Кипър отхвърли искането на Германия за проверки за пране на пари

За да рекапитализира банките си и да предотврати дефолт, Кипър има нужда от финансова подкрепа на стойност около 17 млрд. евро.

© Reuters

За да рекапитализира банките си и да предотврати дефолт, Кипър има нужда от финансова подкрепа на стойност около 17 млрд. евро.Правителството на Република Кипър отхвърля германско искане на острова да бъдат изпратени експерти, които да извършат проверки, свързани с прането на пари и укриването на данъци, съобщи БТА, позовавайки се на гръцката агенция АНА-МПА.


Не стои въпрос една държава да контролира друга държава, подчерта правителственият говорител Стефанос Стефану. Той каза това, помолен да коментира публикации в германското сп. "Шпигел" и във в. "Велт", според които Германия иска да изпрати експерти в Кипър, за да извършат проверки във връзка с прането на пари и укриването на данъци.


Правителственият говорител отбеляза, че Кипър е съобразил законодателството си с това на ЕС и че страната е получила много висока оценка относно прилагането на европейските норми.
По думите му Международният валутен фонд, който е страна в преговорите на Кипър във връзка с поисканата от острова финансова помощ, също е оценил много високо усилията, предприети от Никозия за предотвратяването на всякакви опити за пране на пари.


Наскоро Берлин заяви, че ако Кипър не се съобрази с правилата за прозрачност и пране на пари, няма да има финансова помощ за острова. За да рекапитализира банките си и да предотврати дефолт, Кипър има нужда от финансова подкрепа на стойност около 17 млрд. евро, което почти се равнява на годишния брутен вътрешен продукт на островната държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK