Компанията BASF спря молбите си за разрешителни за ГМ картофи

В изявление компанията каза, че ще прекрати молбите за регулаторно одобрение на проектите за генно модифицирани картофи "Фортуна", "Амадеа" и "Модена" в Европа.

© Reuters

В изявление компанията каза, че ще прекрати молбите за регулаторно одобрение на проектите за генно модифицирани картофи "Фортуна", "Амадеа" и "Модена" в Европа.Германският химически концерн BASF обяви в четвъртък, че е решил да прекрати молбите си за европейски разрешителни за продажба на генно модифицирани картофи, предаде "Франс прес".


В изявление компанията каза, че ще прекрати молбите за регулаторно одобрение на проектите за генно модифицирани картофи "Фортуна", "Амадеа" и "Модена" в Европа, защото по-нататъшните инвестиции в тези проекти не могат да бъдат оправдани поради несигурността на равнище регламентарна рамка и заплахите от унищожаване на посевите.


Преди година гигантът обяви, че ще спре разработването и маркетинга на нови ГМО, предназначени за европейския пазар, заради опасенията, свързани с технологията, в някои страни. Компанията пренасочи дейността си към други райони, сред които и САЩ.


Съобщението на BASF дойде само дни след като Европейската комисия замрази процеса за отпускане на разрешителни за отглеждане на генно модифицирани култури в ЕС до края на сегашния й мандат през 2014 г., като реши да се търси решение чрез преговори със страните членки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK