Шулц: Социалното неравенство в ЕС е катастрофално

Мартин Шулц

© Reuters

Мартин ШулцПредседателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова в понеделник Европейският съюз да приеме бюджет, насърчаващ растежа, за да спаси бедните страни от "катастрофалните" неравенства, предизвикани от икономическата криза, съобщи "Франс прес".


"Сегашното социално неравенство в Европа е катастрофално", подчерта Шулц пред репортери в Испания, където рецесията доведе до рекордната безработица от 26%.


"Европейският парламент няма да одобри бюджет, който не включва активна политика, насочена към растеж", предупреди още той.
По думите му икономическият спад води до нива на безработица, които никога досега не са били достигани в ЕС, а неравенството в разходите за финансиране между по-силните и по-слабите държави членки представлява "огромна опасност".


За да бъдат защитени засегнатите от кризата, Шулц заяви, че ЕС трябва да приеме амбициозен бюджет, който да включва едновременно фискалната дисциплина и разумните инвестиции в подкрепа на растежа.


Лидерите на ЕС ще обсъдят многогодишната финансова рамка на блока на 7 и 8 февруари в Брюксел, след като преговорите в края на миналата година се провалиха.


Европарламентът се оплака, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предлага съкращаване на бюджета в области като образованието и младежките програми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK