Гърция прие всички условия за отпускане на спасителните заеми

Гърция прие всички условия за отпускане на спасителните заеми

© ReutersГръцкият парламент късно снощи одобри законопроект, с който ратифицира десетките условия, поставени на страната за отпускане на спасителни заеми - от по-строг бюджетен надзор до таблица за заплатите на работещите в разузнаването, съобщи БТА.


Със 166 гласа "за" срещу 123 "против" депутатите приеха мерките, въведени временно с решение на кабинета в края на миналата година, за да може Гърция да си осигури нова голяма поредица от спешни заеми.


Демократичната левица, по-малкият партньор в ръководеното от консерваторите коалиционно правителство, гласува против мерките за намаляване на помощите за трайно безработните и за пенсионерите, които не са навършили 65 години, но реформите бяха одобрени с малко мнозинство.
Миналия месец министрите на финансите от еврозоната разрешиха на Гърция да бъдат отпуснати общо 49.1 милиарда евро финансова помощ, като първият транш от 34.3 милиарда евро бъде преведен още в първите дни, а останалата част - през първото тримесечие на 2013 година. Много от условията за отпускането на тази помощ бяха въведени временно и срокът им на действие щеше да изтече, ако парламентът не ги одобри до 40 дни.


Новият закон налага данъци на собствениците на големи коли, на яхти, басейни и частни самолети. Освен това финансовото министерство получава по-големи права да контролира разходите на правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK