Румъния затрудни свалянето на имунитета на депутатите и сенаторите

Проектът е съставен от управляващия Социал-либерален съюз на Виктор Понта

© Reuters

Проектът е съставен от управляващия Социал-либерален съюз на Виктор ПонтаРумънският парламент одобри изменение в статута на депутатите и сенаторите, което предвижда свалянето на имунитета на парламентаристите да може да става само с "конкретни и основателни мотиви" на прокурорите, съобщи БТА, позовавайки се на "Медиафакс".


Парламентът одобри проектозакона с голямо мнозинство - с 309 гласа "за", 56 гласа "против" и двама "въздържали се" въпреки възмущението в страната. Редица неправителствени организации дори отправиха критики за "нарушаване на равенството пред закона", съобщи агенция "Франс прес".


Според проекта, съставен от управляващия Социаллиберален съюз (СЛС), за да се получи одобрението на парламента за задържане или арестуване на депутат или сенатор, както и за извършване на обиск в дома му, прокуратурата трябва да прибави към искането си обяснение, включващо "законовия мотив и конкретните основания за тази мярка, както и съществени доказателства, подкрепящи това искане".
Според друг член от текста парламентът има право да отмени с гласуване задържането на депутат или сенатор, хванат на местопрестъплението, ако смята, че такава мярка не е оправдана. Висшият съвет на магистратурата ще бъде информиран за вота на парламента, за да приеме мерките, които се налагат срещу прокурора, издал тази мярка.


Двадесет и трима членове на парламента сега са съдебно преследвани или изпратени пред съдилища, сочат медиите, като припомнят, че парламентът блокира през последните месеци исканията за вдигане на имунитета на трима депутати.


Румънският президент Траян Бъсеску реагира във връзка с проекта, като посочи, че всяко укрепване на парламентарния имунитет би било сериозна грешка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK