Кипър настоя да се спре "войната" с твърдения за пране на пари

Изявленията на говорителя са породени от европейски критики по адрес на Кипър за това, че толерира прането на пари.

© Reuters

Изявленията на говорителя са породени от европейски критики по адрес на Кипър за това, че толерира прането на пари.Войната" срещу Кипър от конкретни международни кръгове с твърдения за пране на пари на острова най-сетне трябва да спре. Това призова кипърският правителствен говорител Стефанос Стефану, цитиран от БТА.


Запитан доколко правителството в Никозия е готово да приеме европейски екип да започне проверки на острова за пране на пари, Стефану отговори, че Република Кипър никога не е отказвала такива проверки и оценки от компетентни организации и комисии било те международни, от ЕС или от Съвета на Европа, така, както се прави и по отношение на други държави.


Такива проверки са извършвани по отношение на Кипър в близкото минало и преди това, каза говорителят, като даде пример, че през ноември 2011 г. при подобна проверка е било констатирано, че "Кипър е получил много добра оценка по този въпрос".
Стефану каза също, че Кипър е приел и че стриктно прилага европейските и международни закони за борба с прането на пари. Той поясни, че в рамките на преговорите с "тройката" кредитори от ЕС и МВФ във връзка с поисканата финансова помощ от страната, екип на фонда е посетил острова през октомври миналата година и е направил своята оценка, която е била много добра.


Желанието и волята на Кипър по въпросите за борбата с прането на пари е реална, действията на Република Кипър са също реални, прозрачни и затова страната получава добри оценки, каза още правителственият говорител.


Изявленията на говорителя са породени от европейски критики по адрес на Кипър за това, че толерира прането на пари и че планираната от ЕС помощ за кипърските банки може да донесе облаги на притежателите на сметки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK