за безработица едва ли щеше да се говори . Поне не в такъв мащаб.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Ето това е едно добро изследване.Много интересни резултати.Такива изследвания трябва да се разширят с още данни.Няма никакво съмнение че единствено предприемачеството е в основата на развитието на отделните държави.Политиците не могат да бъдат накарани да го разберат,или,ако го разбират,да му служат по-добре.

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Едно е да искаш, друго - да можеш, а трето и четвърто - да го направиш." - Николай Хайтов
  Чудно, защо при толкова желаещи да бъдат самонаети 90% от трудещите се у нас са на заплата - нй-високият показател в ЕС.
  10% и по-малко самонаети има само в бившия СССР - в Русия - 6%.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#5:"papyre"]Допреди двадесет и пет години такова проучване би посочило ,че над 80% ако не и повече от хората биха предпочели държавна работа .[/quote]

  В другото сте прав.Цитирам това,с което не мога да се съглася.Мисля че интересът към собствен бизнес беше много по голям след Указ 56 и промените от 1989 г.

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  При 500-600лв минимална месечна издръжка на човек( а всеки работещ храни поне 1 дете или възрастен!), да работиш на някой самовлюбен дрисльо, за 300-400лв е меко казано спонсориране на същия тоя псевдо работодател.
  Затова и самонаетите са толкова, нищо ненормално не виждам!
  Отгоре на всичко, от тази саттистика излиза, че българите са по инициативни от европейците дори предвид процента опитали собствен бизнес. Друг въпрос е, че собствен бизнес в България е истинско наказание, ако нямаш приятели в мин. съвет, НС и прочие държавни и общински чантаджийски организации

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  браво ей тва е новина!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  За да искат 49% да са самонаети, значи са разочаровани от работодателите, за съжаление.И има защо.80% от т.н. "работодатели", са мутри от комунистически произход без грам понятие от управление на каквото и да било!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Много добра новина! Това означава, че българите по-бързо от другите излизат от индустриалната ера и са по-подготвени за идващите времена.

 13. 13 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":

  По-скоро излиза, че на българите им се иска да са по-инициативни от европейците, което е лесно обяснимо ако сравним условията, при които работи един европеец и един българин.

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Според мен данните за България изобщо не отговарят на истината. По мои наблюдения у нас най-силният стремеж е към намиране на сигурна държавна работа. Ако самонает в случая означава държавна службица плюс собствена фирма, вече е друго
  В подкрепа на наблюдението ми е и противоречието, което изпъква, когато четеш данните - хем силно желание да работят за себе си, хем силно притеснение от провал. Пита се в задачката, щом те е страх от мечки, ходиш ли в гората? Или пак оная приказка: едно е да искаш, друго е да можеш...

 15. 15 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Много вожд, малко индианец Истината е, че със заплата не се прокопсва. Но пък ако не е сигурно - сам си срещу всички и конкуренцията не спи. Аз лично съм си програмист и съм на заплата, но постоянно вземам външни проекти. От въпросните външни проекти знам едно нещо - ако се прецакаш сам си се прецакал, а това е чувство, което много хора не могат да понесат. Затова и си седят като мишки, оплакват се, жалват се, но никакво желание за развитие.

  Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
 16. 16 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  80% от българите предпочитат да не са българи ама ТЕ!
  Гордеем се, че сме българи, щото и да не се гордеем, пак сме българи, така че по-добре да се гордеем

 17. 17 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не искат да работят за себе си, а над себе си. В кафенетата

  Romanes eunt domus!
 18. 18 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#17] от "|":

  Трол! Да не са ви дали указания да доказвате колко е калпав матряла?

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  49 % искали да са самонаети !
  ... като малък исках да съм космонавт

  В нормална среда поне половината биха опитали и от тях половината биха успели ... май излиза 12 - 13 % Като прибавим и тези които извергите изритаха от работа, не можаха да емигрират и нямаха връзки да се уредят на някоя хранилка = всичко си отива на мястото!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#17:"|"]Не искат да работят за себе си, а над себе си. В кафенетата [/quote]В кафенетата изчакваме "бизнеса" да поумнее

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "gsb":

  След като такива като теб са тук, мислиш ли че трябва да доказвам такива неща?

  Romanes eunt domus!
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  Да си работник в България не ти дава шанс да оцелееш, нито да живееш нормално - само можеш да се надяваш да изчакаш по-добри времена и чакането става съдба за повечето хора. Колкото и да си лоялен, производителен и квалифициран винаги идва ден когато те изритват. Тогава освен да се самонаемеш друг начин за оцеляване няма. Преживееш ли шока от уволнението - повече за работник НЕ СТАВАШ - научил си се да преживяваш с малко и да говориш като свободен човек. Говорейки с теб "работодателите" откачат !? Защо ли .!. ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Че, те толкова са работещите? Ако всички са само наети, къде са наетите? Значи, нямаме безработица? Ааа Всички наети искат да са само наети, ама ги е страх! Прави са! То си е за страх! Пък и да си нает... Рядко се случва да се срещнат наемащ и наеман и да се разберат! И двете страни скърцат със зъби!

  goblenka
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#23:"goblenka"]Рядко се случва да се срещнат наемащ и наеман и да се разберат! И двете страни скърцат със зъби! [/quote]В България всеки иска всичко ! За това! Част от "бизнеса" избива комплекси и това е на първо място, а не печалбата. Нямаме култура на разпределение !!! В англосаксонския свят се ползва пиратския закон спрямо печалбата = 1/2 за собственика, от останалото капитана взема 2 дяла; помощника 1,7; офицера 1,5; мичмана 1, 3; боцмана 1,1 ; пирата 1; юнгата 0,7 = всеки си знае неговото! Там става, тук - не!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "t'Ankus":

  А, у нас как се разпределя? По кой закон? Истината е, че и двете страни следват принципа: стъпи му на врата и продължи! Но, наемащия може да го направи, докато наетия - не! А, нямаме нужната култура, защото от скоро сме " в занаята", а и учителите ни " сбъркани". Т.е, както е тръгнало, тъй и ще си отиде. Тъй сме програмирани още в началото!

  goblenka
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#25:"goblenka"]наемащия може да го направи, докато наетия - не![/quote]Българин неплатени дългове няма !!! Това беше забравено през соца - традицията в отношенията между чорбаджии и аргати! Припомнянето на този урок ще е особено болезнено при някакъв катаклизъм

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "t'Ankus":

  Дааа... Така е.

  goblenka
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Евробарометър: 49% от българите предпочитат да са самонаети, а 51% от българите предпочитат да са безработни !? Егати, барометъра, я по-добре си измервай атмосферното налягане.
  Върши си работата отчитай атмосферното налягане в милиметри живачен стълб (mmHg) или в милибари (mbar).

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":Явно не сте чели статията, пътнико, както трябва!
  49% не са самонаетите, а тези, които биха искали да бъдат самонаети. Но реално, по Евростат, самонаети и семейни работници има едво 10% - най-ниския показател в ЕС. 90% от българските трудещи са наемни работници, с което България е най-пролетаризираната страна от ЕС! Така че за особена българска предприемчивост и самостоятелност и дума не може да става! Просто май има носталгия за доброто старо време, когато всеки си е имал нивите или работилницата или дюкянчето ...

 30. 30 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Даси самонает означава да започваш месеца с около 1000 лева разходи, покривашги и си напечалба,дай боже всекиму тъкъв късмет да си покрие разходите и да излезе на печалба.

 31. 31 Профил на techi
  techi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато в България избирателите нямат нищо против, а дори изпитват преклонение пред крадящите ги управляващи, няма да започне да става дума за нормален бизнес и работа. Заплатите у нас са ниски, защото никой не се надява само на тях. Всеки разчита да отмъкне нещо отнякъде. В такава среда, където още от родилното започват да ти искат суми, няма бъдеще за предприемчивите, освен ако предприемчивостта им не е как по-добре и повече да се открадне

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4568 Неутрално

  Нормално е ,защото у нас работодателите не са нормални такива ,а най често са тотални парвенюта и всеки би искал да си е шеф на себе си/не говоря за държавната администрация-там нещата са други/!

 33. 33 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  49% от българите предпочитат да са самонаети---Основните опасности от откриването на собствен бизнес според българите са да останат без работа и да преживеят личен провал---Е защо не покажат на младият български предприемач другата европеиска статистика че в източна Европа 8о% от малкия бизнес е обречен на фалит --но РИСК ГУБИ РИСК ПЕЧЕЛИ ще кажат някои но риск пресметнат ще добавя

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "patsis":

  Кога е било това време? При дядовците, или при прадядовците? Ясно е защо има такова желание всеки да си е шеф! Защото шефовете на наетите не уважават наетите и не просто ги експлоатират до крайност, ами и ги унижават до крайност. Ясно е и защо само си мечтаят да са си шефове, а се борят да бъдат наети от "шефа - изедник!" Защото бизнес климата е толкова разяждащ, че дори големите обекти трудно оцеляват! Пред очите ни се разиграва схватка между два големи бизнес субекта! Виждате как от един търговски спор се стига не просто до военни действия, а направо - война, в която се включват участници, непряко замесени в спора. / БТВ и Булсатком /При такива условия, малкият само нает е обречен. И не само той!

  goblenka
 35. 35 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#29:"patsis"]Явно не сте чели статията, пътнико, както трябва! [/quote]
  Четох я и имах в предвид, че съгласно статистиката, хората искат да са самонаети, а не че са самонаети. Ама явно само аз си го разбирам така .

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#33:"ivanbaraban"]-Основние опасности от откриването на собствен бизнес според българите са да останат без работа и да преживеят личен провал[/quote](+)... само че става тъкмо обратното ... Българина тръгва на собствен бизнес чак когато го изритат от работа, морално прекършен, унизен и с ограничен ресурс. 60 % от новите фирми фалират първите месеци поради недофинансиране. Следващите 20% ги убиват чиновниците традиционно използвани тук за разчистване на конкуренция. Тогава се събират остатъците и се дава подкуп да те назначат някъде или се купува билет за чужбина.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#32:"bat_plamen"]защото у нас работодателите не са нормални такива ,а най често са тотални парвенюта [/quote]За да има капитализъм е необходим капитал и капиталисти ... Те това го няма у нас, за сметка на това за капиталисти се представят задници и гъзари ... и осирането е закономерно, но се представя за тарикатско !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#34] от "goblenka":Естествено, че е било при дядовците и прадядовците. И тогава, както и сега, единствено сравнително по-сигурни положения са били самостоятелният стопанин и държавната служба. Положението на пролетариите и тогава е било тежко - жестока експлоатация и произвол на чорбаджиите /модерно наричани днес "шефове" или "работодатели"/. Впрочем, произволът и експлоатацията са били смекчавани от все още запазената известна патриархалност в отношенията и от работническите борби през първата половина на 20-ти век. Днес и двата буфера ги няма...

 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#36] от "t'Ankus":

  Мислех да те цитирам, но трябва да извадя целия пост. За това:+++++++++

  goblenka
 40. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#38] от "patsis":

  " Впрочем, произволът и експлоатацията са били смекчавани от все още запазената известна патриархалност в отношенията и от работническите борби през първата половина на 20-ти век. Днес и двата буфера ги няма... " Не знам от както имаме " пазарна икономика" да сме имали някакъв буфер! А, не сме първата държава с такава икономика! Защо при нас не се получава? Отговори си. Аз за себе си имам отговор. Въпросът е риторичен!

  goblenka
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#39:"goblenka"]Мислех да те цитирам, но трябва да извадя целия пост. За това:+++++++++ [/quote]Можеш да ме цитираш свободно. На сайта ми (има го в профила ми) пише "СВОБОДНО ЗА КОПИРАНЕ" и произведенията ми са официално свободни. Коментарите още повече
  http://tantanev.hit.bg/
  *** когато барети атакуваха "4итанката" за авторски права, аз се противопоставих, че по този начин ограничават моите права да си предлагам произведенията законно и безплатно ... и ги освободих.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#40] от "goblenka":Гръцката поговорка казва:"Ако не нададеш вик, може и да те закопат." Това не са разбрали съвременните български "пролетарии с имотче".
  Затова и никакви "буфер" няма.
  Отделно, че след пропадането на социализма в световен мащаб капиталистите не виждат защо да правят отстъпки на трудещите се - няма къде да идат, милите!

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#42:"patsis"]Отделно, че след пропадането на социализма в световен мащаб капиталистите не виждат защо да правят отстъпки на трудещите се - няма къде да идат, милите! [/quote]При ДВЕ системи е по-добре за всички и от двете страни. Една система е кошмар за всички. Това не продължава дълго... При обществен катаклизъм къде ще отидат капиталистите?
  ... май и те няма къде да идат, милите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#43:"t'Ankus"]При обществен катаклизъм къде ще отидат капиталистите?
  ... май и те няма къде да идат, милите! [/quote]

  Има къде да идат, братчед - само, че никой вече няма да харчи пари за лагери, тип ГУЛАГ. Английската ливада ще бъде подстригвана до корен в рамките на 100 години. По-скоро лайно от врабче ще поникне на нея, отколкото да се разлисти някое старо примитивно егоистично недоразумение.

  /не се чете/
 45. 45 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "patsis":

  Не е точно така. Ако знаеха за какво да викат и как да викат, капитала няма къде ходи, ама, " пролетариите" са орел, рак и щука! Всичките ми опити да им набия тази проста истина в главите, чрез различните форуми / по-пряка връзка нямам /са напразни!

  goblenka
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK