ЕС заплаши България с глоби от 8448 евро на ден заради директиви за енергийния пазар

За България за всяка частично приложената директива Еврокомисията предлага санкция - в размер на 8448 евро на ден.

© Reuters

За България за всяка частично приложената директива Еврокомисията предлага санкция - в размер на 8448 евро на ден.Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз заради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар. Към днешна дата трите страни са приложили само частично директивите за електроенергията и за природния газ, става ясно от прессъобщение на институцията.


За България за всяка частично приложената директива Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден.


За Естония комисията предлага дневни санкции в размер на 5068.8 евро за частичното транспониране на Директивата за електроенергията и на 4224 евро за частичното транспониране на Директивата за природния газ. За Великобритания Брюксел поиска от Съда да наложи дневна санкция в размер на 148 177.92 евро за всяка от частично приложените директиви.
Предложените санкции са съобразени с продължителността и тежестта на нарушението. В случай на положително решение на Съда дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на пренасянето на директивата в националното законодателство. Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда на ЕС.


"ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа, свързани с енергията и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими", заяви Гюнтер Йотингер, европейският комисар по въпросите на енергетиката.


През септември 2011 г. Еврокомисията изпрати на трите страни официални уведомителни писма за непълното прилагане на директивите. Мотивираните становища за тези две директиви бяха изпратени на България през февруари 2012 г. и на Обединеното кралство през април 2012 г. Мотивираните становища за директивите за електроенергията и природния газ бяха изпратени на Естония съответно през февруари и април 2012 г. Въпреки тези производства трите държави членки все още не са извършили пълно прилагане.


През февруари 2011 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС обявиха нуждата от завършване на изграждането на вътрешния енергиен пазар до 2014 г. Своевременното и пълно прилагане на европейското законодателство за единния пазар на природен газ и електроенергия в националното право е от съществена важност за постигането на тази цел, припомнят от Брюксел.


Третият пакет от документи за вътрешния енергиен пазар съдържа важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително нови правила за отделянето на мрежите, правила за укрепване независимостта и правомощията на националните регулаторни органи и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 434 Любопитно

  ""ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа, свързани с енергията и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. " Достъпни цени??? Първа точка от нарушенията на България!

 2. 2 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  на 240 бизнесмени в парламента едва ли има пука за тази глоба

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2921 Любопитно

  Какво ще каже ДКЕВР?Това са камъни в неговия двор.Комисията трябва да е независима.Цените да са достъпни.Да има пазар на дребно.

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Е, някакви си 6 милиона на година. Бонусите за експертите направили бюджет 2013...
  Па и идват нови на власт, та ще има по кого да се храчи.
  Може и по Костов или по Станишев, но вече не хваща такъв декиш, като преди четири години. Мат'ряла взе да изтрезнява.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  На тройната спряха еврофондовете, а на сегашните ще налагат глоби..
  И в двата случая народа пати!

 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Цените да са достъпни.Да има пазар на дребно.[/quote]
  Звучи много добре. Няма как да не се съгласи човек. Но опитайте се да съвместите достъпен пазар "на дребно" с преференциалност на цените, за десетилетия напред, при изкупуване на ел.енергията от производителите.

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  "Честните" бизнесмени , нагушили се на гърба на българския данъкоплатец , едва ли се стряскат от тази евродиректива!!! Те биха се стреснали само, от решетките на затвора и от дулото на пистолета!!! Справка - осрани-ят и опи-кан, след протеста на Октай Енимехмедов със сигнален дефектен пистолет , Аамет Джолан!!!

 8. 8 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":
  нема се плашиш графче ..идват експертите и ще оправят манджата

  ти понеже си любител на дълги анализи ..да ти подам един - няма цифри ,че днес е почивен ден ...

  "Кой тогава е най-удобният вариант едновременно да консумираш власт и да не те закачат за действията ти? Още повече, когато имаш представа за реалното състояние на държавата, но нямаш смелост или идеи как да я измъкнеш от кризата?

  Ами да, експертите!

  Надпартийните спецове, които знаят как, кога, къде, защо, а най-ценното им качество е да служат като пешкир за неспазените предизборни обещания. „Маймунките”, с извинение, на които публиката ще се смее или които ще освирка, ако представлението, рекламирано по афишите като бляскаво, се провали с гръм и трясък...

  „За мен следващото правителство не трябва да е "червено" или на някакъв друг партиен цвят, а с цветовете на трибагреника”, казва иначе лидерът на БСП и прави уговорката, че не иска да се измъкне от отговорност. Само че продължението на „алтернативата”, която предлага, говори за обратното:

  Цитат №1: „За да се задвижат нещата, е нужна ясна национална програма за спасяване на България и извеждане към нова перспектива.”

  Коментар: Абсолютно вярно, а и се предполага, че докато три години и половина е била в опозиция, БСП е набелязала основните параметри на програмата и е положила усилия в посока спечелване на съмишленици.

  Цитат № 2: „За да се случи това, ни е нужна убедителна победа на изборите. Оттам насетне в кратки срокове в диалог със синдикати, работодатели, други партии трябва да се приеме програма, зад която да има достатъчна парламентарна и обществена подкрепа.”

  Коментар: Тук най-слабата дума би трябвало да е „озадачение”, тъй като излиза, че до момента няма програма. Такава очевидно ще се пише постфактум, а предизборната платформа на БСП тепърва ще претърпи много редакции съобразно интересите на риби, раци и щуки.

  Цитат №3: „Водещият критерий за следващото правителство трябва да са личните качества и способността ефективно да изпълняват тази програма. Смятам, че на различни нива от управлението трябва да бъдат включени честни и почтени професионалисти, които споделят каузата му.”

  Коментар: Противоречието в случая е повече от очебийно – трябва да има програма, ама няма програма, но според тази програма ще бъдат събрани честни експерти, с които тепърва ще се пише програма (?!?). На този фон споменаването на „кауза” звучи направо трагикомично..."

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Ей мама му стара тези журналя начи съ млогу умни. Наместо чистата думичка прилагане ми поднасят неразбираемата дума транспониране ( транспонирам нито се разбира транспортирам, с една дума абракадабра) искат да се пишат на много умни.
  Например частичното прилагане- мисля че всеки ще го разбере.
  А ма частичното транспониране-
  Който може да преведе думата транспониране, не ей така, но да посочи речник (английски било абаха буля било абракадабра било) ама да ми каже че транспониране означава пренасяне, ми дайте догава тази наша думичка пренос да я преиначим на транспонир, пренасяне на транспониране и така думите пренос и пренасяне да ги премахнем от речника.

 10. 10 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "too_many":
  Уффф..умрех от скука с тебе, чесно, гербер смотан

 11. 11 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#5] от "moni56":

  ЕК иска от Съда....

  и аз искам Мони да можеш да мислиш ... Та в следствие от това мое искане , ти започваш ли да можеш...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#4:"Graf"]Е, някакви си 6 милиона на година. [/quote]
  Грешна ти е сметката - за всяка частично транспонирана директива...някакви си 6 милиона на година е само за една частично транспонирана директива, а те са страшно много.
  За България за всяка частично транспонирана директива Комисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден. През април 2009 г. е приет трети законодателен пакет, който изменя втория пакет и чрез който се цели по-нататъшно либерализиране на вътрешния пазар на природен газ
  и електроенергия, разрешаване на структурните проблеми, насърчаване на инвестициите в инфраструктурата, увеличаване на конкурентоспособността и защита на потребителите. По-конкретно, правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар са Директивата за електроенергията (2009/72/EО) и Директива 2009/73/ЕО за природния газ, а Директива 2005/89/EО установява мерки за гарантиране сигурността на доставките на електрическа енергия. Третият законодателен пакет в областта на електроенергията и пакетът от мерки в областта на енергетиката и климата, който влезе в сила на 3 март 2011 г. все още не е транспониран и изцяло приложен. През септември 2011 г. Комисията образува 17 производства за установяване на неизпълнение на задължения във връзка с електроенергията и 18 такива производства във връзка със закъсняло транспониране на директивите от третия законодателен пакет в областта на електроенергията. Юни 2012 г. ЕС направи преглед на качеството на прилагане на разпоредбите в областта на вътрешния енергиен пазар и състави оценки, както и съпоставими показатели и доклади за добри практики.
  За България за всяка частично транспонирана директива Еврокомисията предлага санкция - в размер на 8448 евро на ден, а частично транспонираните директиви са прекалено много. Транспонирането следва да се извърши в предвидените от директивата срокове. При транспонирането на директивите държавите-членки следва да изберат най-подходящите форми на националното право, които могат да осигурят действието на правото на Общността (член 10 от Договора за ЕО). Директивите следва да бъдат трансформирани в задължителни правила на националното законодателство, които отговарят на изискванията за правна сигурност и яснота и дават възможност на лицата да предявят правата си, произтичащи от тях. В съответните национални нормативни актове, приети по силата на директиви на Общността, не е разрешено да се правят промени, противоречащи на целите на тези директиви (блокиращ ефект). Според съдебната практика на Съда на Европейските общности (Дело Francovich, Сборник от 1991 г., стр. 5357 и сл.) едно частно лице има основание да иска обезщетение за вреда, причинена от държава-членка, която не е транспонирала или само частично е транспонирала дадена директива в своето национално законодателство:
  — ако директивата има за цел да даде права на частни лица;
  — ако съдържанието на тези права може да бъде определено въз основа на разпоредбите на директивата;
  — и ако съществува причинно-следствена връзка между неизпълнението на задължението за транспониране на директивата и вредата, понесена от ощетените лица.
  В такъв случай може да бъде потърсена отговорност от държавата-членка, без да е необходимо да се доказва вина. Когато една държава-членка разполага с определени правомощия за транспонирането на директива освен трите горепосочени критерия, нарушението трябва да бъде квалифицирано като неправилно транспониране или липса на транспониране, т.е. то следва да бъде значимо и очевидно (Съд на Европейските общности, решение от 5 март 1996 г. по дела С-46/93 и С-48/93 Brasserie du Pêcheur/Factortame, Сборник от 1996 г., стр. I-1029). 24 януари 2013 г. Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщиха от комисията. Комисията установи, че следваната от България процедура се е основавала на прекален ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати, съобщиха от там. Комисията счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. Освен това в нарушение на трите директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване. Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз и поради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар. Към днешна дата България, Естония и Обединеното кралство са транспонирали само частично директивите за електроенергията и за природния газ.
  За България за всяка частично транспонирана директива Комисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден.
  За Естония Комисията предлага дневни санкции в размер на 5068.8 евро за частичното транспониране на Директивата за електроенергията и на 4224 евро за частичното транспониране на Директивата за природния газ.
  За Обединеното кралство Комисията поиска от Съда да наложи дневна санкция в размер на 148177.92 евро за всяка от частично транспонираните директиви.

 14. 14 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това означава ,че оня небръснатия очилар регулатор нахалост взема заплата.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 15. 15 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мърмор":

  Ма що аз требе да се опитвам. Договорите, както са сключени, така могат да се разтрогнат и вЕрвайте ми, при толкова много нарушения от ерп-тата, без последствия за държавата. Зависи дали искат и дали им стиска на управляващите.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "too_many":

  Не мисля да споря с Любослава. Даже ще вдигна плаче за текста.
  А нещо свое да ми дадеш, пърхайки около мен? Нещо, което твоята главица е родила.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1123 Весело

  До коментар [#8] от "too_many":
  "За България за всяка частично приложената директива Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден."
  Караулният? Нещо много ви е разпуснал началника, гледам? Коментирай защо сте допуснали подобно герберастко безобразие?

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#17:"qwertasdf"]Коментирай защо сте допуснали подобно герберастко безобразие?[/quote]
  Ситуацията изглежда така: народът плаща. Народът ще обслужи “отбора”.

  "Витоша" (Бистрица) - "Бистришките тигри"

 19. 19 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#18:"latcho59"]народът плаща. Народът ще обслужи “отбора”. [/quote]
  Че и рейтингът му го дават 45%? На това недоразумение на природата? Ашколсун! Това не е възможно! Такова "дърво" да бъде оценявано с подобни рейтинги? Живеем в някаква "матрица", струва ми се..Най-вероятно е сосиологическите агенции да му клякат с чупка в кръста
  Нямам друго обяснение, защото трябва наистина да ти има нещо, щом не виждаш, че тоя компир е крайно необразован, груб, нахален до наглост, напълно безидеен, злопаметен, изключително лъжлив и най-вече абсолютно некомпетентен по каквито и да са държавни въпроси. Това е видимо от често сменящото му се мнение в диаметрална плоскост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK