Фондът за мир в Северна Ирландия е застрашен от съкращенията на бюджета на ЕС

През декември сблъсъците между северноирландската полиция и лоялисти продължиха няколко дни.

© Reuters

През декември сблъсъците между северноирландската полиция и лоялисти продължиха няколко дни.Четири месеца, след като Европейският съюз получи Нобеловата награда за мир заради ключовата си роля в обединяването на Европа и опазването на мира в нея, под натиска на британския премиер Дейвид Камерън ЕС обмисля да се откаже от фонд, който подкрепя мира в Северна Ирландия, научи EurActiv.


Въпреки че наскоро отново имаше сблъсъци, при които бяха ранени десетки полицаи в Северна Ирландия, програмата на ЕС за мир и помирение може да бъде застрашена, предупреди висш ирландски представител, цитиран от медиата.

Миналата седмица еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан посочи на конференция как средствата от ЕС допринасят за мирния процес и как те могат да служат за пример в други конфликтни зони. Именно фондовете за регионална политика обаче са сред най-застрашените по време на преговорите за слеващия многогодишен бюджет на ЕС за 2014-2020 г.


Северноирландският първи министър Питър Робинсън и зам.-първият министър Мартин МакГинес се надяват на увеличение в средствата за PEACE 4 – програмата за финансиране Северна Ирландия, стана ясно на същата конференция.


Въпреки скорошното насилие обаче изглежда невъзможно да се увеличи сумата за програмата в момент, когато част от държавите членки се борят за намаляване на евробюджета. Освен това държавите членки ще са напълно наясно с иронията да отпускат средства за британска регионална програма, след като Лондон настоява упорито за най-много съкращения в бюджета на ЕС, коментира изданието.


"Няма гаранция", заяви изпълнителният директор на Органа за специални програми на ЕС SEUPB Пат Колган, който е отговорен за управлението на фондовете за мир на ЕС. По думите му силната подкрепа за програмата от страна на Ирландия, Великобритания и Европейската комисия, може да се окаже в нейна полза, но все още нищо не е ясно.


Според предварителния план за PEACE 4 са нужни 200 млн. евро. EurActiv е разбрал, че в проектобюджета на ЕС председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е предвидил за програмата 150 млн. евро след молба от Ирландското председателство на ЕС. В оригиналното предложение на Еврокомисията няма такъв фонд. Ако той бъде одобрен, останалите 50 млн. евро ще дойдат от правителствата на Ирландия и Великобритания.


Правителството на Северна Ирландия е получило почти 2 милиарда евро между 1995 и 2013 г. От тях SEUPB е осигурил 992 млн. евро за PEACE 2 и 333 млн. евро за PEACE 3. Въпреки постигнатите досега успехи, благодарение на еврофинансирането, според северноирландското правителство скорошните размирици са показали, че има още много път до постигането на траен мир и по тази причина е необходимо фондът да се запази.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK