Еврокомисията спря разрешителните за отглеждане на ГМО

Еврокомисията спря разрешителните за отглеждане на ГМО

© Reuters



Европейската комисия замрази процеса за отпускане на разрешителни за отглеждане на генно модифицирани култури в Европейския съюз до края на сегашния й мандат през 2014 година, като реши да се търси решение чрез преговори със страните членки, предаде Франс прес.


"Ако иска, ЕК може да задейства процеса на отпускане на разрешителни за отглеждане на генно модифицирана соя и царевица, включително МОН810 (MON810) (вече разрешена в ЕС, но чието разрешително трябва да бъде възобновено), но тя няма да го направи", увери Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борч.
"Разрешителните за отглеждане са замразени", уточни той.


"Приоритет на новия комисар за здравеопазването Тонио Борч е да поднови преговорите въз основа на предложението на неговия предшественик", обясни говорителят. "Това ще бъде негов приоритет до края на мандата на комисията в края на 2014 година", подчерта той.




Разрешителните за отглеждане на ГМО тровят отношенията между ЕК и страните членки, отбелязва АФП.


Осем страни - Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция, България и Полша приеха от началото на годината предпазни клаузи, за да забранят отглеждането на ГМО, разрешени на техните територии.


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се опита да бъдат отменени предпазните клаузи, но правителствата гласуваха против това и той се отказа от идеята.
Само две ГМО са разрешение за отглеждане в ЕС за 14 години: картофите Амфлора (Amflora) на германската компания БАСФ (BASF), които се оказаха търговски провал, и генно модифицираната царевица МОН810 на многонационалната компания Монсанто (Monsanto).


МОН810, чиято молба за подновяване на разрешителното е внесена през 2007 година, може да продължи да се отглежда в страните, които желаят това, докато ЕС вземе решение.


Около 50 други ГМО имат разрешителни за използване в храни за хора и животни.


Процесът на оценка на молбите за разрешителни за отглеждане и търговия с ГМО включва четири етапа: консултации с Европейската служба за безопасност на храните за рисковете за здравето, искане на разрешителни от страните въз основа на положително мнение от тази служба, обжалване, ако няма квалифицирано мнозинство от страните и накрая - ако това положение продължава - окончателно решение се взима от Европейската комисия.


Досега Европейската служба за безопасност на храните не е давала отрицателно мнение, но и не е постигано квалифицирано мнозинство от държавите, за да бъде забранен или разрешен даден ГМО.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4246 Гневно

    ГМО-продукти въобще не трябва да се допуска на евротериторията!Да си ги ядат тези боклуци американците!

  2. 2 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2854 Неутрално

    Оня ден купих домати,твърди като камък. На вкус-пластмасови. Били са проектирани да не се скапват. Аз пък искам да могат да се скапват. ГМО-то не е вредно,но просто не става.

  3. 3 Профил на Трезвен
    Трезвен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Браво на Еврокомисията! Другаря Барозу може да се захапе отзад, напук на лобистката паплач!

    Учудвам се, че можем да бъдем на правилната страна понякога.

  4. 4 Профил на Митко Василев
    Митко Василев
    Рейтинг: 688 Неутрално

    евала

    това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
  5. 5 Профил на Ogiigo
    Ogiigo
    Рейтинг: 1163 Неутрално

    Браво! Ха дано и други добри решения изляват от Еврокомисията!

    Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
  6. 6 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Мен не ме е страх от ГМО храните и не смятам че са вредни. Истината е, че скоро земята няма да може да ни изхранва, та ще се наложи по - бедните да хапват говорещи картофи и танцуващи краставици.

    Не, искам да кажа, че ГМО скоро ще стане необходимост. Дано до тогава учените направят някакви сериозни открития, свързани с подобряването на вкусовите и хранителните качества на храните, а не само на външния им вид и трайността им.

  7. 7 Профил на zoeker
    zoeker
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Лошите вкусови качества са най-малкият проблем. По-големият е, че утре Монсанто ще „цъфне“ тук да съди селскостопански производители, в реколтата на които по ЕСТЕСТВЕН ПЪТ се е озовала тяхната генно модифицирана и ПАТЕНТОВАНА царевица. С оглед на това тия заслужават да си отглеждат патентованата царевица единствено в лаборатория.

    NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
  8. 8 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 749 Неутрално

    До коментар [#6] от "amras":

    Важното е дали ГМО-храните вредят на здравето на хората и животните. От Канада /и не само оттам/ твърдят, че поради използване на растения, които са ГМО, намалява броя на пчелите, а голяма част от плодородието се дължи на това, че именно те опрашват растенията.

  9. 9 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 749 Неутрално

    Не искам да ям домати, които имат вкус на суров картоф или нещо друго. Искам си нашите зеленчуци, които са нетрайни според схващанията на търговците и не могат да издържат по един месец, но са несравними по вкус, което всички признават, не е проява на местен шовинизъм, а факт, чужденците са във възторг от тях.

  10. 10 Профил на Dollar Akbar
    Dollar Akbar
    Рейтинг: 1434 Неутрално

    Теглиха балтията на корумпираната американо-африканска кочина.

    In debt we trust
  11. 11 Профил на prokopi
    prokopi
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#2] от "deaf":Не знам колко си голям,малък, но питай баба си кога през зимата е яла пресни краставици и домати. Като си толкова взискателен яж зеленчуци през лятото. Естествено че през зимата нямат вкус.

  12. 12 Профил на a.sensible
    a.sensible
    Рейтинг: 516 Неутрално

    [quote#6:"amras"]Истината е, че скоро земята няма да може да ни изхранва, та ще се наложи по - бедните да хапват говорещи картофи и танцуващи краставици.[/quote]

    Истината ли? Истината е, че по света ежедневно се изхвърлят храни в количества, позволяващи изхранването на милиони хора. А ако дори и малка част от военните разходи се вложат в храни за гладуващи, надали изобщо ще се наложи да се хапват "говорещи картофи и танцуващи краставици". Които между впрочем засега са от полза за тези, които са ги патентовали.

  13. 13 Профил на prokopi
    prokopi
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#8] от "ikar_01":Пчели няма, да, но и няма никакви доказателства че генно променени храни влияят на здравето на човека. А изследвания се правят, отдавна се използват генно променени храни и средната продължителност на живот в Канада е доста над тази в Бг.Всеки си решава сам, да я кара на кисело зеле и камби зимата.

  14. 14 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
    КУМЧО ВЪЛЧО
    Рейтинг: 580 Неутрално

    [quote#13:"prokopi"]няма никакви доказателства[/quote]
    Има доказателство. Ти си доказателството.

    "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
  15. 15 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1856 Неутрално

    -За разлика от много други, това е, изключително добро и полезно решение !

  16. 16 Профил на riodio
    riodio
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Ще цитирам тук един професор по отношение на изискванията за доматите:
    " За призводителите най-голямо значение има високият добив на сорта, търговците се интересуват преди всичко от издръжливостта на плодовете на транспортиране и тяхната съхраняемост след беритбата, а за консуматорите най-важни са вкусовите качества и консистенцията на плодовете." Много е трудно да се измисли среден вариант. Когато консуматорите разберат че не държат на външния вид, а на вкуса, търговците/ ресторантьорите разберат че вкусната продукция е в най–близките райони (съответно най-къс транспорт), а търговците сметнат за необходимо да отглеждат най-вече вкусна продуция, може и да има точка на пресичане

  17. 17 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2854 Неутрално

    До коментар [#11] от "prokopi":

    Не е така. Майка ми беше сервитьорка преди "10-ти". Имаше шопска салата с домати от оранжерии,които по времето на "прехода" бяха просто съсипани. Посегнахте и на доматите! Имам предвид комунистите...

  18. 18 Профил на Хейтъромразец
    Хейтъромразец
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [quote#16:"riodio"] а търговците сметнат за необходимо да отглеждат [/quote]
    Е тва го поправи.

  19. 19 Профил на Стоян Петров
    Стоян Петров
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Няма ГМО домати у нас. Просто сортовете са такива. А са такива защото другите за 3 дни се скапват. И трябва да са поне 2-3 пъти по-скъпи от гумените. И тогава познайте - почти никой не ги купува. Затова никой не ги произвежда.ГМО е в лекарствата Ви от 50 години. В момента около 50% от лекарствата са от ГМО организми. Хайде сритайте ги де. А не можете. Ще ви кажа до кога ще ритате против ГМО. Докато има балъци да купуват ДЦК на европейските страни. А те вече не са много. И намаляват все повече.

  20. 20 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [quote#12:"a.sensible"]Истината ли?[/quote]

    Но тъй като в човешкото общество абсолютната истина е груба и не се казва, приемаме умерената истина, че богатите ще хапват качествената продукция, а бедните - пеещи чушки и прочее.

  21. 21 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 783 Неутрално

    Значи уродите от Монсанто са пробили с кукуруза си в ЕС. Доста кеш явно са ръсили. Който не вярва да погледа малко филмчета какво става с генно модифицирания царевичак в Мексико - естествено щедро внедрен от същите изчадия от тази фирма.

    malart.blog.bg




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK