Гърция се надява на инвестиции от Катар, Русия и Китай

Андонис Самарас

© Reuters

Андонис СамарасГръцкият премиер Андонис Самарас ще посети Катар на 29 януари, за да търси инвеститори. Със същата цел Самарас планира следващия месец да посети Русия, а също и Китай, предаде БТА.


Катар се интересува от гръцки военни компании, предвидени за приватизация. Очаква се емирството да представи инвестиционните си планове по време на тази визита. Гръцкият премиер и представители на катарското правителство може да обсъдят също така евентуални инвестиции на емирството в сектора на недвижимите имоти в южната съседка.


"Катар холдинг" - едно от звената на държавния инвестиционен фонд на емирството, участва в процедурата по приватизацията на "Елиникон" - старото международно летище край Атина, което се предвижда да се превърне в нов жилищен бизнес център.
Китайски компании също проявяват интерес към приватизацията в Гърция, най-вече към пристанищната инфраструктура. Китайският гигант COSCO Group вече присъства в страната, като от две години успешно управлява част от пристанището в Пирея.


Руски газови гиганти, начело с "Газпром", присъстват силно с оферти за 2.7 млрд. евро в плановете за приватизация на гръцките газови компании - ДЕПА и ДЕСФА. Руските железници имат апетити към гръцкия ж.п. оператор "Треносе", дъщерна компания на гръцките държавни железници ОСЕ.


В. "Имерисия" коментира този руски приватизационен интерес като намерение на Москва да превърне Гърция в свой партньор в Югоизточна Европа. Според изданието това щяло да се потвърди при визитата на премира Самарас в руската столица следващия месец.


В Атина в момента е в ход заседание на правителството, на което се очаква премиерът Самарас да определи основните насоки за ускорена реализация на приватизационната програма на кабинета, като акцентът в нея се поставя върху продажбата на газовите компании ДЕПА и ДЕСФА, на организацията за спортни залагания ОПАП и на жп оператор "Треносе".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK