Изказване на САЩ за ЕС предизвика смесени реакции сред британските лидери

Ник Клег и Дейвид Камерън

© Reuters

Ник Клег и Дейвид КамерънИзказването на високопоставен служител на САЩ, че Великобритания не трябва да напуска Европейския съюз, предизвика различни реакции от страна на британския премиер Дейвид Камерън и на вицепремиера Ник Клег, предаде "Ройтерс".


По-рано Филип Гордън, помощник държавен секретар за Европа и Евразия, каза, че САЩ искат Великобритания да остане в ЕС и се опасяват, че евентуалното й излизане от блока ще навреди на американските интереси.


Камерън отрече да има разногласия с Вашингтон за членството на страната в ЕС, докато Клег отбеляза, че опасенията на САЩ за Европа са точни. Премиерът, притиснат от засилващия се евроскептицизъм в страната, заяви, че иска цялостна промяна на отношенията между ЕС и Великобритания, и се очаква да произнесе реч по въпроса по-късно този месец.
Все по-настойчивите му призиви за нови връзки с Брюксел засилиха опасенията, че Великобритания върви към излизане от блока, макар Камерън да е на мнение, че страната трябва да остане част от ЕС.


Попитан дали коментарът на Гордън, че САЩ искат Великобритания да остане в ЕС, е бил уместен, премиерът отговори, че американският представител "е изложил вижданията си". "Това, което Филип Гордън каза вчера, беше, че САЩ силно подкрепят един отворен ЕС с Великобритания в него, и това е в голяма степен нашето виждане", посочи Камерън.


Ник Клег и Дейвид Камерън

© Reuters

Ник Клег и Дейвид Камерън


Сухата му защитна реакция обаче контрастираше с отговора на Клег, който е лидер на либералдемократите, по-малкия член на двупартийното коалиционно правителство. Вицепремиерът, който не одобрява идеята на Камерън за връщане на правомощия от Брюксел, даде ясно да се разбере, че неговата партия не иска Великобритания да се отдалечава от ЕС.


Според него коментарите на Гордън не са били изненадващи. "Американците от поколения, от години насам, от 1950 г., казват, че Великобритания и специалната връзка между Великобритания и САЩ отчасти се основават на факта, че ние сме ценни за американските ни приятели", посочи Клег.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK