Гърция ще спре над 50 хиляди пенсии след преброяване на пенсионерите

Гръцки пенсионери по време на протест

© Associated Press

Гръцки пенсионери по време на протестГръцкото министерство на труда очаква да спре над 50 хиляди пенсии в страната, след като приключи преброяването, извършено в трите най-големи пенсионни фонда в страната, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.


Пенсиите ще бъдат спрени, тъй като в рамките на преброяването в трите фонда не са се явили над 50 хиляди пенсионери, а в същото време продължава преброяването във фондовете на Националната електрическа централа, на Аграрната и на Националната банка.


Преброяването на пенсионерите от всички фондове трябва да приключи на 28 февруари. Представители на министерството на труда смятат, че този брой неявили се пенсионери се дължи не само на немарливост или неинформираност, но и на факта, че в страната бяха открити хиляди случаи на изплащани обезщетения на отдавна починали хора.
Миналата година властите в Гърция започнаха да броят наново пенсионерите, за да спрат нарушенията в осигурителната система. Само за последните пет години пет милиарда евро са потънали в джобовете на фалшиви пенсионери в Гърция, а незаконни пенсии са получавали 46 хиляди. Всяка година те са натоварвали бюджета с над 300 млн. евро.


От 21 декември в Гърция работи електронна база данни за пенсиите и пенсионерите. Правителството задейства и специална програма, която предвижда смъртните случаи да се обявяват пред нотариус, за да се подаде информация към осигурителните каси и своевременно да се спре изплащането на пенсии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK