Читателски Дневник: Българските студенти във Великобритания: Работата невъзможна

Читателски Дневник: Българските студенти във Великобритания: Работата невъзможна

© ReutersПрез последните месеци, белязани от призиви от британски политици да се спре имиграцията от България и Румъния, български студенти във Великобритания започнаха акция заради дискриминационно отношение към тях на Острова, което ги поставя в по-лоши условия от техни колеги от Русия, Бразилия, Мианма, Албания, например. От групата "За равни права на българските и румънските студенти в Обединеното кралство" разказаха за "Дневник" причините за недоволството им и мерките, които са предприели, за да се справят със ситуацията.


Да предположим, че сте студент. Имате желание и способности. Дори си намирате временна работа, но разбирате, че за нея ви е необходимо разрешително. Въпреки притесненията си, изпращате изискваните оригинални лични документи заедно с формуляр от 15 страници, даже си купувате и често необходимата частна здравна застраховка. След това чакате поне шест месеца без да можете да се свържете с отговорната служба. Ако сте късметлии, може и да ви одобрят… стига да не ви загубят документите, разбира се. В същото време всички ваши приятели от целия свят са си намерили работа без никакъв проблем - изискванията са само за две държави – Българи и Румъния. "Добре дошли" във Великобритания!


Българските и румънските студенти са единствените на Острова, които трябва да минат през този процес на издаване на заветното разрешително, известно като "жълта карта". Всички други националности имат право на работа до 20 часа седмично през учебната година и неограничено по време на ваканциите – студентите от други страни от Европейския съюз благодарение на еврозаконодателство, а тези от трети страни го получават автоматично с издаването на студентска виза.
Ние обаче трябва да изпратим пакет документи до Агенцията по граничен контрол, откъдето заявяват, че се "стремят да обработят 99% от молбите в рамките на шест месеца". По този начин се оказва, че българи и румънци са единствените сред всички останали студенти от 193 страни, които нямат правото да работят в момента на започване на образованието си. В тази ситуация всички са равни, но някои са по-малко равни, което създава реални проблеми и противоречи на основни европейски ценности.


Проблемът


За много от българските и румънски студенти тази чисто "административна" стъпка се превръща в непреодолимо препятствие не само поради финансови, а и поради професионални причини.


Първо, дългите срокове на чакане, често достигащи до девет месеца (една цяла академична година) са пречка за всички, които имат нужда да се издържат – или повечето от нас, като се има предвид разликата в разходите на Острова и в България.


Друга значително пречка е професионалната. Много от програмите в британските университети са насочени към практиката, а към част от тях често се изисква задължителен стаж по специалността. Самото намиране на стаж е немалко предизвикателство в условията на финансова криза. За българите и румънците обаче ситуацията е дори още по-сложна - без дълго чакания сертификат, те са принудени да отхвърлят предложения за работа.


Към изброеното дотук трябва да прибавим и неясните критерии, по които се одобряват (или отхвърлят) молбите, липсата на обратна връзка със служителите на агенцията и множество допълнителни разходи за често изискваната частна здравна застраховка. Всички тези административни пречки поставят българските и румънските студенти, готови и способни да работят, пред независещи от техните умения ситуации.


Правната страна


Тези процедури са не само повод за възмущение, но най-вече нарушават британското и европейското законодателство. При присъединяването на България и Румъния към ЕС бяха подписани договори, които включват преходни мерки, ограничаващи достъпа на граждани на двете държави до трудовия пазар на някои страните членки. Великобритания избра да прилага тези мерки за максималния срок от седем години, т.е. до 1 януари 2014 г.


Подписаният договор обаче не включва никакви клаузи за правото на работа на студенти и издаване на удостоверения за регистрация за целта. В същото време самото британско право диктува, че те трябва да се издават веднага на лице с необходимите документи. Посоченият в закона срок е 20 работни дни – доста по-кратък дори от официалния срок от шест месеца.


Освен това, както посочва и адвокат Галина Костадинова, третирайки граждани на държави членки по-неблагоприятно спрямо граждани на трети страни, Великобритания нарушава основен принцип на европейското право. Практическите последствия от дългия срок на издаване нарушават и основното право на образование.


Какво правим по въпроса


Значителното забавяне в процедурата през последната година ни предизвика да се борим срещу тези необосновани пречки пред правото на българските и румънските студенти да упражняват правото си на труд във Великобритания. За целта започнахме заедно с още 4000 студенти кампания, координирана чрез "Фейсбук" групата "За равни права на българските и румънските студенти в Обединеното кралство". Над 1000 души са се подписали и под официална петиция по въпроса до британското правителство.


Първо се свързахме с британски депутати и евродепутати. Имайки предвид политическите настроения срещу източноевропейската имиграция, това не доведе до резултат.


На наше запитване по въпроса службата за правни съвети към Европейската комисия "Вашата Европа - Съвети" предлага да се подадат жалби към Еврокомисията и даже да се започнат съдебни процедури за дискриминация, което е финансово непосилно за нас на този етап, а е малко вероятно Брюксел да започне процедура.


Затова се обърнахме и към българските институции с отворено писмо и молба да повдигнат въпроса сериозно на двустранно и европейско ниво. Външният министър Николай Младенов реагира с официално писмо до британския министър по европейските въпроси. Очакваме и среща с нашите дипломатически представители в Лондон, на която да можем директно да представим проблема.


От британска страна са наели допълнителен персонал, за да върнат процедурата в рамките на шест месеца, но този срок продължава да бъде неоправдано дълъг и в противоречие с европейското и британското право, затова в момента проучваме и какви са вариантите за евентуални правни действия срещу британската Агенция за граничен контрол.


Чрез своя небезизвестен герой Алеко Константинов казва "Европейци сме ние, ама все не сме дотам". В случая виновна за това е Великобритания, но ние можем да променим създалата се ситуация. Много от нас искат да получат добро образование в чужбина, за да могат да приложат наученото в България. Оказва се обаче, че докато плащаме еднакви такси не получаваме еднакви права.


В началото на следващата седмица "Дневник" ще изпрати позицията на британския посланик в София Джонатан Алън и ще потърсим коментар от него по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Винаги са се отнасяли зле с нас. Нищо добро не сме видели от тези бозави дрсльовци. Пожелавам им циганите да ги завземат и да сеят картофи пред Бъкингам.

 2. 2 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Поне срещата с нашите дипломатически представители в Лондон трябваше отдавна да се е провела!

 3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ех,да се сърдят на съдбата си българска... виж ,ако бяха пакита или поне от Бангладеш...

 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В двете световни войни - врагове на Империята, в студената война - отново. Това не се забравя. Такова е и отношението и към сърби, украинци, белоруси и особено руснаци, ако ще не да влязат, ами да са единствените в ЕС. Който оспори правото на Британия да управлява,както тя желае в света, после злобните британци си го връщат. Виж поляци, чехи и разни такива, които бяха на "правилната" страна - сега могат да са сервитьори, водопроводчици, пицари, носачи и т.н. във васална Великобритания и дори в сюзерена и САЩ.

 5. 5 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Изключително съм доволна, че децата ми избраха американски университети.

  'Let light surround you' Dream Theater
 6. 6 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако мнозинството студенти се отнасят като горния, нищо чудно че не понасят поведението ни. Знам обаче, че това не е така, проблемът действително си съществува.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 219 Гневно

  Пожелавам на УК да излязат от ЕС! Плюс много имигранти от Африка и Азия!

 9. 9 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пожелавам успех на младите и активни наши съграждани зад граница. Наистина заслужават по-добро отношение в Англия, най малко защото са по-знаещи и продуктивни от повечето англичани

 10. 10 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Изтръпвам от мисълта да си пратя оригиналните документи. Това е безумие. Във Франция може да е всякак, но никога не ти искат оригинали, а фотокопия.
  Иначе британците винаги са ни мразили..ама и аз не тая особено чувства към тази надута и със слава в миналото нация..

 11. 11 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Подобни въпроси се решават на държавно ниво,но при нашата липса на държавност,разбирам този опит и се надявам,че ще постигнат някакъв успех,па бил той и минимален ...

  Liberate Your Mind!
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  Е можем и да помогнем. Най-малкото като се подпишем под петицията, която е посочена тук.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 374 Неутрално

  То това е проблема , че българските студенти конкурират младите англичани за работните места. В работата биха предпочели амбицирани българи вместо мрънкащи мързеливи англичани.

 14. 14 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1098 Любопитно

  Преди 3-4 години не беше така!

  Явно сега има нови инструкции, заради приближаващия срок който британците трябва да спазят за свободна работа на всички българи и румънци на острова! Всячески се мъчат да пречат и да удължат срока!

  То не че нашиете са много цвете, но страдат и разумните студенти!

  --------------------------------------------------------------
  www.serama.bg

 15. 15 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Единственно руснаците се отнасяха човешки към нас. Отнасяха се като към равни. За лицемерните западняци винаги ще бъдем роби.

 16. 16 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Британците докато не се отърват от имперското си мислене,няма да се променят.А и те винаги са работели срещу България.

 17. 17 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Любопитно е поведението на нашите институции. Действия проформа, страх да повишат тон и предизвикат някакво напрежение. В обратна ситуация англетата ще опищят орталъка

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Моите деца избраха други европейски университети, но и аз никога не бих ги изпратила да учат при такива унизителни условия.
  Държавата трябва да се намеси и да настоява пред британците да се промени това дискриминационно отношение. То по-добре да кандидатстваш за виза - поне знаеш, че като отидеш там, всички проблеми са ти решени.

 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да се прехвърлят оттатък Атлантика :), докато се реши проблема .. Великобритания вече гони 75 милиона - на територия САМО 2,5 пъти по- голяма от нашата !!??
  Просто им се чудя - как имат работа за толкова хора :)

  BIG AL
 20. 20 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  То работа нямат семейните англичани.
  Стоят на борсата.
  Ако назначат нашите-тяхните ще гладуват.
  Това си е защита на националните интересите на страната им.
  Уважавам ги за това.
  Не го смятам за дискриминация - а за защита срещу тези на които се заплаща по-малко и заемат места за тяхни безработни.

 21. 21 Профил на filipangelov
  filipangelov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво Иво! Хубава статия.

 22. 22 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  След Тачър Ю Кей пада свободно надолу. Ню Пакистан.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "The_Fly":
  [quote#1:"The_Fly"]Винаги са се отнасяли зле с нас. Нищо добро не сме видели от тези бозави дрсльовци. Пожелавам им циганите да ги завземат и да сеят картофи пред Бъкингам.
  [/quote]
  За твое съжаление животът, такъв какъвто е, не се определя от твоето и моето желания. Кой ще завземе Великобритания е по-малко интересно от това кой ще завземе България. А кой ще засажда картофи пред Бъкингам ще определят британците, докато кой не засажда картофи по пустеещите български земи е наш (твой и мой) проблем

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След това чакате поне шест месеца без да можете да се свържете с отговорната служба." ЕГАТИ ГАВРАТА!!
  И КАКВО,ОТ ЦЯЛ СВЯТ,ОТ БЛИЗО 200 СТРАНИ ТАЯ ГАВРА И ВЪРТЕЛ Е САМО КЪМ БЪЛГАРИТЕ(+РУМЪНЦИ) ??!!??!!

  АБЕ ДОКОГА ЩЕ ГИ БИСТРИТЕ И ДРЕБНИТЕ ТИЯ АНГЛИЧАНИ ,БЕ,НЯМА ЛИ ДА СЕ ХВАНЕТЕ И ДА ГИ ОСЪДИТЕ ,БЕ?? ТОВА ИМ СЕ ПОЛАГА ,А КАТО ГО НАПРАВИТЕ- НЯМА ДА Е САМО ЗА ВАС,А ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ БЪЛГАРИ,В АНГЛИЯ,ЧЕ ДАЖЕ И НЕ САМО ТАМ...ЗА БЪЛГАРИЯ ГО ПРАВИТЕ!!
  АБЕ СЪБЕРЕТЕ СЕ И ГИ ОСЪДЕТЕ ТИЯ БЕЗОБРАЗНИЦИ,БЕ!!
  АЙ СИКТИР!! И ГО ПРАВЯТ ЩОТО ИМ ПОЗВОЛЯВАТЕ И СТЕ МЕКИ-МЕКИ НАСРЕЩА ИМ!
  КАКВО ЧАКАТЕ И ПО БЪЛГАРСКАТА СЕ СКАТАВАТЕ И ГЛЕДАТЕ ДАЛИ ЩЕ ПРЕВАРИТЕ СЛУЧАЙНО НЯКОЙ ДРУГ БЪЛГАРИН И...СТЕ ДОВОЛНИ?!

 25. 25 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1018 Весело

  [quote#20:"nelva"]То работа нямат семейните англичани.[/quote]

  Очевидно никога не си бил в Англия. Опитай се да накараш англичанин да работи нещо различно от връзки с обществеността, финансови услуги, спорт или медии и ще видиш какво ще ти каже.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 26. 26 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  - изискванията са само за две държави – Българи и Румъния. "Добре дошли" във Великобритания!---Къде са българските политици къде са тези некъдърници да защитят интереса на студентите къде са европеиските депутати от България къде са европеиски комиисии за правата на човека--ето истинското лице на ЕС--за едни маика за други-мащеха

 27. 27 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#20:"nelva"]Ако назначат нашите-тяхните ще гладуват.[/quote]
  КОИ НАШИ ,БЕ,КАПКАТА В МОРЕТО ОТ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН НАРОД В ЮК ЛИ...ТЕ ЛИ,НАШИТЕ ЛИ ЩЕ ИЗГЛАДНЯТ АНГЛИЧАНИТЕ?? НАШИТЕ СА КАПКАТА КАТРАН В КАЦАТА С МЕД В ЮК,ТАКА ЛИ..ЕГАТИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИЯ МУЛТИНАЦИОНАЛЕН МЕД -ОТ ПАКИСТАН,ИНДИЯ,АФРИКА..МИАНМАР?!? КАК МОЖЕ ЧОВЕК ДА Е ТОЛКОЗ АКО НЕ ПРОСТ,НЕ ЗНАМ- НО ТОЛКОЗ НАГЪЛ И НЕИСКРЕН?!

 28. 28 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "Каишков":
  [quote#4:"Каишков"]после злобните британци си го връщат.[/quote]
  Госпожо Петракиева,
  вашата всепрощаваща доброта прелива извън постинга! То бива доброта, но дали такова разливане няма да повреди клавиатурата ви?!

  The best way out is always through Robert Frost
 29. 29 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#23:"Realistka"]А кой ще засажда картофи пред Бъкингам ще определят британците[/quote]

  Разбира се. Само обаче да не ни дават на нас акъл. А те го правят. Или сега ще кажеш, че са по-умни?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 30. 30 Профил на filipangelov
  filipangelov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "nelva":

  Сега обмисляме възможността да съдим страната им за подобно отношение. Грубата сметка (груба е ключовата дума тук) до момента е над 60 000 000 лири за примерен брой от 10 000 студенти, без разноските по евентуално дело. Нивото на евентуално дело ще е достатъчно високо да не може да игнорират решението без да излязат от ЕС и да имат сериозни проблеми с бъдещето на страната си. Я пак ми обясни как си защитават националните интереси, след като сами са се поставили в ситуацията където съвсем вероятно ще трябва да изплатят на много хора, заплати за които тези хора не са работили? Освен това който е закъсал ще наруши закона, ще работи незаконно при някой безскрупулен англичанин (да се чете индиец) за под минималната работна заплата и резултата ще е още по-голяма безработица за англичаните, много от които и без това не работят. Та, моля те, обясни ми отново за националните интереси? След като не искаш чужденци у вас, НЕ СКЛЮЧВАШ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ ЗА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ!!! След като не разбираш даден проблем НЕ ИЗКАЗВАШ МНЕНИЕ!!!
  Филип

 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#28] от "Realistka":
  Госпожо Реалистка, ако желаете желаете угоднически да казвате на британците "Йес мастър' или "Йес сахиб", заповядайте, тогава може би ще ви погладят реалистично по умната глава. Да спираш целенасочено млади хора от определена нация за реализация, да им усложняваш живота и така да демонстрираш ненавист- това го могат само злобни и дори проклети хора. Вижте вие нещо да не ви се повреди, за мен не берете грижа.

 32. 32 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#11:"baghatur"]Подобни въпроси се решават на държавно ниво,но при нашата липса на държавност,разбирам този опит и се надявам,че ще постигнат някакъв успех,па бил той и минимален ... [/quote]
  Да, 100% ако настъпим някой англичанин, ще стане международен въпрос, а българската дипломация по традиция е носител на най-отвратителните черти на българина. Винаги е работила срещу българските интереси.

 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на организаторите на групата!
  Само така момчета и момичета! Търсете си правата, настоявайте българското правителство да ви помогне в защитата. Ръчкайте ги нон-стоп, защото както българското, така и английското нямат никакво желание да се занимават с вас и колкото по-малко се чува за вас, толкова е по-добре за тях. Ръчкайте ги здраво, настоявайте за правата си.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#10:"Софиянец"]Иначе британците винаги са ни мразили[/quote]
  ИМАТ ПОВОДИ ТИЯ ЗЛОПАМЕТНИ ПСЕВДОДЖЕНТЪЛМЕНИ..ИМАТ! МОЖЕ ДА НЕ СА КОЙ ЗНАЕ КАКВИ,НО НЕ СА И МАЛКИ,А ТЕ ТЪРСЯТ НЯКОЙ СЛАБ ЗА ДА СИ ИЗБИЯТ КОМПЛЕКСИТЕ,А И НИЕ,БЪЛГАРИТЕ ,СМЕ ВИНОВНИ ЧЕ СЕ ОСТАВЯМЕ И ИГРАЕМ РОЛЯТА НА СЛАБИ И..ОНИЯ СЕ ИЗРЕЖДАТ ПО СТАР,КОЛОНИАЛЕН НАЧИН ВРЪЗ НАС!!
  ОЩЕ ПОМНИМ,А И ЯВНО ТЕ- ДОЙРАНСКАТА БИТКА,КЪДЕТО ИЗЯЖДАТ ЗДРАВ ПЕРДАХ ОТ ХОРАТА НА ГЕН.ВЛАД.ВАЗОВ ,ОЩЕ ЯВНО ПОМНЯТ СТРАХОТНИТЕ ТУПАЛКИ ,КОИТО ИМ НАНАСЯ НА НЯКОЛКО ПЪТИ КАП.ПЕТКО ВОЙВОДА СРЕЩУ В ПЪТИ ПРВЪЗХОЖДАЩ ГО ПРОТИВНИК ОТ МНОГОХИЛЯДЕН БАШИБОЗУК ...САМО 2 ПРИМЕРА ДАВАМ!!!!

 35. 35 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Безработицата в Европа придобива ужасяващи размери. Оня ден обявиха за затварянето н 8 прокатни линии в Акселор Митал Льойк. Уволняват 1400 души. Спира завода Опел в Антверпен. Форд Генк се затваря през 2014. Спира временно Волво Гент... Всяко тримесичие фалират 8-10 хиляди малки и средни предприятия. Всеки ден по радиото слушам за уволнения. Направо изпадам в депресия, като гледам как изпада в депресия Европа.

 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "filipangelov":

  Съдете ги до дупка!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Поздравления за студентите ни в Англия! Избраният от тях път за решаване на проблема е правилният.
  Успех!

  Не съм магаре;-)
 38. 38 Профил на filipangelov
  filipangelov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "baghatur":

  Що се отнася до Европейското право, съвсем не се решават на държавно ниво, обикновено дадена държава не спазва даден закон, докато някой не се оплаче. Това и правим.

 39. 39 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#15:"zeer_streng"]Единственно руснаците се отнасяха човешки към нас. Отнасяха се като към равни. За лицемерните западняци винаги ще бъдем роби.[/quote]
  ДЕБИЛИЗЪМ НЕ ЩА,МОЛЯ! ПРИ КОМУНИЗМА НЯМАШЕ ПРАВО ДА СЕ ПРОТИВИШ..ВСИЧКИ БЕШЕ СПОРЕД ВИСШИЯ ПРИКАЗ,КОЛКОТО И ИДИОТСКИ ДА БЕШЕ! А СЕГА,РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЩЕ ИМА ТАКИВА ИЗСТЪПЛЕНИЯ,НО ЗА ОГРОМНА РАЗЛИКА ОТ КОМУНИЗМА- ТУК МОЖЕШ ДА РЕАГИРАШ,ДА СЕ БОРИШ,ДА ГО ОСЪДИШ И ДА ГИ ПРЕБОРИШ! ГЛУПОСТТА Е ЧЕ ПРОЯВЯВАМЕ СЛАБОСТ И НЕПУКИЗЪМ И НЕ ГО ПРАВИМ! А МОЖЕ,МОЖЕ И ОЩЕ КАК! ОТВСЯКЪДЕ ПЛАЧАТ АНГЛИЧАНИТЕ ЗА СЪД И ДА СИ ОТСТОИМ ПРАВАТА И ИМЕТО БЪЛГАРСКО!!

 40. 40 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  КАК МУ ВИКАХА СПОРЕД АКТУАЛНАТА,ПОСЛЕДНА МОДА НА ТОВА...А ,ДА- ДИСКРИМИНАЦИЯ В ЧИСТ ВИД!! ЧИСТА И ЯСНА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ФОНА НА ЦЯЛ СВЯТ,НА 200 СТРАНИ!!

  ДА НЕ СЕ ЧАКА ПОВЕЧЕ,А ДА СЕ ДЕЙСТВА!!

 41. 41 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#1:"The_Fly"]Пожелавам им циганите да ги завземат и да сеят картофи пред Бъкингам. [/quote]

  Цигани сеещи картофи пред Бъкингам?!? Уникална халюцинация!
  А уникалното не е "Бъкингам", а "сеещи картофи" ...

  Не съм магаре;-)
 42. 42 Профил на filipangelov
  filipangelov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  Нямаш представа колко съм навит. Аз не мога да учавствам защото от години съм unrestricted но идеята UK да хапне сметка от няколко милиона за дискриминация е приятна, много Шотландци мразят сегашните хора на власт и сме добре дошли при тях но не зависи от техния парламент да ни пуснат да работим. Вчера един колега от Шотландия ме нахъсваше да съдя UK

 43. 43 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#20:"nelva"]То работа нямат семейните англичани.
  Стоят на борсата.
  Ако назначат нашите-тяхните ще гладуват.
  Това си е защита на националните интересите на страната им.
  Уважавам ги за това. [/quote]
  За кое? За това, че бритън кълитата предпочитат да смучат социалки цял живот, докато някой български емигрант работи здраво за парите си, плаща им пенсиите, търпейки всички унижения на света!
  Много достойна позиция, заслужаваща адмирации.
  Българите в ОК са подложени на дискриминация съпоставима с Нюрнбергските закони, а тук се намират "българи" намиращи това поведение на Лондон за достойно?
  И как няколко хиляди българи студенти, лекари, зъболекари - високо квалифицирани кадри станаха най-голямата заплаха за британския трудов пазар, а над милиард потенциални емигранти от Магреба, Индия, Пакистан и т.н. свободно влизат и ползват с-мата им?

 44. 44 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#39:"triton123"] ПРИ КОМУНИЗМА НЯМАШЕ ПРАВО ДА СЕ ПРОТИВИШ[/quote]

  Че кой се противи на хубавото? Само крадците, но те тогава бяха по затворите. Сега станаха политици.

 45. 45 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков":
  [quote#31:"Каишков"]за мен не берете грижа[/quote]

  Госпого Петракиева,
  аз единствено се безпокоя за вашата огромна доброта и патриотизъм!
  Странно е, че тези две подчертано женски качества не са попречили на 25% от българската нация да напусне страната. . Последното беше съобщено от Стефан Цанев в "Панорама" от 25 януари 2013 г.

  The best way out is always through Robert Frost
 46. 46 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#35:"zeer_streng"]Безработицата в Европа придобива ужасяващи размери. [/quote]

  Ами то това ще става. Европа не може да се бори с азиатското производство по нищо, освен по качеството. Да, ама вече и качеството е относително понятие, ноу-хау се изнася.
  Но и това не е болка за умиране, Европа спокойно може да се превърне в изследователски, мениджмънт и културен център. Само че за това трябват образовани хора, които познават културата на континента си и имат желание за работа. А такива хора не се привличат с високи данъци, нашествие от тарамбуки на социални помощи и изпедерастени чиновници, чиято работа е само да налагат забрани и да вземат под масата.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 47. 47 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "На наше запитване по въпроса службата за правни съвети към Европейската комисия "Вашата Европа - Съвети" предлага да се подадат жалби към Еврокомисията и даже да се започнат съдебни процедури за дискриминация, което е финансово непосилно за нас на този етап, а е малко вероятно Брюксел да започне процедура."
  БРАВОС ??!! ЕГАТИ ЧУДОТО???

  АБЕ ВЪРВЕТЕ В СЪДА В ХАГА ЛИ,КЪДЕ БЕШЕ..И ГИ ОСЪДЕТЕ!! НО ТРЯБВА ДА ИМА И ПРОМЯНА НА ТАЯ ИДИОТЩИНА!
  ЕГАТИ ИЗРОДИТЕ !!

 48. 48 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мой колега, белгиец, съпруг на адвокатка е търсил работа 2 години. Безработицата е ужасна.

 49. 49 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Все пак не ми стана ясно ЗАЩО само ние и румънците от 193 държави минаваме през тази процедура?
  Какви са мотивите на ингилизите?
  Какво прави по въпроса нашия посранник, (грешката е вярна), там?

 50. 50 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#12:"Храбър"]Е можем и да помогнем. Най-малкото като се подпишем под петицията, която е посочена тук.[/quote]
  АМА НЕ СТАВА,НЕ МОЖЕМ!!
  "You must be a British citizen or normally live in the UK to create or sign e-petitions "

  ХА СЕГА ,ДЕ ?!? КАК И КАКВО ДА ПОДРЕПЯТ БЪЛГАРИТЕ??
  ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ И БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН БОЗАВИЯ ЮК ДА СЕ ВКЛЮЧАТ- НАЛИ НА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЩО ЗА ГАВРА Е И..ИСКАМЕ ДА ПОДКРЕПИМ НАШИТЕ??!!

 51. 51 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#50:"triton123"]"You must be a British citizen or normally live in the UK to create or sign e-petitions " [/quote]
  ОТ БРИТ-КИБРИТСКИТЕ ГРАЖДАНЯ ЛИ ЧАКАТЕ ПОДКРЕПА?! ТАКА НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ..А И КОЛКО БЪЛГАРИ ТАМ,В ЮК,СА ЮК-ГРАЖДАНИ,МОЛЯ ВИ СЕ?!

 52. 52 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#45:"Realistka"]Странно е, че тези две подчертано женски качества не са попречили на 25% от българската нация да напусне страната. . Последното беше съобщено от Стефан Цанев в "Панорама" от 25 януари 2013 г.[/quote]

  Напълно подкрепям увереността на г-жа Реалистката в това, че най-достоверният статистически източник в РБ е г-н Ст. Цанев. Особено когато говори в "Панорама"!

  Не съм магаре;-)
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#48:"zeer_streng"]Мой колега, белгиец, съпруг на адвокатка е търсил работа 2 години.[/quote]
  моля,каква точно работа е търсил "уважаемия" белгиец..които белгийци ги слагам за върли конкуренти на ингилизите по лицемерие и наглост към нас,българите?! Не работа и работи,които ги има с камари- чистене,миене и от сорта,а нещо "висше" е търсил,нали така?!

 55. 55 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#44:"zeer_streng"]Че кой се противи на хубавото?[/quote]
  недейте кисна в империалистическа,западна Белгия-ако не греша,а поемайте към баш комунистическа Сев.Корея или Куба,където крадците са по затворите...

 56. 56 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "Марко":
  [quote#52:"Марко"]Напълно подкрепям увереността на г-жа Реалистката в това, че най-достоверният статистически източник в РБ е г-н Ст. Цанев. Особено когато говори в "Панорама"!
  [/quote]
  Марко,
  разбирам иронията ти, но не исках да утежнявам постингът си с подробности.
  Поради намесата ти ще го направя.
  Стефан Цанев многократно спомена, че той като поет и драматург не би трябвало да отговаря за такива въпроси(въпросът беше зададен от водещия) , но във връзка с работата му над пиеса за Стефан Стамболов е чел достоверни статистики. Те са показали, че такова изселване на нацията е безпрецидентен случай в европейски (а може би и в световен мащаб). Така че изказването на Стефан Цанев е коствало доста негов труд, за разлика от твоята реплика, за която просто ти не си се погрижил да отделиш и 5 минути.

  The best way out is always through Robert Frost
 57. 57 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#54:"triton123"]моля,какв точно работа е търсил "уважаемия" белгиец..които белгийци ги слагам за върли конкуренти на ингилизите по лицемерие и наглост към нас,българите?! Не работа и работи,които ги има с камари- чистене,миене и от сорта,а нещо "висше" е търсил,нали така?!
  [/quote]

  Е, тоя белгиец наистина много нагъл - иска да работи според образователния и социалния си статус, нахалникът му с нахалник!
  Я веднага марш на полето, картофи да сее!!!

  Не съм магаре;-)
 58. 58 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Опитайте да поставите въпроса в Европейският парламент, опитайте посредсвом българските евродепутати там, неслучайно им се плащат заплати, това е един проблем с който биха могли да се заемат за да си оправдаят разходите в някаква степен. Обърнете се и към българският еврокомисар за помощ и съвет, има и комисии за защита от дискриминация, с поведението си британците директно нарушават хартата за правата на човека, която е освновен документ в ЕС, нещо като К.
  Ние не сме втора категория хора, само дето поради глупост се държиме така и те така ни третират, България и българите нямат никакъв повод да се смрамуваме, само дето някои от нас трябва пак да препрочетат Паисии, не свеждайте глава, не се дръжте като роби и няма да ви мислят за роби. Нито сме толкова неграмотни, нито толкова бедни, нито толкова мизерни, колкото сами се изкарваме, когато ние постоянно им обясняваме на чужденците, че сме отрепки те накрая ни повярваха, проблемът на българина е лиспа на принадлежност към себе, ниска самооценка и комплекси, насаждани ни и от нашите си политици, с цел да ни употребяват по лесно. Проблемът е много тежък, не е само Великобритания, която си е изработила призрак с името Българин, както видяхме и Холандия трепереше под напора на страшният бай Ганьо, глупави политикани има на всякъде, не само в БГ.
  Както и да е, смятам, че ще се справим и с това бреме, в момент на криза, трябват зрелища, защото няма хляб, та Българина се оказа това зрелище за някои политици от острова и не само там, НО не малка вина за това носим ние самите и нашите смотани крадливи политици.

 59. 59 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#53] от "Be_google VS GERBерщината и Мутрокрацията!":

  един път да се съглася от воле с вас.

 60. 60 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#56:"Realistka"]Така че изказването на Стефан Цанев е коствало доста негов труд, за разлика от твоята реплика, за която просто ти не си се погрижил да отделиш и 5 минути. [/quote]

  Нищо лично, но г-н Цанев е изпечен мръсник, който лъже без да му мигне окото / справка - "Български хроники"/, стига лъжата да отговаря на моментните му настроения...

  Не съм магаре;-)
 61. 61 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Защо се притеснявате за Северен Пакистан?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 62. 63 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#57:"Марко"]Е, тоя белгиец наистина много нагъл - иска да работи според образователния и социалния си статус, нахалникът му с нахалник! [/quote]
  за мсетка на него българчетата не само според образователния си ценз(или бъдещ такъв) не могат,но и за чистачи и миячи ги спират и гаврят с тях! Белгиецът е много вероятно при сравнение с българин от същия ценз да е под нивото му,ама нали са с протекции,а ний сме последна дупка за права на трудовия пазар в ЕС..така ще е,а..

 63. 64 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#60] от "Марко":

  Не искам да се превръщам в защитник на Стефан Цанев.
  Особено срещу един анонимен участник с ник "Марко".
  Някакъв си Марко не може да въвлича в безсмислен спор.

  The best way out is always through Robert Frost
 64. 65 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Несретници прокудени... И коричката хляб я стискат островитяните. За това ки отидохте там, младежи?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 65. 66 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#34:"triton123"]КОИТО ИМ НАНАСЯ НА НЯКОЛКО ПЪТИ КАП.ПЕТКО ВОЙВОДА СРЕЩУ В ПЪТИ ПРВЪЗХОЖДАЩ ГО ПРОТИВНИК ОТ МНОГОХИЛЯДЕН БАШИБОЗУК [/quote]
  пропуснах да напиша в бързината името на английския им водач- полковник Сенклер!!

 66. 67 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Английската бюрокрация (специално Хоум Офис) е известна с мудността си, с нетолерантното оношение към източноевропейците (там повечето са пакита, индийци и афро) и с многото "изгубени" документи.
  Затова ТРЯБВА да се воюва с тях. До дупка!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 67. 68 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  нежни дупета имали,още ги наболява зарад Дойранската битка явно!
  а аз ги мислих за якари!? явно това омешване интернационално в ЮК не е на добре- хем повече ги боли,хем ги сърби!

  В групата у Фейсбук пишат само на английски,интересно защо?! А петицията не може да се подпише от хора,неживеещи там или тамошни граждани?! Те ви забиват ножа,а вий чакате от ЮК-граждани да ви подкрепят?! изтървана работа,още в началото изтървана...

 68. 69 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Просто не бъдете студенти във Великобритания. Има една камара други държави, където е много по-лесно да си студент, включително и в България.

 69. 70 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мария":Трябваше,ама не ! Засега тя се планира да се проведе.Във всички случаи по-лесно ще се проведе срещата между Путин и Обама! Слугата си е слуга.В гена му е слугиняжа.

 70. 71 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Преди 1989 година , следващите в Англия студенти - се БРОЯХА на пръстите на двете ви ръце :))
  Людмила живкова и още няколко :))

  BIG AL
 71. 72 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#64:"Realistka"]Не искам да се превръщам в защитник на Стефан Цанев.
  Особено срещу един анонимен участник с ник "Марко".
  Някакъв си Марко не може да въвлича в безсмислен спор. [/quote]


  Ами аз това и казах - г-н Цанев е свещена крава. А няма как тезите на една свещена крава да бъдат подлагани на съмнение. Освен ако не сте магаре.
  За щастите, Вие не сте магаре, а несъмнена реалистка / защо ли съм останал с такова впечатление??? / - следователно знете със сигурност най-реалната от всички реалии в България, това, че СтЦ е свеще.......уффффф, забравих, че май вече го казах...

  Не съм магаре;-)
 72. 73 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 593 Разстроено

  И за какво тогава си имаме външно министерство??
  Те не решават повечето проблеми на нашите съотечественици в странство..
  Сега ще кажат, че нямат необходимите правомощия... Ами отвоювайте ги, затова сме ви дали власт... А то е по-лесно да се осланяш на завареното положение и да не направиш нищо за тези младежи...

 73. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  Ами не слугувайте на брюкселските зелки и ингилизите.... като не ви бендисва!!!
  Какво очаквате от Албиона? Той винаги ебил против българите от времето на Дизраели Биконсфийлд!! Що мислете че днес ще е по различно?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#73] от "paf":

  Българското министерство на външните работи днес, както и през останалото време от 1878 насам, слугува на чужди интереси срещу потупване по рамото..... какви студенти, какви пет лева?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 76 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Това си е чиста проба дискриминация!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 76. 77 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "От британска страна са наели допълнителен персонал, за да върнат процедурата в рамките на шест месеца, но този срок продължава да бъде неоправдано дълъг и в противоречие с европейското и британското право"

  Ама и британската администрация се прави на ударена. Преди да дойде това правителство как им стигаше персонала и обработваха документите за 1 месец? Дори да приемем, че сега процедурите отнемат 6 месеца, това означава 6 пъти увеличение на студентите от България и Румъния, което е абсурд.

 77. 78 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#44:"zeer_streng"]Че кой се противи на хубавото?[/quote]

  Гнилочът античовешки,който се събори с трясък..е "хубавото" ??

 78. 79 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глупци, що дирите в таз мрачна страна, като виждате нещата накъде отиват

 79. 80 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Обикновените британци са интелигентни хора поне по държание в обществото .Естествено е когато си управлявал колонии да имаш чувство за превъзходство.
  Българските интелекти дадоха съвет при последните демонстрации в Великобритания,който беше изпълнен. Ще забравим с тях студената война което е нормално сред народите.
  Проблемът са циганите използващи български имена.Намирането на административен подход за разпознаване при тях ще има много голям ефект.

 80. 81 Профил на nobody_other
  nobody_other
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се, че англичаните ще реагират по този начин, политиците им защитават националните си интереси, за което се иска политическа зрялост, която липсва на нашите. А и едва ли някой вярва на нашите студенти като казват, че ".... искат да получат добро образование в чужбина, за да могат да приложат наученото в България" Естествено, че ще се възползват от възможността да живеят и работят в по-добри условия и това е ще бъде най-правилното им решение, но трябва ли държавата, която смятат да зарежат, да им помага за това?

 81. 82 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Оказва се обаче, че докато плащаме еднакви такси не получаваме еднакви права."

  Ей това е най-гадното и му се вика ДИСКРИМИНАЦИЯ! Тъпото е, че докато стигнеш до ЕСПЧ в Страсбург, трябва да изчерпиш националните правосъдни инстанции. А децата ни са отишли в английско да се учат, а не да водят безкрайни и скъпи съдебни процеси!
  Пожелавам на умните ни и способни деца в Англия да си постигнат правото на равно третиране най-скоро и за срам на скапаните и надути администратори и политици!
  И както един съфорумец по-горе - на англия пожелавам, заради гадното отношение към нашите деца, да излезе от ЕС и да се напълни до задавяне с индийци, пакистанци, араби и цвета на световната измет!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 82. 83 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сетих се още нещо, обърнете се към омбудсмана на РБ господин Пенчев, той е честен човек и би могъл да ви помогне, има и възможност да изрази протест от името на български граждани на европейско и интернационално ниво и посредсвом системата от омбудсмани, внимание, омбудсмана на Европа не може да ви е от полза, защото той следи за работата само на административните структури само на съюза, а не на страните членки, но нашият гн Пенчев би могъл да ви окаже съдейтсвие.

 83. 84 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Великобританя е правова държава, това са само временни пречки и не е отношение към българи и ромунци. Понеже не могат да направят нищо създават проблеми. Българската дипломация това и е работата да ги дадат по съд и да започнат процедури. Наистина има обществено недоволство срещу емиграцияра и това не е ненормална реакция. Хорат изобщо не са лоши, обществото е меритократично а на като в България. Имаш ли способности и ум а не само неоправдано самочувтвие успяваш. Страната си е супер и всички които искат да работят и имат умения ште успеят. Нискоквалифицираните и те ако са работливи. Така че хаиде да не обиждаме англичаните. Иначе за нашите студенти съм сългасен да се борят и ние да ги подкрепип с каквото можем.

 84. 85 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Всъщност картофите бяха само метафора, блед спомен на изказването на Чърчил за бомбардировките на София през 1943 а, къде английският пияндур искаше след тях да сади картофи.

 85. 86 Профил на ducksmiile
  ducksmiile
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо им давате парите си тогава? Свършиха ли се университетите по света?

  Лудите, лудите, те да са живи...
 86. 87 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#86] от "ducksmiile":

  Защото си мислят, че така ще си намерят работа и защото британските университети се котират доста добре. Работата е, че специалността е дори по-важна от това къде го учиш и за много от завършилите хуманитарни специалности в британски и каквито и да е университети разбират след като завършат, че за тях работа няма и се прибират обратно на село в България.

 87. 88 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#53] от "Be_google VS GERBерщината и Мутрокрацията!":

  Да бе точно в Германия ще правиш кинти хаха. А пък във Франция хаха... човече ти си луд.След данъци добри пари се правят в Норвегия, Люксембург, Швейцария. От големите държави в Англияе по-добре от изброените Германия да не говорим за Франция, но зависи от работата - нископлатените може би са по-добре в Германия особенно ако са женени, но за високоплатените при тези немски данъци никак не е добре.

 88. 89 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нужно е българските студенти да си отстояват правата упорито, а обществото да ги подкрепя и всички да застанем срещу ставащи британска традиция практики. Държавата трябва и може да играе голяма роля в това, но подозирам, че няма да успее да защити гражданите си. Като бъдеща студентка (макар че целта не ми е Обединеното кралство) и като българка ви желая успех!

 89. 90 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#85] от "The_Fly"
  метафората ти е повече от глупава.
  София е бомбардирана, защото България е обявила война на Съюзниците. Всяка глупост има цена. Дао не са очаквали, че ще хвърлят разноцветни балони.
  Търсиш причина да изливаш чувството си за малоценност в разни епитети. Наричаш Чърчил - английски пияндурник. Добре. А защо не проагитираш нашите недоволни студенти да учат в Москва. Там поне през един са въздържатели.

  The best way out is always through Robert Frost
 90. 91 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Още 11 месеца останаха.
  От 1.1.14 няма да го има този проблем.

 91. 92 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#89] от "omniam":
  [quote#89:"omniam"]Нужно е българските студенти да си отстояват правата упорито, а обществото да ги подкрепя и всички да застанем срещу ставащи британска традиция практики.[/quote]
  Най-напред бъдещите и настоящите български студенти трябва да направят максимума щото българската държава да спре да се прави на ударена, когато български цигани просят, крадат и вършат всякакви поразии в други страни. Тези неграмотници носят български имена и български паспорти. Те са, които създават предубеждения всред британското общество и всред британската администрация, което се разпостранява и върху българчетата решили да учат във Великобритания, а и не само там. Не са виновни гражданите от европейските страни да търпят циганите с техните "куртурни особености"
  Така че работа на нашата държава е да намери начини да ограничи циганите да нарушават реда в други страни, а младежите трябва да упражнят натиск върху нашата администрация в това направление.

  The best way out is always through Robert Frost
 92. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#90:"Realistka"]А защо не проагитираш нашите недоволни студенти да учат в Москва. [/quote]
  Москва е прекалено скъп град за възможностите на българите.... не става, засега......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 94 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#5] от "ariel28":

  Точно, в САЩ работа за студентите винаги се намира!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 95 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Сега виждате ли, че западна Европа не е разочарована от нашите политици, а от нас, българските граждани?

 95. 96 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#91] от "angelboy8008":

  Така си мислиш. Великобритания нарушава един куп европейски директиви и това не е от вчера. Например, директивата за свободно предвижване 2004/38/ЕО е релевантна за абсолютно всички граждани в ЕС. Великобритания се прави на ударена вече 6 години. Доста вероятно е, че на 01.01.2014 няма да се промени нищо. Списъкът с нарушенията просто ще се удължи с още няколко.

 96. 97 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":много си умна , но след наи много 40 години цветнокожите превземат УК , аз живея в лондон и спокоино мога да кажа , 4е лондон половината е цветнокож и сега в момента , та за картофите пред бъкингамския мом4ето може да излезе право

 97. 98 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#96] от "kykyyy":не си прав в великобритания ние българите можем да живеем свободно и сега , просто трябва да се направи лтд или самонает и дори не е задължително да се уведоми хоум офиса , жълтата карта за самонает не е задължителна

 98. 99 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#92] от "Realistka":а полските цигани могат да ги търпят така ли и италианските , португалските и испанските цигани и тях могат да търпят и циганите от словакия и тях могат да ги търпят , смехотворна си, а френските араби от алжирски и марокански произход тях как ги търпят

 99. 100 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#82] от "Скакауец":
  спокоино те ее4е са се напълнили с пакистанци , индиици и цветнокожи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK